Claudiu Zamfir

Statul va putea interveni asupra unor firme private, să limiteze prețurile, în situații de criză (OUG)

Thumbnail

Statul va putea interveni asupra unor firme private, în anumite situații, pentru a le determina să nu mai crescă prețurile la anumite categorii de bunuri sau servicii, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate joi de Guvern.

Ordonanța de urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Trei instituții vor aplica, în principal, această ordonanță: ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței.

Prevederile noii ordonanțe de urgență:

- Guvernul susține că reglementarea sa vine „împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și împotriva unor dezechilibre create pe piață artificial între cerere și ofertă cu scopul majorării prețurilor sau revânzării unor produse la prețuri speculative”.

- Măsurile vor putea fi luate în situații ca:

  • stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război,
  • stare de asediu şi stare de urgenţă,
  • stare de alertă,
  • alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative.

- În astfel de „situaţii de criză”, Guvernul va putea să dea o hotărâre prin care să stabilească o listă de așa-numite  „produse de risc”.

- Lista de produse supuse acestor limitări de preț va putea fi falabilă Hotărârea și 6 luni,  cu posibilitatea unor prelungiri succesive de încă 3 luni.

- OUG consideră că sunt „acţiuni speculative” ale firmelor:

  • practicarea unor „preţuri nejustificat de mari”;
  • limitarea, „în mod nejustificat”, a producţiei sau a vânzărilor;
  • acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut „în mod nejustificat”.

- Se introduce și termenul de „risc speculativ”: situaţii în care apar „majorări nejustificate” de preţuri sau există un „dezechilibru major” între cerere şi ofertă pe piaţă, identificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma unor evaluări rezultate din controalele efectuate potrivit atribuţiilor sale, precum şi de alte autorităţi sau instituţii publice în funcţie de aria de competenţă, din oficiu sau la sesizarea structurilor asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

- ANAF va pune la dispoziţia ANPC şi Consiliului Concurenţei toate datele solicitate cu privire la companiile care desfăşoară activitate pe teritoriul României, pe care le are la dispoziţie sau pe care le-a obţinut în urma controalelor efectuate în vederea aplicării noii ordonanțe.

- Hotărârea de guvern prin care se stabilesc produsele cu risc şi metodologia de cooperare şi colaborare între ANPC, Consiliul Concurenţei va fi aprobată cu consultarea mediului de afaceri şi a asociaţiilor de protecţia consumatorului. Lista de produse cu risc speculativ va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii care au competenţă în materie, în funcţie de tipul de criză care ar apărea.

- Consiliului Concurenţei se va ocupa de combaterea distorsiunilor pe piaţa bussines to bussinesiar Protecția Consumatorilor va interveni în cazul prețurilor către consumatorul final.

 

Parallax

Vizualizari
345
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri