Claudiu Zamfir

Platformă de licitații: Stop NFT, prea multe falsuri!

Thumbnail

Platforma prin care s-a vândut un NFT al primului tweet al lui Jack Dorsey, pentru 2,9 milioane de dolari, a întrerupt  temporar majoritatea tranzacţiilor, pentru că oamenii vindeau jetoane de conţinut care nu le aparţineau.

Platforma americană Cent a realizat una dintre primele vânzări de NFT cunoscute când a intermediat licitația pentru tweet-ul fondatorului Twitter ca activ digtal original, în martie 2021.

Dar începând cu 6 februarie, platforma a încetat să mai permită cumpărările şi vânzările. „Există un spectru de activităţi care se întâmplă, care practic nu ar trebui să se întâmple, din punct de vedere legal”, a spus  CEO-ul şi co-fondatorul Cent, Cameron Hejazi, pentru Reuters, citat de News.ro.

Chiar dacă piaţa Cent ”beta.cent.co” a întrerupt vânzările NFT, partea destinată vânzării de NFT-uri de tweet-uri, care se numeşte ”Valuables”, este încă activă.

Hejazi a evidenţiat trei probleme principale:

  • oameni care vând copii neautorizate ale altor NFT,
  • oameni care fac NFT-uri de conţinut care nu le aparţine și
  • oameni care vând seturi de NFT care seamănă cu o valoare.

El a spus că aceste probleme, pe care le consideră „fundamentale”, au fost ”abundente”.

Ce este un NFT

În 2021, afacerile cu NFT-uri au fost la modă, iar vânzările acestora au ajuns la 25 de miliarde de dolari.

Inițialele NFT vin de la non-fungible token. Token-ul este o dovadă care îi dă posesorului acces la o valoare digitală. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile nu pot fi replicate. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, iar asta suscită interesul colecționarilor.

NFT-urile căutate de colecționari nu au o existență fizică, palpabilă, ele „trăiesc” pe platforme blockchain. De exemplu, fondatorul rețelei Twitter, Jack Dorsey, și-a scos la licitație primul mesaj postat vreodată pe rețeaua sa socială, iar cineva a plătit aproape 3 milioane de dolari pe el. Acea postare pe Twitter, care datează din anul 2006, a fost scoasă la licitație sub formă de NFT pe blockchain-ul Ethereum. Licitația a fost organizată pe platforma Valuables by Cent.

Și Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, a vândut la licitație un NFT cu codul sursă  al www. El a obținut 5,4 milioane de dolari pentru acest activ unic, neduplicabil, generat pe blockchain, un „artefactul virtual” dorit de colecționari.

Parallax

Vizualizari
2466
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
codez.robert
bun articol, o marire scriitorului si o inchidere a site-ului hotnews e chiar recomandata :)))

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri