UPDATE Poziţia Uber faţă de OUG privind transportul în regim de taxi: Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România

Ordonanţa care elimină sintagma "în mod repetat" din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi, care îi va afecta în special pe şoferii Uber şi Bolt, a fost adoptată astăzi de Guvern. Cei care transportă în regim de taxi fără a avea autorizaţie vor fi sancţionaţi chiar de la prima abatare cu amenzi de până la 5.000 de lei. Guvernul mai anunţă reglementarea în următoarele săptămâni a activităţii de ridesharing. Ce spune Uber despre această Ordonanţă.  UPDATE Poziţia Bolt.

 
 


Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România - vom continua să operăm ca până acum. Mai mult, Guvernul și-a exprimat clar intenția de a reglementa sectorul de ridesharing printr-o ordonanță separată, în săptămânile următoare. Apreciem angajamentul Guvernului de a grăbi adoptarea unei legislații moderne pentru a răspunde nevoilor pasagerilor și șoferilor din România.” - Oficialii Uber România

Potrivit legislaţiei, până acum, persoanele fizice sau juridice care efectuau în mod repetat transport public, contra cost, de persoane erau sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 lei, la 5.000 lei. Guvernul a adoptat prin această Ordonanţă eliminarea expresiei “în mod repetat”, ceea ce înseamnă că şoferii Uber şi Taxify vor fi sancţionaţi de la “prima abatare”, fără ca autorităţile să mai fie nevoite să demonstreze caracterul repetitiv al transportului de persoane.

 
 

Eliminarea acestei sintagme a fost cerută insistent de transportatori, care au protestat de mai multe ori în ultima vreme pentru ca guvernul să opereze modificare, scrie HotNews.ro.

"Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat o ordonanţă de urgenţă îndelung dezbătută în spaţiul public şi anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări şi anume am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închiriere de la autorităţile administraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi nu au ridicat observaţii vizavi de acest punct", a precizat vineri vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Poziţia Bolt:

Bolt continuă să își desfășoare activitatea în toate orașele din România în care operează. Șoferii parteneri pot în continuare să conducă pe platforma Bolt, iar pasagerii au posibilitatea să călătorească în oraș într-un mod convenabil și accesibil.

Am primit asigurări de la Guvern că în următoarea perioadă România va avea o nouă lege ce reglementează sectorul de ride-hailing și care va fi echitabilă pentru toate părțile implicate. Bolt lucrează îndeaproape cu autoritățile și oferă tot sprijinul în acest demers.

Ordonanţa anti Uber, adoptată de Guvern. Ce pot păţi şoferii