Claudiu Zamfir

Polonezii de la Innova, care au primit finanțare PNRR, cumpără majoritar firma românească EMI

EMI Group.jpg

Innova Capital, o firmă de investiții poloneză, care a primit recent finanțare de 20 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, a achiziționat 51% din acțiunile EMI Group, un mare producător român de uși industriale, fondat de antreprenorul francez Jerome France.

Noul fond de investiții al firmei poloneze, Innova/7, a strâns, în luna mai 2023, peste 324 de milioane de euro, în total, cu tot cu banii europeni din PNRR. Astfel, polonezii s-au apucat de achiziții majoritare în România, cumpărând și procesatorul român de plăți Netopia, în 25 mai 2023.

Acum polonezii ajung la a treia investiție, prin cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni din EMI Group. Innova se alătură astfel în business-ul cu uși industriale antreprenorului Jerome France și fondului românesc de investiții Morphosis Capital. Românii de la Morphosis cumpăraseră ei, în 2021, pachetul majoritar de acțiuni din EMI, dar acum polonezii sunt acționari majoritari. Interesant este că și Morphosis a obținut fonduri de 20 de milioane de euro din PNRR, tot în mai 2023, odată cu Innova.

Fondul Polonez Innova spune că a preluat 51% din EMI prin combinarea unei achiziții parțiale și a unei majorări de capital de 15 milioane de euro. Capitalul suplimentar va finanța achiziții ulterioare pe care le va face EMI pe piața sistemelor de acces, menite să consolideze poziția companiei românești pe piețele existente și să intre în noi țări.

După realizarea a numeroase investiții anterioare, inclusiv cele recente precum PEP, Prime Label și United Clinics, EMI Group este încă o tranzacție de tip buy-and-build, care vizează consolidarea în continuare a unei piețe extrem de fragmentate.

EMI Group oferă servicii de mentenanță pentru sisteme de acces pentru clădiri logistice și industriale, cu o suprafață de peste 5 milioane mp, efectuând peste 2.000 de proiecte de instalare la cheie pentru peste 1.500 de clienți unici anual. Compania este lider incontestabil în industria sa în România și un jucător independent de top în Belgia, deservind clienți finali și dezvoltatori imobiliari comerciali dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv industrial, retail, logistică, militar și sănătate.

„Sunt extrem de mândru de dezvoltarea EMI și de realizările pe care le-am avut până acum. Astăzi, EMI este un jucător cu adevărat european, cu o structură internațională a acționariatului ce reunește patru naționalități, având facilități în trei țări și o prezență puternică pe întregul continent european. Infuzia de  capital din partea Innova Capital marchează un nou capitol remarcabil pentru noi, pe măsură ce ne înscriem pe o traiectorie de creștere și mai ambițioasă prin fuziuni și achiziții. Ca parte a acestei expansiuni, suntem dedicați implicării fondatorilor companiilor pe care le achiziționăm, integrând expertiza și experiența lor în operațiunile noastre. Această abordare colaborativă ne va permite să creăm un grup de top la nivel european. Cu experiența noastră dovedită și cu sprijinul partenerilor noștri strategici, suntem încrezători în consolidarea poziției noastre pe piețele existente și în extinderea pe altele noi. Împreună cu Innova, Morphosis și partenerii noștri de la Belemi, vom continua să modelăm viitorul industriei soluțiilor industriale de acces în Europa” - a declarat Jerome France, fondator și CEO al EMI, citat într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

„Piața sistemelor industriale de acces rămâne foarte fragmentată, existând tendința de consolidare în special în domeniul serviciilor de instalare și mentenanță. EMI a dezvoltat un model de integrare de succes care permite companiilor mici de servicii să își păstreze identitatea și autonomia, beneficiind în același timp de amploarea activității și de cele mai bune practici de grup. Suntem încântați de parteneriatul cu Jerome France și Morphosis Capital în această oportunitate importantă de consolidare” - a declarat Andrzej Bartos, Senior Partner al Innova Capital, care a coordonat investiția.

„Succesul EMI este o dovadă a modului în care construirea încrederii reciproce se concretizează în performanțe excepționale ale afacerii. Mă bucur că am încheiat un parteneriat cu Jerome și am urmat viziunea și motivația sa și suntem entuziasmați să ducem compania la un nivel și mai înalt de performanță împreună cu Innova.” - a declarat Simona Gemeneanu, Partener al Morphosis Capital.

Despre EMI Group:

EMI este un lider recunoscut la nivel mondial în industria sistemelor industriale de acces. De la înființarea sa în anul 2000, compania s-a specializat în furnizarea de soluții integrate de consultanță, proiectare, fabricare, montare, mentenanță și service pentru soluții industriale de acces în diverse sectoare, inclusiv în industrie, centre comerciale și centre logistice. EMI, în urma achizițiilor companiilor Decran și Acccess Systems din Belgia, operează facilități de asamblare în România și Slovacia, precum și capacități de service și mentenanță în România și Belgia.

Despre Innova Capital:

Innova Capital este un fond independent de private equity, cu sediul central în Polonia, care investește în achiziții de pachete majoritare ale unor companii de dimensiuni medii ce activează în Europa Centrală și de Est. De la lansarea sa, în 1994, Innova Capital a investit aproximativ 1,2 miliarde de euro în aproape 70 de companii situate în 10 țări din regiune. Innova a fost recunoscută de Asociația Poloneză de Private Equity și Venture Capital (PSIK) drept Firma de private equity a anului 2023.

Despre Morphosis Capital:

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat în decembrie 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești. Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenori internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși. Morphosis Capital investește între 5 și 10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym. În 2023, Morphosis a realizat primul exit prin vânzarea participației sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu către Regina Maria.

Parallax

Vizualizari
3832
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri