Claudiu Zamfir

Crypto: Clienților FTX le-ar fi dispărut 1 miliard dolari. Sfatul lui Elon Musk pentru deținătorii de criptomonede

ftx-bitcoin-ethereum-dolari-dreamstime

Active de cel puţin 1 miliard de dolari din fondurile clienților ar fi dispărut de pe platforma de schimb de criptomonede FTX - au dezvăluit două persoane familiare cu problema pentru Reuters, citată de News.ro, dar fondatorul exchange-ului a negat acuzațiile. În urma problemelor de la FTX, miliardarul Elon Musk a venit cu sfaturi pentru deținătorii de criptomonede.

Fondatorul acestui exchange, Sam Bankman-Fried, ar fi transferat în secret 10 miliarde de dolari din fonduri ale clienților de la FTX către compania sa de tranzacționare, Alameda Research, au mai declarat sursele.

O parte din acest total ar fi dispărut de atunci, au spus sursele.

O sursă a estimat suma lipsă la aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Cealaltă a spus că lipsa este între 1 miliard şi 2 miliarde de dolari.

Gaura financiară a fost dezvăluită în datele pe care Bankman-Fried le-a împărtăşit cu alți directori seniori duminica trecută, potrivit celor două surse. Datele oferă un raport actualizat al situaţiei de la acea vreme, au spus persoanele.

Ambele surse au ocupat funcţii de conducere în FTX până în această săptămână şi au spus că au fost informate cu privire la finanţele companiei de către personalul de vârf.

În mesaje text către Reuters, Bankman-Fried a spus că ”nu este de acord cu caracterizarea” transferului de 10 miliarde de dolari.

„Nu am transferat în secret. Am avut o etichetare internă confuză şi am interpretat-o greşit”, a spus el, fără a detalia.

FTX, cu sediul în Bahamas, și-a început vineri procedura privind falimentul, după retrageri masive ale clienţilor la începutul acestei săptămâni.

Sfatul lui Elon Musk pentru deținătorii de criptomonede

Nici Elon Musk, considerat cel mai bogat din lume, nu a putut sta deoparte acum, fiind de notorietate implicarea sa în fenomenul crypto.

Sâmbătă dimineața, într-o conferință pe Twitter Space cu 60.000 de fani, miliardarul de la Tesla și Space X i-a sfătuit pe cei care dețin criptomonede să nu-și mai țină activele în portofele soft găzduite pe platforme de tranzacționare.

În schimb, el și-a sfătuit fanii să folosească așa-numitele cold wallets - portofele digitale hardware, pe care sunt salvate active crypto pe un suport fizic parolat, cum ar fi un hard extern sau o memorie tip stick USB, fără conexiune la internet.  

„Aș reafirma că, dacă aveți crypto, ar trebui să o aveți într-un cold wallet accesibil direct. Nu pe un exchange. Ar fi înțelept”, a spus Musk, a spus el, citat de Coindesk, în contextul prăbușirii FTX.

În ciuda dezastrului de la FTX, a treia cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume, Elon Musk crede în continuare în viitorul criptomonedelor, inclusiv Doge, un activ crypto înființat mai mult în glumă de niște programatori, dar pe care miliardarul de origine sud-africană l-a promovat instens.

„Cred că probabil există un viitor pentru Bitcoin, Ethereum și Doge. Nu prea pot vorbi de  celelalte. Dar dacă ai dintr-unul dintre cele 3 într-un cold wallet, nu pe un exchange, cred că funționează bine”, a spus el.

Elon Musk, care a cumpărat Twitter, a relatat că a fost căutat și de fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, care ar fi vrut să contribuie și el cu bani la achiziție. „Sincer să fiu nici nu auzisem de el. Dar pe urmă o grămadă de oameni mi-au spus că are o cantitate imensă de bani și vrea să investească în Twitter. Și am vorbit cu el cam o oră. Și știu că detectorul meu de prostii s-a înroșit. Mi-0am zis că tipul ăsta spune numai prostii  - asta a fost impresia mea” - a povestit Musk, citat de Coindesk.

De precizat că în achiziția Twitter Elon Musk a fost susținut cu bani și de exchange-ul Binance, rivalul FTX. Binance, liderul mondial al platformelor de tranzacționare crypto, a fost acuzată că s-ar afla în spatele prăbușirii FTX, însă fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a negat vehement aceste alegații.

 

Parallax

Vizualizari
11709
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri