Claudiu Zamfir
Firme mici și mijlocii românești din anumite domenii pot obține finanțări de câte 5-10 milioane de euro, de la fondul de investiții Morphosis Capital, care caută companii cu potențial de creștere.
Într-un comunicat remis marți StartupCafe.ro, fondul românesc de private equity spune că dispune de un capital subscris de 50 de milioane de euro, pe care intenționează să îl investească, până la sfârșitul anului 2022, în cel puțin 7 firme românești din domenii ca:
Morphosis Capital investește în IMM-uri românești scalabile, cu potențial mare pentru extindere națională și internațională și EBITDA de minim jumătate de milion de euro.
Strategia flexibilă de investiții a fondului permite preluarea atât de participații minoritare cât și majoritare ce pornesc de la 30% și până la 70%, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei afaceri.
În conformitate cu filozofia fondului „Private Equity cu o față umană”, un pilon important al politicii Morphosis Capital este ca, pe lângă oferirea de acces la capital, să formeze și parteneriate eficiente cu companiile din portofoliu, aducând astfel valoare reală afacerilor respective.
Lansat în decembrie 2018, fondul spune că începe anul 2020 cu 6 companii în pipeline-ul de investiții potențiale.
În septembrie 2019, Morphosis Capital a făcut prima sa investiție de portofoliu în DocProcess, o firmă de tehnologie din România.
Managementul fondului se așteaptă să anunțe finalizarea celei de-a doua investiții până la sfârșitul primului trimestru din anul 2020.
„În sfârșit IMM-urile românești au acces la o infrastructură robustă care le poate ajuta să-și lase amprenta la nivel internațional. În prezent ne aflăm în diferite stagii de discuții cu fondatori vizionari cu care am fi încântați să ne asociem, în timp ce, în paralel, continuăm să ne uităm după companii noi care caută capital pentru creștere” a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital.
Morphosis Capital a fost fondat de 4 antreprenori români: Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu.
Morphosis este susținut de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Investiții (FEI) și Programul Operațional Regional (POR), alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenorii internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși.