Claudiu Zamfir
Prețul Bitcoin a căzut joi la nivelul minim al anului 2022 și pare să fi tras după el Ether și eGold, criptomoneda românilor de la MultiversX, fostul Elrond, după ce Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume, a renunțat la a mai cumpăra exchange-ul rival, FTX, pe fondul unei crize de lichiditate la acesta din urmă, cu risc pentru utilizatorii lui.
După ce marți a anunțat că a ajuns la o înțelegere preliminară pentru a cumpăra exchange-ul FTX, platforma de schimb crypto Binance a renunțat, a doua zi, la achiziția propusă, invocând rezultatul verificărilor due dilligence asupra FTX.
„Ca urmare a due diligence-ului corporative, precum și a celor mai recente știri privind gestionarea greșită a fondurilor clienților și presupusele investigații ale instituțiilor din SUA, am decis să nu mergem mai departe cu potențiala achizițioanare a FTX” - a anunțat Binance, pe Twitter.
FTX, al treilea cel mai mare exchange cryto din lume, se confruntă cu o criză de lichidități, în urma unor retrageri masive de Bitcoini și alte active digitale. Acesta este contextul în care Binance, liderul platformelor de tranzacționare crypto, s-a oferit, marți, să cumpere FTX, al treilea jucător din piață, pentru a preveni un eventual colaps al acestuia din urmă.
După o zi, miercuri, Binance avea să renunțe la achiziție, iar fondatorul și CEO-ul, său, Changpeng Zhao (CZ), a ținut să nege că ar fi pus la cale toată această situație legată de platforma rivală, FTX.
„Nu am pus noi la cale toate acestea și nimic altceva legat de ele. Cu doar 24 de ore în urmă m-a sunat SBF (Sam Bankman-Fried, fondatorul și CEO-ul FTX). Înainte de asta, aveam foarte puține informații despre situația internă de la FTX. Am fost suprins când a cerut să vorbim” - scris Changpeng Zhao, miercuri pe Twitter.
Înainte de discuția dintre cei doi, și de acordul neangajant de achiziție a FTX de către Binance, anulat între timp, Sam Bankman-Fried se plânsese că o platformă concurentă ar fi răspândit zvonuri false despre situația din FTX.
„Un competitor încearcă să vină după noi cu zvonuri false. FTX e bine. Activele sunt bine” - scria luni șeful FTX, pe Twitter.
Ziua de joi, 10 noiembrie 2022 a fost cea mai slabă a anului 2022 pentru prețul Bitcoin. Cea mai valoroasă criptomonedă a picat la nivelul minim al anului, 15.554 dolari și 48 de cenți, prilej pentru unii să cumpere. Bitcoin începuse anul la un preț de peste 46.000 de dolari, iar joi, 10 noiembrie 2022, a picat cu peste 66% la un moment dat. Pe seară, BTC și-a mai revenit, până la aproape de 17.800 de dolari, la ora transmiterii știrii, în jurul orei 19.00, conform cotațiilor de le Coindesk.
Și Ether a scăzut mult joi, până la un nivel minim al zilei de 1.072 de dolari și 69 de cenți, cu 70% mai mic decât prețul cu care a început anul 2022, de 3.677 de dolari. Pe seară, și-a mai revenit și ETH, la ora transmiterii știrii fiind cotat pe la 1.330 de dolari. Ethereum a avut însă și prețuri mai mici anul 2022, în iunie picând sub pragul de 1.000 de dolari.
Solana, o altă criptomonedă populară, s-a prăbușit și ea joi, 10 noiembrie 2022, la un preț sub 13 dolari. Prețul SOL se remarcă mai ales prin fluctuațiile puternice. Joi a urcat brusc la un preț maxim al zilei de 18 dolari și 98 de cenți, în creștere cu circa 40% în aceeași zi. Miercuri seara, pe 9 noiembrie 2022, imediat ce Binance a renunțat la achiziția FTX, prețul criptomonedei Solana a picat la nivelul minim al anului 2022: 12 dolari și 31 de cenți. Față de nivelul cu care a intrat în anul 2022, de 170 de dolari, SOL a căzut cu 92%. Joi seara, prețul Solana era pe o tendință timidă de creștere.
Și prețul eGold, criptomoneda lansată de românii de la Elrond Network, firmă care tocmai și-a schimbat numele în MultiversX, a picat la nivelul său minim al anului 2022. Joi, 10 noiembrie 2022, EGLD s-a dus în jos până la 40 de dolari și 76 de cenți, la un moment dat.
Într-o săptămână, prețul eGold a scăzut cu mai mult de o treime față de nivelul de 61 de dolari pe care l-a atins pe 4 noiembrie, când Elrond Network a anunțat oficial că și-a schimbat numele în MultiversX.
În mai puțin de 1 an, EGLD a picat cu 91,8%. Reamintim că pe 23 noiembrie 2021, criptomoenda Elrond a avut vârful său istoric de preț, 490 de dolari și 91 de cenți, conform datelor de pe Coinmarketcap. Dacă atunci volumul tranzacțiilor cu EGLD pe 24 de ore era de 1,2 miliarde de dolari, acum a scăzut la circa 80 de milioane de dolari, dar a avut niveluri și mai scăzute pe parcursul anului 2022.
Joi, 10 noiembrie 2022, la ora transmiterii acestei știri, eGold era cotat la un preț de aproape 44 de dolari.
În urmă cu o săptămână, Elrond Network și-a schimbat numele în MultiversX, reînnoindu-și și anumite direcții de business, la Paris, cu ocazia evenimentului X Day.