Claudiu Zamfir

Politicieni de la guvernare vor să impună patronilor români creșterea salariului minim pentru angajații din firme

Thumbnail

O serie de politicieni importanți de la guvernare și-au exprimat dorința de a majora salariul minim pe economie în România, inclusiv în firmele private, iar procentul de creștere care ar urma să fie impus și patronilor români este substanțial.

Fostul prim-ministru  Mihai Tudose, vicepreședintele al PSD (cel mai mare partid de la guvernare), a invocat creșterea salariului minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, dar cu compresarea a 200 de lei de către stat.

„Pensiile vor crește cu mai mult de acel procent de 5,7% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10%. Noi spunem mai mult de 10%. Salariul minim de la 2.550 la 3.000 lei şi cu o parte de compensare 200 lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul”, a spus Tudose.

Partenerii liberali de la guvernare nu se opun nici ei creșterii salariului minim în România, dar spun că aceasta trebuie discutată în prealabil în coaliția de guvernare și supusă unui calcul privind impactul bugetar.

„Pe agenda coaliţiei nu a existat vreo discuţie legată de creșterea salariului minim sau o eventuală mărire a pensiilor, dar toate aceste propuneri firesc este să fie însoţite de un calcul bugetar, de o disponibilitate prezentată în cadrul coaliţiei de către ministrul de Finanţe şi, binenţeles, de o decizie. PNL lucrează la astfel de propuneri, pe care le vom prezenta în coaliţie, nu public”, a spus Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Salariul minim în România: calcule la actualele discuții de majorare

În prezent, la un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

Dacă salariul minim brut ar crește la 3.000 de lei, fără compensări de taxe de la stat, angajatul va primi un salariu net de 1774 lei, iar firma va suporta un cost salarial de 3068 lei.

În prezent, însă, există și o facilitate fiscală, introdusă prin OUG 67/2022, prin care angajatorii pot majora voluntar salariul minim din firmă cu 200 de lei, iar statul oferă o scutire de contribuiții sociale și impozit pe acea diferență de 200 de lei, până la final de an 2022.

Dacă se va aplica mai departe această facilitate pentru toate salariile minime din anul 2023, atunci la un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajatul ar primi 1774 de lei net, dar angajatorul va suporta un cost salarial complet de 2699 lei.

Reamintim că și Uniunea Europeană a adoptat recent o directivă europeană care îndeamnă statele membre cu salarii minime statutare (cum e cazul României) să introducă o formulă de calcul prin care salariul minim să fie socotit la 50% din salariul mediu brut pe anul anterior.

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei. Dacă ne luăm după procentajul din proiectul de directivă europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut, adică puțin mai mult chiar și decât spune PSD acum.

 

Parallax

Vizualizari
1522
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri