Claudiu Zamfir

Patron, despre salariul minim pentru muncitorii din construcții: „Ăstuia care ridică praful pe aici îi dai 3.000?”

Thumbnail

Un patron român cu afaceri în construcții, Liviu Rogojinaru, critică instituirea salariului minim brut de 3.000 de lei în acest sector și se plânge că din cauza majorării remunerației minime pentru muncitorii necalificați crește presiunea pentru majorarea salariilor lucrătorilor calificați sau ale inginerilor.

Gândiți-vă că e un șantier, îl am și pe muncitorul necalificat, cel care dă cu mătura, vă dați seama că lui trebuie să-i dau 3.000. Păi inginerul care ia 5.000 zice <<Frate, am o problemă!>>. Sau ăla care pune faianță sau gresie, care e mseseriaș, vă dați seama că lui nu-i mai pot da 3.500 sau 4.000, pentru că îmi zice: <<Șefu', ăstuia care ridică prafu' pe aici îi dai 3.000 de lei, mie cum să-mi dai 3.500 sau 4.000 de lei?>>. S-au dus toate în sus”, a spus, luni, Liviu Rogojinaru, care este și secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Reamintim că guvernul a instituit obligatoriu, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut de 3.000 de lei în firmele de construcții.

De asemenea, în condiții prevăzute de ordonanța 114/2018, salariații și firmele respective beneficiază și de o serie de facilități fiscale la salarizare.

Cu aceste măsuri combinate, în sectorul construcțiilor, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3010 lei.

Fără facilități, la un salariu brut de 3.000 de lei, salariul net pentru angajat ar fi de 1774 de lei, iar salariul întreg suportat de firmă ar fi de 3.068 de lei.

Prin OUG 43/2019, noul salariu minim în construcții s-a extins până la sfârșitul anului 2028 (inițial era prevăzut numai pentru anul 2019) și se aplică în următoarele domenii (coduri CAEN):

  • (i) activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 - secțiunea F - Construcții;

(ii) domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN:

  • 2312 - Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
  • 2331 - Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic;
  • 2332 - Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă;
  • 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
  • 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
  • 2363 - Fabricarea betonului;
  • 2364 - Fabricarea mortarului;
  • 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
  • 2370 - Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
  • 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
  • 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;
  • 2512 - Fabricarea de uși și ferestre din metal;
  • 2511 - Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
  • 0811 - Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei;
  • 0812 - Extracția pietrișului și nisipului;
  • 711 - Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut în restul sectoarelor economice este de:

  •  2080 de lei brut, în mod general. La salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.
  • 2350 lei brut pentru persoanele cu facultate care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare. La un salariu minim de 2350 de lei brut, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

SALARIUL MINIM: Alte majorări propuse

Principalul partid de guvernare, PSD, anunță, pe site-ul său oficial, noi creșteri de salariu minim, pentru viitor.
Potrivit propunerii, identificate de HotNews.ro. salariul minim brut pe țară ar urma să fie 50% din valoarea câștigului salarial mediu brut pe țară din anul anterior. În prezent, câștigul salarial mediu brut este circa 5.100 de lei. La acest nivel, salariul minim pe anul următor ar urma să ajungă la 2.550 de lei brut, ceea ce ar însemna un salariu minim net (în mână), de 1524 de lei pentru lucrător și cost salarial total de circa 2.600 de lei pentru firmă.

Potrivit documentului de la PSD, în cazul salariaților cu studii superioare, salariul minim brut va reprezenta 60% din venitul salarial mediu brut pe țară din anul anterior. Astfel, salariul minim brut pentru lucrătorii cu facultate ar urma să se ridice la circa 3.060 de lei

Problema, identificată de HotNews.ro, este că la fiecare creștere a salariului minim va crește și salariul mediu, ceea ce va antrena o nouă a creștere a salariului minim și așa mai departe, într-o spirală a majorărilor salariale impuse de stat în firmele private.

Ca să înțelegem, mai exact, iată cum se calculează câștigul salarial mediu brut.

Câştigul salarial nominal brut reprezintă salariile (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar), sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv contravaloarea biletelor de valoare). Aceasta este definiția cu care lucrează INS și Eurostat.

Câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri la numărul mediu al salariaţilor.

Cu alte cuvinte, se face o medie. Când tu, Guvern, vei crește salariul minim la jumătate din cel brut, se va vedea, automat, o majorare și în câștigul salarial nominal brut, din simplul motiv că așa funcționează matematica, nu o poți schimba. Așa sunt mediile aritmetice. E amuzantă ideea. Odată cu prima majorare, se intră, practic, într-o buclă.

Deci, rămânem în continuare cu 3 salarii minime în economie: salariul minim, în varianta nouă, cel pentru studii superioare și al treilea din construcții.

Alte măsuri anunțate de PSD pe taxe

  • Impozit zero pentru veniturile mai mici de 2.000 lei obținute de familiile cu copii. Începând cu 1 ianuarie 2020, scutirea se va aplica familiilor monoparentale și celor cu cel puțin 3 copii. De la 1 ianuarie 2021, scutirea se va aplica tuturor familiilor cu cel puțin 2 copii.
  • Impozit zero pentru veniturile medicilor de familie. Măsura se va aplica din ianuarie 2020.
  • Eliminarea taxei de timbru pentru partaj, moștenire, dezmembrământ, taxa privind drepturile de autor – din 1 ianuarie 2020.
  • Maxim 5 formulare pentru IMM-uri.
  • Eliminarea impozitului pe terenul agricol lucrat și pe utilajele agricole – 1 ianuarie 2020. Scutirea se va aplica pentru terenurile agricole lucrate mai mici de 10 hectare. În schimb, se va dubla impozitul pe terenul agricol nelucrat.

Citește și: 

Parallax

Vizualizari
62461
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri