Claudiu Zamfir

Marea platformă de schimb crypto FTX a demarat procedura de faliment. Fondatorul a demisionat din funcția de CEO. Prețul Bitcoin a picat iarăși

FTX-bitcoin-dreamstime

Platforma de schimb de criptomonede FTX, considerat al treilea cel mai mare exchange crypto din lume, și-a depus, vineri, actele pentru procedura de restructurare și faliment în SUA, iar fondatorul Sam Bankman-Fried a demisionat din funcția de director general al grupului, pe fondul unei crize de lichiditate care a condus la blocarea activelor utilizatorilor.

În urma anunțului FTX, principala criptomonedă, Bitcoin, a picat iarăși sub 17.000 de dolari, vineri, după ce abia se mai înzdrăvenise (atinsese 18.125 de dolari joi seara), potrivit datelor de pe Coindesk.

pret bitcoin coindesk

Conform unui anunț oficial postat de FTX pe Twitter, procedura privind capitolul 11 al codului falimentului, demarată vineri cuprinde platforma de tranzacționare crypto, fondul de tranzacționare crypto al FTX, Alameda Research, precum și alte 130 de firme afiliate, parte a FTX Group.

Procedura nu implică în mod obligatoriu desființarea firmelor, ci le oferă posibilitatea de a ajunge la o înțelegere cu creditorii și de a plăti clienților și tuturor părților interesate datoriile, pe cât posibil.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, care a demisionat din funcția de CEO, a declarat că mai speră la o redresare a business-ului său crypto.

„Îmi pare foarte rău că am ajuns aici. Sper că se va găsi o cale de recuperare. Sperăm că asta (procedura de faliment - n.r.) poate aduce o anumită transparență, încredere și guvernanță. În cele din urmă, sper să fie mai bine pentru clienți. Nu trebuie să însemne neapărat sfârșitul pentru companii sau capacitatea lor de a oferi valoare și fonduri în principal clienților lor” - a scris SBF pe Twitter.

Printre investitorii care au băgat bani în FTX se numără marile fonduri de capital de risc Sequia (SUA) și Softbank (Japonia), care deja au marcat investiția în platforma crypto cu zero.

Noul CEO al FTX a fost numit John J Ray III, iar fondatorul a rămas în companie pentru a-l consilia pe noul director în toată această procedură.

La începutul săptămânii, FTX a fost blocată de o criză puternică de lichidități, după ce utilizatorii au retras Bitcoini și alte active crypto în valoare de 6 miliarde de dolari în numai 3 zile, potrivit Reuters.

Platforma rivală Binance, liderul pieței mondiale, și-a anunțat marți intenția de a cumpăra FTX pentru a o salva de la colaps, dar a doua zi și-a retras oferta neangajantă, invocând verificările due diligence pe care le-a efectuat la FTX și o serie de știri privind presupuse abateri în gestionarea conturilor clienților acestui exchange crypto.

 

Parallax

Vizualizari
5098
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri