Ce înseamnă o prezență online

Ce inseamna o prezenta online

Când spui prezență online, primul cuvânt care îți vine în minte e ”site” sau ”website”. Și, de regulă, asta este forma cea mai des utilizată: cele două cuvinte descriu, de fapt, o adresă de internet unde cei interesați sau care află de tine ar trebui să te poată găsi. E ca adresă poștală sau, dacă vei, ca adresa unde se află sediul oficial al firmei tale. Doar că, pe internet, poți avea, mai simplu sau mai complicat, nu una ci multe adrese deci, locuri unde potentialii tăi clienți te pot găsi. Hai să vedem ce tipuri de prezențe online poți folosi și cum ți le ”amenajezi”

Avantajele prezenței online

Am auzit liber profesioniști (contabili, consultanți, medici, avocați) care spun: ”Eu am grupul meu de clienți, la ce mi-ar folosi o prezență online. De ce ar trebui, musai, să îmi fac o pagină de prezentare sau un site, când am clienții mei, mă știu, lucrează deja cu mine?!” Am întâlnit proprietari de firme care spuneau cam la fel. Ei bine, eu zic așa:

  • asta n-ar fi fost o problemă acum ceva ani
  • dacă vrei să rămâi cu afacerea la nivel mic, discret, se poate
  • concurenții tăi sunt deja online și punctul de mai sus ar putea să rămână valabil doar o vreme

Ultimele două puncte sunt importante pentru decizia de a fi sau nu online și le voi folosi ca premise pentru ceea ce urmează.

Ce câștigi cu prezența online

Practic, nu știu industrie productivă sau sector de servicii care sa nu aibă de câștigat din prezența online. Iar asta e valabil și pentru afacerile mari dar, mai ales pentru afacerile mijlocii și mici.

Cum au de câștigat? Mi-ar trebui un tutorial separat doar pentru răspunsul la această întrebare așa că pun pe listă doar patru argumente:

Operativitate : intri ”în pâine” mult mai rapid. Știu un atelier de mobilă la comanda din provincie, de exemplu, care înainte de a-și închiria spațiul pentru showroom și-a facut un website. Calculeaza și o să vezi rapid diferența:

  • showroom de mobilă offline:

    • spațiu (preferabil cu vad bun), amenajare interioară, exponate (dressing, pat, bucătărie, canapele, mostre de materiale)
    • costuri medii spre mari de amenajare
    • durată medie de start în activitate
    • expunere cu rază limitată pentru vânzare
    • mijloace limitate de expunere la locație (firmă luminoasă, afișe, banner în apropiere, de regulă marketing pasiv, cu masurători imprecise)
  • showroom de mobilă online:
    • domeniu de internet, website (spațiu virtual)
    • costuri reduse de ”amenajare”
    • durată scurtă de start în activitate
    • expunere extinsă pentru vânzare
    • mijloace  diversificate de expunere (condiționate de buget și creativitate), marketing activ (targeting, remarketing, email marketing, video, etc.) cu măsurări precise și segmentate, chiar demografic (vârsta, sex, etc.)

Accesibilitate: clienții ajung la tine când pot ei, nu doar când poți tu. Până la vâzarea efectivă, clientul merge pe un traseu, mai scurt sau mai lung. Vrei să-i ieși în cale în momentul cel mai potrivit, pentru el, în primul rând.  Iată un nou exemplu: am întâlnit la un workshop Startupcafe.ro, în Brăila, un proprietar de magazin online care vinde piese de schimb pentru utilaje agricole. Știi când primește o grămadă de comenzi? În weekend, când fermierii sunt mai puțin prinși cu treburile agricole. Primul contact cu clienții poate fi oricând, de oriunde (mai ales în plină eră a mobilității), pe multiple canale. Antreprenorul are și un showroom de piese dar:

  • la showroom offline:

    • program de lucru cu clienții 10 ore pe zi (09-19), 5-6 zile pe săptămână
    • spațiu limitat de expunere, număr mic de produse
  • la showroom online:
    • program de lucru cu clientii 24/7 (de la distanță)
    • spațiu practiv nelimitat de expunere, număr mare de produse

Extensibilitate: clienții pot veni de oriunde, raza ta de acțiune este mai mare. Dacă afacerea ta nu are un specific foarte localizat, în online te poți extinde (scala) mai rapid și mai ușor decât offline. Un nou exemplu din lumea reală, întâlnit la workshop-urile StartupCafe.ro: doi antreprenori din Iași, au început cu mic magazin de birotică, la parterul unui bloc din cartierul lor. Acum vând jocuri de societate (board games) în toată țara.  Crezi că ar fi putut fără o prezență online? Cât poți vinde doar din magazinul unui parter de bloc?

Notorietate: clienții pot afla de tine mai repede, în număr mai mare. De data asta, exemplul pe care ți-l dau este un salon de înfrumusețare de mărime medie, cu locație fizică în centrul Bucureștiului. Antreprenorii au pornit acum vreo 15 ani, cu clientelă stabilă dar insuficientă pentru planurile de dezvoltare. Și-au facut website (târzior), pagină de Facebook, și au început recent o campanie de promovare a unora dintre servicii. ”Nu doar că ne-a crescut notorietatea. Ne-am consolidat reputația printre clienții deja existenți iar unii care ne cam uitaseră au revenit”, spune unul dintre fondatori.

Revino pe StartupCafe ca sa citești și celelalte subcapitole ale acestui tutorial  

Ce afaceri ar trebui să fie prezente online

Principalele canale pentru prezenta online

Cum poți fi prezent online prin Start Up Nation

Una dintre cheltuielile eligible ce pot fi decontate prin finanțarea din programul Start Up Nation este cea prin care antreprenorii își pot crea o identitate și o prezență online.

Cheltuila eligibilă ce poate fi decontată este de 8.000 lei iar banii pot fi folosiți pentru crearea unui logo, a unui website de prezentare a firmei, serviciilor și produselor sau pentru promovare .

Ce tip de cheltuieli poți deconta pentru prezența online

În lista de cheltuieli eligibile de la Start Up Nation punctul la care apar cele pentru prezența online și promovare arată așa:

j) Realizarea unei pagini web pentru prezentarea și promovarea activităţii solicitantului şi a produselor sau serviciilor, inclusiv cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, pentru operatorii economici care nu deţin alt site şi care trebuie să fie funcţional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului de minimis, în limita maximă a 8000 lei fără TVA;

”Pagina web” ar putea fi o pagină simplă sau un site nu foarte complicat, cu cîteva elemente, din care nu ar trebui să lipsească:

  • un header (partea de sus a site-ului) ce conține denumirea firmei și un logo
  • un meniu simplu din care vizitatorul să poată ajunge la secțiunile cele mai importante (descriere, servicii, contact,
  • o zonă de conținut pe una două sau trei coloane
  • un footer (partea de jos a site-ului) ce poate conține termenii și condițiile, date complete de contact, harta site-ului, etc)

Evident, structura de mai sus este una foarte simplificată și o discuție cu un dezvoltator specializat sau o firmă care face site-uri poate ajuta antreprenorul să aleagă cea mai potrivită variantă pentru site-ul de prezentare a afacerii.

O sursă bună de inspirație pot fi așa-numitele template-uri de pe site-uri specializate  (modele de website care au deja o structură), pe care un dezvoltator le poate adapta nevoilor firmei, după o discuție cu antreprenorul.

Pentru ca website-ul să poată fi accesat de către vizitatori, el trebuie să aibă un domeniu (www.firmamea.ro) și trebuie găzduit undeva (antreprenorul ar trebui să cumpere un serviciu de hosting).

Cum ai putea planifica mini-bugetul prezenței online

StartupCafe.ro îți oferă o sugestie de planificare a mini-bugetului pentru prezența online (presupunând că ai deja o identintate minimă adică un nume și un logo) printr-un calculator care te poate ajuta să îți planifici mini-bugetul de 8000 de lei. Am alocat, din start, sumele în felul următor:

  • 40% pentru creare și găzdure
  • 10% pentru costuri minime de administrare
  • 50% pentru promovare
  • am împărțit bugetul de promovare în părți egale

Calculator interactiv de buget și simulare de calcul