Claudiu Zamfir

Databricks, decacorn american cu 2 cofondatori de origine română, a cumpărat un startup de machine learning

Thumbnail

Compania IT americană Databricks, care îi are printre cofondatori și pe inginerii de origine română Ion Stoica și Matei Zaharia, a cumpărat un startup din SUA care dezvoltă tehnologii de machine learning.

Startup-ul Cortex Labs a dezvoltat o platformă de MLOps, folosită de companii la lansarea de modele de machine learning. Modelele ML au o aplicabilitate diversă, cum ar fi, de exemplu, sistemele IT folosite de bănci pentru a detecta în timp real tranzacțiile frauduloase, sau instrumentele utilizate de magazinele online pentru a face recomandări de produse personalizate pentru fiecare potențial cumpărător.

La rândul ei, compania Databricks dezvoltă tehnologii pentru baze de date, oferind și capabilități avansate de lansare de modele. Acum, prin achiziționarea Cortex Labs, Databricks își îmbunătățește platforma proprie cu capabilitățide scalare și monitorizare a volumelor de lucru în producția de tehnologii de machine learning.

Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

Compania americană este condusă de Ali Ghodsi, un CEO suedez, cofondator și el.

În anul 2021, Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 1,6 miliarde de dolari, conduse de Counterpoint Global (Morgan Stanley). Compania are astfel statutul de decacorn, adică o firmă de tehnologie care ajunge la o valoare estimată de cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unor investiții obținute înainte de listarea la bursă.

Parallax

Vizualizari
1543
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri