Claudiu Zamfir

Google sărbătorește 30 de ani de World Wide Web - www - Urmarește LIVE transmisiunea aniversară de la CERN

Thumbnail

Marți, 12 martie, se împlinesc 30 de ani  de când omul de știință britanic Tim Berners-Lee a lansat lucrarea “Information Management: A Proposal” - „Managementul informației: O propunere”, care a marcat crearea World Wide Web, omniprezentul „www” de pe calculatoarele conectate la internet. Compania Google, o afacere de 136 de miliarde de dolari pe an, în ziua de azi, sărbătorește www printr-un „doodle” omagial pe motorul său de căutare.

Este dificil și inexact să stabilești o dată de naștere a www sau a internetului, dar lucrarea lui Tim Berners-Lee poate fi considerată un moment decisiv în crearea World Wide Web.

www reprezintă totalitatea site-urilor / documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet, dacă e să ne luăm după definiția existentă acum pe Wikipedia, la rândul său o resursă care din anul 2001 a îmbogățit internetul și a ajutat publicul larg să cunoscă și să învețe (și mai ales să învețe să cunoască).

Tot aici scrie că www a fost inventat la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveția. Propunerea inițială, făcută de Tim Berners-Lee, a fost  de creare a unei colecții de documente având legături între ele. Savantul britanic voia să rezolve problemele de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.

Primul prototip al acestei colecții (mai întâi în format de text simplu) avea să apară puțin înainte de decembrie 1991, când s-a făcut prima lui demonstrație publică. Studiul a fost continuat prin apariția primei aplicații grafice Mosaic, în februarie 1993, realizată de cercetătorul Marc Andreessen de la centrul universitar National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din orașul Urbana-Champaign din statul american Illinois.

În 1994 CERN și MIT au format Consorțiul World Wide Web, care are drept obiectiv dezvoltarea webului, standardizarea protocoalelor și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee a devenit directorul acestui consorțiu. MIT coordonează partea americană a consorțiului, iar partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

World Wide Web a devenit aproape sinonim cu Internetul, deși nu trebuie confundate. Cei care au studiat fenomenul nu s-au pus de acord cu toții asupra momentului în care se poate spune că a pornit Internetul.

Noroc cu Wikipedia în română, unde sunt enumerate 3 momente-cheie ale apariției Internetului:

  • 1969 -  momentul când ARPANET a conectat calculatoarele de la Stanford Research Institute, University of California Los Angeles, University of California Santa Barbara și University of Utah.
  • Alți autori, printre care și Tim Berners-Lee, consideră ca dată de naștere a Internetului anul 1974, momentul despărțirii părții academice de cercetările militare, odată cu constituirea rețelei Telenet de către firma Bolt, Beranek&Newman.
  • 1982 - când este folosit prima oară termenul de Internet și când Bob Kahn, Vint Cerf și alții definesc și implementează protocolul TCP/IP - considerat limbajul de comunicație al Internetului.

Citește mai multe despre World Wide Web pe Google Arts&Culture

  • Umărește pe StartupCafe.ro transmisiunea aniversară, LIVE, de la CERN 

Parallax

Vizualizari
4850
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri