Claudiu Zamfir

Surse NY Times: Amazon va disponibiliza 10.000 de angajați

Thumbnail

Gigantul tech american Amazon, care are circa 3000 de salariați în România, urmează să concedieze 10.000 de angajați la nivel mondial, potrivit unor surse citate de New YorkTimes.

Departamentele vizate de disponibilizări ar fi cel de resurse umane, divizia de retail, precum și business-ul Amazon de gadget-uri, cum este asistentul vocal Alexa.

Cei 10.000 de angajați, care ar urma să fie disponibilizați începând din zilele următoare, reprezintă aproximativ 3% din toată forța de muncă utilizată la nivel mondial de colosul e-commerce, care se bazează foarte mult pe muncitori plătiți cu ora.

Săptămâna trecută, Wall Street Journal relata că Amazon efectuează o evaluare a afacerilor sale neprofitabile, pentru reducerea costurilor. Conform articolului citat de News.ro, inclusiv divizia de dispozitive este vizată de evaluările privind neprofitabilitatea.

Divizia care cuprinde și Alexa a înregistrat o pierdere operaţională de peste 5 miliarde de dolari pe an, a raportat WSJ, citând documente.

„Desigur, luăm în considerare macro-mediul actual şi luăm în considerare oportunitățile de optimizare a costurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Amazon, Brad Glasser.

Amazon nu a fost interesat de România ca piață de desfacere, dar a fost atras aici de programatorii români. Gigantul american de e-commerce deține în România un centru de dezvoltare IT, prin firma sa Amazon Development Center SRL, de la Iași. În 2021, compania a avut un număr mediu de 3.216 angajați și a realizat o cifră de afaceri de 555,2 milioane de lei și profit de 19,8 milioane de lei.

Fondat în anul 1994, sub numele de Cadabra, Amazon este controlat în continuare de fondatorul Jeff Bezos, însă din anul 2021, acesta i-a cedat lui Andy Jassy poziția de director general (CEO).

Amazon se adaugă unui șir de companii tech nevoite să opereze acum disponibilizări de personal. Anterior, Mark Zuckerberg a decis concedieri care au afectat 11.000 de persoane din afacerile cuprinse în cadrul Meta, iar Twitter, după ce a fost preluată de miliardarul Elon Musk, a dispus disponibilizarea a 3.500 de angajați, adică jumătate din personal.

Parallax

Vizualizari
489
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri