Claudiu Zamfir

Startup fondat de studenți români, în lupta împotriva coronavirus COVID-19, la București și Timișoara

Thumbnail

XVision, o aplicație românească realizată de studenți de la Timoșoara în urmă cu 2 ani, a ajuns acum să fie utilizat de medicii români în lupta împotriva noului coronavirus COVID-19.
 
XVision este o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială.

Startup-ul a  fost fondat în 2018 de echipa Mindfully Technologies, de la Universitatea Politehnică Timișoara, formată din studenții Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Ștefan Iarca şi Andrei Tenescu, sub coordonarea profesorului Sebastian Fuicu. În 2018, cei 4 studenți au fondat firma Mindfully Technologies SRL și au obținut investiții de la un angel investor, Ciprian Man, și de la fondul de investiții GapMinder, care au intrat în firmă ca asociați.

În 2019, XVision a ajuns până în fianala Changeneers, competiția susținută de Samsung și Impact Hub, pentru inovatorii din România.

Între timp, startup-ul a crescut odată cu tinerii săi fondatori iar acum platforma lor a început să fie folosită pentru identificarea pacienților cu leziuni pulmonare asociate cu COVID-19.

Soluția, oferită pro bono, a devenit parte a laboratoarelor mobile pentru detecția coronovaris amplasate în spațiile exterioare aferente Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, respectiv al Unitații de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, spun joi cei de la XVision, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Ei susțin că noua modalitate de triere a cazurilor medicale „va reduce riscul de contaminare al altor pacienți deja internați, dar și al cadrelor medicale”.

Un alt avantaj este că aplicația bănățeană „susține colectivul medical în gestionarea volumului de muncă extrem de încărcat în această perioadă”.

Astfel, printr-un parteneriat facilitat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală, XVision afirmă că este folosit în susținerea triajului pacienților ce arată semne de infectare cu virusul SARS-COV-2.

Această unitate spitalicească deține două laboratoare mobile dotate cu aparate de raze X pentru detecția tuberculozei. Unul dintre laboratoare a fost detașat la Spitalul Județean Timișoara pentru facilitarea procesului de triere a pacienților. Acestea vor fi folosite până la finalul pandemiei pentru prioritizarea pacienților care necesită radiografii pulmonare.

Cum funcționează XVision:

- La baza sistemului de triaj stă un scor de evaluare dezvoltat de echipa de radiologi a XVision, raportat la scoruri și standarde folosite în momentul de față la nivel global. Acesta descrie cât de similare consideră algoritmul că sunt pattern-urile radiologice din radiografia pacientului cu cele întâlnite în cazurile de COVID-19

- Ca parte a triajului, după ce radiografia este efectuată în laboratorul mobil, aplicația XVision furnizează un rezultat foarte rapid care este analizat de doctori, alături de radiografia inițială. În funcție de acesta se ia o decizie privind cazul medical respectiv. XVision detectează semne de pneumonie, chiar și incipientă, și atribuie un grad de asemănare a pattern-ului radiologic de pneumonie cu cea specifică în COVID-19.

- „XVision este un sistem ce poate fi replicat și adaptat și în cadrul altor spitale din România, fiind un ajutor pentru radiologi în gestionarea volumului mare de imagini medicale și reducând, totodată, gradul de infectare al cadrelor medicale. Suntem deja în discuții cu câteva spitale pe care le-am putea sprijini în această perioadă. Ne exprimăm public dorința de a ajuta pro bono oricât de multe instituții medicale care primesc pacienți infectați cu acest virus”, susține Ștefan Iarca, unul dintre cofondatorii XVision.

„Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență <<Pius Brinzeu>> din Timișoara, colaborarea cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București este una binevenită și de ajutor atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienții care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul unității sanitare. Inginerii de la XVision, cu care spitalul a implementat deja un program de inteligență artificială în cadrul Laboratorului de Radiologie, au ocazia de a testa acest program, care s-a dovedit a fi util pentru diagnosticele imagistice investigate în cadrul Secției de Radiologie, cât și în cadrul Caravanei mobile, care a ajuns la noi la sfârșitul săptămânii trecute”, a spus, la rândul lui, asist. univ. dr. Raul Pătrașcu, manager al Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brinzeu” din Timișoara, potrivit comunicatului XVision.

„Scopul nostru este de a reduce la minimum riscul de contaminare atât pentru pacienți,  cât și pentru personalul medical care se află în linia intâi în lupta cu Covid-19, dincolo de toate procedurile cu adevărat riguroase pe care le-am instituit și echipamentul de protecție pe care l-am aplicat pentru tot personalul medical și pentru pacienți.
Programul dezvoltat de expertii de la XVision ușurează munca specialiștilor radiologi, prin acuratețea decelării leziunilor de la nivel pulmonar specifice în cazul noului coronavirus. Imaginile redate cu ajutorul acestui soft sunt vizualizate și verificate în timp real astfel încât erorile de diagnostic să fie minime”, a mai explicat managerul de spital, conform sursei citate.

Mai multe detalii despre cum platforma XVision poate fi folosită în evaluarea radiografiilor pacienților suspecți de COVID-19 sunt disponibile AICI.

Aplicația dezvoltată de XVision a fost implementată pentru prima oară în cadrul spitalului Județean de Urgență din Timișoara unde ajută medicii să analizeze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în trecutr, conform cifrelor furnizate de startup-ul timișorean.

La acest moment, aplicația generează date aferente exclusiv zonei toracale folosind ca informație de bază radiografii digitale. În prezent echipa lucrează la dezvoltarea de noi algormitmi ce vor putea interpreta CT-uri (tomografii computerizate - n.r.) toracice și craniene, mai spun cei de la XVision.

 

Parallax

Vizualizari
2430
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri