Smile Media

[P] O introducere în ecosistemul energiei

Ecosistemul energiei

Dincolo de instrucția formală pe care o primesc în scoală sau în programele de internship, tinerii au nevoie de o înțelegere generală a energiei și rolului pe care industria energetică îl are în societate. Pentru aceasta e nevoie ca tinerii – liceeni, studenți sau proaspăt absolvenți de studii universitare - să se familiarizeze cu principalele instituții relevante din perspectiva energiei și cu temele dominante ale acestui sector.

Un răspuns la aceste nevoi este Școala de vară “Eficiență energetică, surse regenerabile și planificarea carierei”, organizată de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Prima ediție s-a desfășurat între 10 și 14 iulie, la București, parte din proiectul “Eficiență energetică pentru tranziția energetică” (EE4ET), finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

 

 

Scoala de vara eficienta energetica

 

Timp de 5 zile, circa 20 de tineri au avut șansa de a intra în contact cu 15 personalități active în domeniul energetic. Din perspective diferite, așa cum s-au construit în baza a 15 trasee profesionale diferite, lectorii au abordat teme precum tranziția energetică, eficiența energetică, rolul energiilor regenerabile, clădiri independente energetice, finanțare pentru energie sau antreprenoriat în energie. Fiecare lector a propus câte un moment interactiv, prilej cu care participanții au fost parte nemijlocită din acțiune.

Alexandra Diala, expert în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a prezentat rolul ANRE în tranziția energetică. Între altele, ea a expus evoluția inițiativelor reprezentative în contextul protecției mediului și al tranziției energetice, cu accent pe beneficiile asociate acestui proces. În intervenția sa, Av. Andrada Nicolescu, cofondator al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), s-a referit la evoluțiile și provocările legislative relevante pentru sectorul energetic și a insistat asupra impactului pe care deciziile de la nivel european le au în planul legislației primare și secundare de la nivel național.

Cu o experiență de peste 6 ani în departamentele de strategie și proiecte strategice ale celor mai mari companii de energie din România, Rareș Hurghiș a vorbit despre potențialul și rolul gazelor verzi în tranziția energetică a României. Tema energiilor regenerabile a mai fost acoperită de Viorel Pințea, care a vorbit despre comunitățile de energie, ca instrument esențial pentru succesul tranziției verzi, dar și de Lăcrămioara Diaconu-Pințea, CEO al OX2 România, și de Octavian Ciucă, Cofondator și Director General Tehnologie la compania nextE. Ambii au oferit și perspectiva unor manageri implicați nemijlocit în proiecte de generare a energiei electrice din surse regenerabile.

 

 

scoala de vara

 

Mihai Căruntu, Senior Consulting în cadrul EY, a prezentat câteva instrumente de lucru din perspectiva unui consultant în afaceri și a lucrat împreună cu studenții pe baza unor instrumente de foresight (precum driver mapping și scenario framework). Director executiv în cadrul Fondului Român pentru Eficiența Energiei, Adrian Ghiță a explicat elementele de bază și mecanismele de finanțare pentru proiectele de eficiență energetică. La rândul său, Dr. Corneliu Rotaru a prezentat și explicat câteva concepte esențiale din Directiva “Energy Efficiency”, din perspectivă istorică, cu accent pe modul de înțelegere și implementare la nivel național.

Matei Dimitriu, consilier la Direcția Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei a vorbit despre platformele de monitorizare a eficienței energetice la nivel european și despre modalitățile de utilizare a datelor obținute. Clădirile independente energetic au reprezentant tema abordată de Dalia Stoian, membră a boardului EFdeN și Flavia Nacu, Policy Integrator, energiaTa, care au insistat asupra necesității unei perspective pluridisciplinare în abordarea eficienței energetice în clădiri.

Vorbind despre sărăcia energetică, Corina Murafa, Expert independent Energie și Climă și Co-fondator al Observatorului Român pentru Sărăcie Energetică, a susținut că aceasta este o provocare a tuturor. Ea a îndemnat la clarificarea termenilor, inclusiv în plan legislativ și de reglementare, precum și la adoptarea unor măsuri integrate de intervenție în vederea diminuării sărăciei energetice.

Concentrându-se pe aspectele legate de planificarea carierei, Emilian Neguț a expus un model tipic de traseu profesional pentru un tânăr implicat în industria energetică. Pornind de la nivelul de junior, până la cel de expert recunoscut, Emilian Neguț a vorbit despre obligațiile, responsabilitățile și satisfacțiile pe care le poate oferi o carieră în industria energetică. George Constantin, Head of Research la energiaTa, a oferit o introducere în brand personal și comunicare în public, teme care au fost atinse și de redactorul șef al Energynomics, Gabriel Avăcăriței, într-o sesiune în care a propus mai multe instrumente șu recomandări pentru selectarea și utilizarea surselor de informare în masă.

Participanții au apreciat îndeosebi marea varietate a temelor și echilibrul între perspective, precum și oportunitatea de a construi legături profesionale cu lectorii. „Înveți foarte mult într-o perioadă relativ scurtă de timp”, a spus Ștefan, în vreme ce Aura a subliniat valoarea de utilizare a informațiilor la care a avut acces: „Consider că am acumulat foarte multe cunoștințe pe care pot să le folosesc în viitoarea mea carieră”.

 

Parallax

Vizualizari
246
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 368
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri