Claudiu Zamfir

Mașini second hand din Germania, mai sigure - noua afacere preluată de OLX

Thumbnail

Grupul OLX, care deține site-ul de vânzări cu același nume ce operează și în România, a anunțat, luni, că preia, pentru o sumă imensă, un startup online german, care realizează o afacere foarte utilă pe piața auto: cumpără mașini second hand, le verifică și le revinde la licitație către dealeri înscriși în rețeaua sa.

OLX spune că plătește 400 de milioane de dolari pentru a prelua controlul asupra startup-ului berlinez Frontier Car Group (FCG), care promite să „revoluționeze comerțul cu mașini la mâna a doua”.

În anul 2018, OLX mai investise 89 de milioane de dolari în FCG. Fondat în anul 2016, de antreprenorii Andre Kussmann, Peter Lindholm, Ricardo Donoso și Sujay Tyle, startup-ul Frontier Car Group ajunge astfel la investiții totale de aproape 570 de milioane de dolari.

Firma a preluat recent un startup american similar, WeBuyAnyCar, iar acum ambele companii operează împreună în America Latină, Asia, precum și în Polonia. De asemenea, FCG activează în Germania, Suedia, SUA.

FCG poate aduce un plus de siguranță în comerțul cu mașini second hand, unde principala problemă o reprzintă unii dintre „samsarii” care vând autoturisme cu defecțiuni majore, cosmetizate astfel încât să-i păcălească pe amatorii de chilipiruri neexperimentați.

Sistemul FCG funcționează în 3 pași:

  1. Proprietarul mașinii primește o ofertă online de la FCG. Startup-ul are un motor digital de oferte, care propune pe loc un preț pentru mașină. Dacă îi convine, vânzătorul poate rezerva rapid o inspecție a autoturismului la unul dintre centrele FCG.
  2. Mecanicii FCG efectuează o inspecție a vehiculului în 126 de puncte, iar starup-ul face ultima ofertă și finalizează cumpărarea. Apoi, folosind o tehnologie imagistică panoramică, FCG creează  fotografii deosebite cu mașina gata de vânzare. De asemenea, mașina este verificată atât tehnic, cât și legal, FCG asigurându-se că toate actele sunt puse în ordine.
  3. FCG are o rețea de dealeri înscriși pe platforma de licitații a startup-ului. Acești dealeri licitează pentru a obține un preț cât mai bun asupra mașinilor respective, în condiții de siguranță, atât din punct de vedere legal, cât și tehnic. Mai departe, dealerii vând mașinile second hand către consumatorul final, rezultând o tranzacție sigură în ansamblu.

La rândul său, OLX este o platformă de vânzări online fondată în anul 2006, care operează în circa 45 de țări, printre care și România. OLX este înglobată în prezent în compania Prosus, în  care fondul de investiții sud-african Naspers și-a grupat principalele afaceri de comerț online, pentru a le lista la bursă. Astfel, 27% din acțiunile Prosus, companie cu sediul central la Amsterdam, sunt listate la bursa europeană Euronext, din septembrie 2019, și secundar la bursa de la Johannesburg.

Tot în domeniul auto, Prosus deține și marketplace-ul românesc Autovit.ro. În aceeași companie mai sunt grupate și alte afaceri online ale Naspers din România: eMag, PayU, Storia.ro.

De asemenea, Prosus cuprinde și pachetul majoritar de acțiuni în site-ul de mică publicitate rusesc Avito.ru, evaluat la un total de 3,85 miliarde de dolari.

Parallax

Vizualizari
24904
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri