Claudiu Zamfir

O fabrică românească de uși industriale primește o investiție de 15 milioane euro în schimbul a 51% din acțiuni

Thumbnail

O fabrică românească de uși și sisteme de acces industriale, fondată de un antreprenor francez, a obținut o investiție de 15 milioane de euro, în schimbul unui pachet majoritar de acțiuni.

Fondul românesc de private equity Morphosis Capital Fund I, alături de investitori ai săi, a preluat 51% din firma EMI, lider pe România în domeniul ușilor profesionale și sistemelor de acces industriale.

Valoarea tranzacției se ridică la 15 milioane de euro, capital care va alimenta creșterea gamei de produse și a bazei de clienți a EMI, precum și extinderea companiei la nivel internațional - anunță joi firma de investiții Morphosis Capital într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Investiția în EMI este cea mai mare de până acum realizată de Morphosis Capital, depășind pragul cuprins între 5 și 10 milioane de euro investit de obicei de către fond. Pentru a suplimenta investiția, Morphosis Capital s-a asociat cu birourile familiale din Belgia, Vybros, Tilleghem și alții, investitori în Fondul I.

În urma acestei tranzacții, Morphosis Capital și coinvestitorii dețin o participație majoritară de 51% în EMI, iar restul de 49% este păstrat de fondatorul și CEO-ul fabricii, omul de afaceri francez Jerome France (foto).

Investiția a fost aprobată de către Consiliul Concurenței în data de 25 august 2021.

Jerome France (41 de ani), care este și vicepreședinte al Camerei de Comerț Franco-Române, este rezident în România și mai are afaceri și în Ucraina (din 2007) și Rusia (din 2004). El spune că a deschis fabrica EMI în anul 2000 în Franța și în România, în comuna argeșeană Căteasca, în apropiere de Pitești.

Compania locală, EMI Equipment Maintenance Industrie SA, a avut o cifră de afaceri de peste 55 milioane de lei în anul 2020, cu o creștere de 6% față de anul 2019. Firma are 70 de angajați, organizați în echipe de intervenție în întreaga țară și în fabrica de la Căteasca.  

 „După 21 ani de muncă în echipă, EMI a ajuns, prin această tranzacție, la un punct de cotitură, care ne va permite să ne dezvoltăm mai rapid în România și să ne extindem de aici pe piața europeană, prioritar în Belgia și în Franța. Avem un model de business solid, testat în toți acești ani, în care am devenit unul din liderii de piață în România, singura companie care oferă gama completă de servicii personalizate pentru sisteme industriale de acces și lider incontestabil pentru servicii de mentenanță preventivă și curativă” - a declarat Jerome France, fondator și CEO al EMI.     

În cei 21 de ani de experiență în România, EMI s-a specializat în soluții de acces industrial – uși, porți, rulouri, cortine, garduri și alte închideri industriale. Compania furnizează soluții integrate, de la consultanță, proiectare, fabricare, montare, până la mentenanță și service, pentru soluții globale de acces pentru sectorul industrial, comercial și logistic. La fabrica sa de la Căteasca, EMI spune că dezvoltă inclusiv „soluții tehnice unicat, adaptate nevoilor clienților”.

Compania operează în toate domeniile și lucrează cu cele mai relevante companii din diverse sectoare cum ar fi: industrie auto și agroalimentară, dezvoltatori și operatori de centre comerciale și parcuri logistice, precum și companii de construcții.

EMI este cea de-a patra tranzacție realizată de Morphosis Capital după investițiile efectuate în DocProcess, Medima Health și rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu. Fondul de private equity estimează că va realiza încă trei tranzacții până la mijlocul anului 2022, moment în care întregul capital din Fondul I, în valoare totală de 50 de milioane de euro va fi investit.

 Andrei Gemeneanu, managing partner al Morphosis Capital, a afirmat că pentru următorul fond pe care îl va lansa va avea în vedere și alte investiții de dimensiunea celei acordate EMI.

„Împreună cu Jerome France, așteptăm cu nerăbdare să accelerăm dezvoltarea EMI prin extinderea gamei de produse și a zonelor geografice în care să fim prezenți. Modificările legislative tot mai stricte din acest domeniu, precum și cererea pentru soluții durabile și eficiente din punct de vedere energetic vor conduce la creșterea solicitării de soluții de închidere industriale actualizate și conforme” - a mai spus Gemeneanu.

Morphosis Capital este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat în decembrie 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești.

Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional este investitorul principal al Morphosis Capital alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenorii internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși.

Morphosis Capital investește între 5 și 10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum bunuri de larg consum (FMCG), servicii medicale, tehnologie și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro.

Parallax

Vizualizari
2654
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri