Claudiu Zamfir

Un europarlamentar român lucrează la Legea UE asupra inteligenței artificiale: Scriem reguli pentru tehnologiile de genul ChatGPT

dragos tudorache

Corespondență de la Strasbourg: Un europarlamentar român coordonează, în Parlamentul European, proiectul de regulament AI Act, prin care Uniunea Europeană își propune să fie primul spațiu care reglementează tehnologiile de inteligență artificială, la nivel mondial. „Scriem reguli pentru reglementarea tehnologiilor de genul ChatGPT, acele obligații de transparență, de etică, pe care producătorii vor trebui să și le asume dacă vor vrea să pună pe piață aceste tehnologii” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, europarlamentarul Dragoș Tudorache, unul dintre cei doi raportori ai Parlamentului European pentru AI Act.

Încă din anul 2021, Comisia Europeană a inițiat proiectul AI Act, o propunere de regulament de „stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială”. Aceasta este prima încercare majoră a unei jurisdicții la nivel mondial, de reglementare a domeniului inteligenței artificiale.

Acum, proiectul de lege se află în Parlamentul European, care va decide, alături de Consiliul Uniunii Europene, asupra viitoarei legi UE și a formei sale finale. Eurodeputatul Dragoș Tudorache (REPER/Renew Europe) este co-raportor al Parlamentului European pentru AI Act, alături de europarlamentarul italian Brando Benifei (Partidul Democrat din Italia/Grupul Socialiștilor și Democraților Europeni).

Pe scurt, Comisia Europeană susține că propunerea sa de regulament vrea să reducă  „riscurile utilizărilor specifice ale inteligenței artificiale, clasificându-le în 4 niveluri diferite: risc inacceptabil, risc ridicat, risc limitat și risc minim”.

„Regulamentul privind AI se va asigura că europenii pot avea încredere în inteligența artificială pe care o utilizează. Regulamentul este, de asemenea, esențial pentru construirea unui ecosistem al excelenței în domeniul AI și pentru consolidarea capacității UE de a concura la nivel mondial” - mai susține CE.

Într-un interviu acordat StartupCafe, la sediul Parlamentului European, de la Strasbourg, Dragoș Tudorache, care coordonează în Parlamentul European stabilirea viitoarelor reguli AI, spune că interesul societății pentru inteligența artificială a crescut mai ales în ultima vreme, de când a ieșit pe piață celebrul deja ChatGPT, robotul conversațional al americanilor de la OpenAI.

Vedem cu toții mai ales în ultimele luni, de la ChatGPT încoace, că lumea a cam înțeles care este potențialul inteligenței artificiale, vorbim și de riscuri pentru societate și, bineînțeles, în inteligența artificială este și un potențial uriaș” -spune acum Tudorache.

Recent, Italia a blocat ChatGPT, fiind prima țară din UE care ia o astfel de decizie, dar Dragoș Tudorache a explicat că decizia autorităților de la Roma se referă la aspecte foarte limitate, care țin de protecția datelor personale și de celebrul regulament GDPR, pe baza căruia au fost amendate și multe firme românești care operează cu date personale.

Italia a blocat ChatGPT la nivelul autorității de protecție a datelor. ChatGPT nu e doar o chestiune de protecție a datelor, e o chestiune mult mai largă și de aceea ai nevoie de alte reguli pentru că GDPR nu este suficient pentru a reglementa felul în care funcționează inteligența artificială” - crede europarlamentarul român.

Raportorul Parlamentului European pentru AI Act este jurist de profesie, fost judecător. El a fost și ministru de Interne și ministru al Comunicațiilor pentru o perioadă scurtă, în 2016. Acum, Tudorache este convins de necesitatea unei reglementări europene în domeniul inteligenței artificiale.

„Noi ne asumăm aceste reguli, scriem aceste reguli, exact asta facem în aceste zile. Scriem reguli pentru reglementarea tehnologiilor de genul ChatGPT, acele obligații de transparență, de etică, pe care producătorii vor trebui să și le asume dacă vor vrea să pună pe piață aceste tehnologii”.

StartupCafe.ro l-a întrebat pe Dragoș Tudorache dacă viitoarea reglementare europeană în AI nu ar putea să blocheze, de fapt, dezvoltarea acestor tehnologii și business-uri în Europa, în timp ce companiile din Asia sau America să se dezvolte liber și să acapareze piața.

Nu, dacă așezăm echilibrul cum trebuie” - a răspuns europarlamentarul. „Potențialul este enorm în zona AI. Vrem, nu vrem, înțelegem sau nu înțelegem, inteligența artificială este deja prezentă în produsele și serviciile din jurul nostru, pe care le accesăm și trebuie să înțelegem că, investind în AI, investim de fapt în economia viitorului. Trebuie să înțelegem și ca țară felul în care încurajăm implementarea inteligenței artificiale în economie” - a mai spus el.

Guvernanții români „să înțeleagă că nu pot păcăli oamenii” cu robotul ION

Dragoș Tudorache a comentat ironic lansarea „robotului-asistent” ION, prezentat de premierul Nicolae Ciucă drept „consilier” al său, dar, totuși, europarlamentarul REPER (partid de opoziție în România) a încurajat inițiativele de acest gen.

Ăla e - vorba vine - robot, e un robot pilotat de o echipă din spate. E o încercare interesantă a guvernului român de a se moderniza, nu pot decât să-i încurajez, dar să înțeleagă că nu pot păcăli oamenii... Am văzut și un test pe care l-au făcut într-o școală, răspunsurile pe care le-a dat bietul ION s-au cam împotmolit în explicații, deci cred că mai e de lucru la acea tehnologie. Dar încercarea și faptul că se dă acest semnal de modernizare, de digitalizare nu e un lucru rău” - a spus Dragoș Tudorache, pentru StartupCafe.ro.

În schimb, el consideră că România nu ar trebui să facă reglementări AI în plan național, de una singură, ci să se implice în procesul european de reglementare a domeniului.

Eu cred că la acest moment România ar trebui să investească în acest proces de negociere la nivel european, pentru că acestea vor fi reguli care se vor aplica tuturor statelor membre. Și e foarte important să existe această uniformizare în UE, pentru că altfel vom avea diverse reguli din diverse state membre și acest lucru nu va ajuta piața” - susține Dragoș Tudorache.

Reamintim că, recent, 39 de parlamentari români de la Putere au depus în Parlamentul de la București o propunere de lege privind combaterea materialelor deep-fake, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Scrisoare co-inițiată de Tudorache, în replică la pauza cerută de Elon Musk

În urmă cu 3 săptămâni, organizația Future of Life Institute (Institutul pentru Viitorul Vieţii) a lansat o scrisoare deschisă, semnată de 1.000 de experți și personalități tech, printre care și miliardarul Elon Musk, co-fondator al OpenAI, prin care se cere o pauză de 6 luni în antrenarea unor sisteme de inteligență artificială mai puternice decât modelul GPT-4, recent lansat de OpenAI, invocând potenţiale riscuri pentru societate şi omenire.

În replică la moratoriul cerut de Musk și ceilalți semnatari, co-raportorii Parlamentului European pentru AI Act, Dragoș Tudorache și Brando Benifei, au inițiat și ei o scrisoare, semnată și de alți 10 europarlamentari din diferite țări UE, care sunt raportori „din umbră” din partea grupurilor politice ale Parlamentului European. Scrisoarea a fost publicată de influentul cotidian american Wall Street Journal și comentată destul de mult de presa internațională, în aceste zile.

Această scrisoare, pe care am inițiat-o împreună cu ceilalți raportori ai celorlalte grupuri politice, este un apel la nivel global. De ce? Ați văzut acea scrisoare inițiată de experți AI, printre care și Elon Musk, care cerea o pauză de 6 luni în dezvoltarea anumitor zone de inteligență artificială. Noi nu credem că e nevoie de pauză, ci de reguli” - explică acum Dragoș Tudorache, pentru StartupCafe.ro.

Scrisoarea europarlamentarilor, transmisă și publicației StartupCafe.ro, îi îndeamnă pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe președintele SUA, Joe Biden, să convoace un summit internațional, în care liderii din toată lumea să discute un viitor cadru de reglementare și etică privind tehnologiile AI.

„Mesajul nostru către industrie, cercetători și factori de decizie, din Europa și din întreaga lume este că dezvoltarea unei tehnologii de inteligență artificială foarte puternice demonstrează nevoia de atenție și de analiză cu grijă. Împreună, putem îndrepta istoria în direcția corectă” - spun europarlamentarii implicați direct în procesul de elaborare a viitorei legi europene AI Act.

Redăm mai jos scrisoarea europarlamentarilor privind tehnologiile de inteligență artificială:

Un apel la acțiune privind inteligența artificială foarte puternică, din partea Parlamentului European

Progresele recente în domeniul inteligenței artificiale (AI) au demonstrat că viteza progresului tehnologic este mai rapidă și mai imprevizibilă decât au anticipat factorii de decizie din întreaga lume. Ne mișcăm foarte repede.

Parlamentul European lucrează la Artificial Intelligence Act, un regulament menit să sprijine dezvoltarea și adoptarea AI de încredere, centrate pe om, în Europa, protejând în același timp sănătatea, siguranța și drepturile fundamentale ale oamenilor, în conformitate cu valorile noastre europene.

Ca factori de decizie, mai avem de făcut unele negocieri, dar suntem conștienți că acest regulament, care acoperă întreaga piață a UE, ar putea servi drept model pentru alte inițiative de reglementare în diferite tradiții și medii de reglementare din întreaga lume.

Apariția recentă și accesul public pe scară largă la AI puternică, alături de îmbunătățirile exponențiale ale performanței din ultimul an de AI antrenate pentru a genera conținut complex, ne-au determinat să ne oprim și să reflectăm asupra muncii noastre. Actul AI este un instrument legislativ bazat pe riscuri, menit să acopere cazuri specifice de utilizare a AI cu risc ridicat. Cu toate acestea, suntem convinși că avem nevoie și de un set complementar de reguli preliminare pentru dezvoltarea și implementarea unor sisteme puternice de AI cu scop general, care să poată fi adaptate cu ușurință la o multitudine de scopuri.

În acest spirit, am luat act de scrisoarea deschisă inițiată de Institutul Viitorul Vieții și cosemnată de sute de academicieni, experți și lideri de afaceri care solicită un moratoriu de 6 luni privind dezvoltarea unei inteligențe artificiale puternice. Împărtășim unele dintre preocupările exprimate în această scrisoare, chiar dacă nu suntem de acord cu unele dintre declarațiile sale mai alarmiste.

Cu toate acestea, suntem de acord cu mesajul de bază al scrisorii: odată cu evoluția rapidă a IA puternică, vedem necesitatea unei atenții politice semnificative. Acțiunile și deciziile noastre ne pot ghida în lumea plină de potențial AI, în timp ce inacțiunea poate lărgi decalajul dintre dezvoltarea AI și capacitatea noastră de a o conduce, lăsând ușa deschisă pentru scenarii viitoare mai provocatoare.

Prin urmare, noi, subsemnații, membri ai Parlamentului European:

  • Suntem hotărâți să oferim, în cadrul Legii AI, un set de reguli special adaptate modelelor de bază, cu scopul de a direcționa dezvoltarea unei inteligențe artificiale foarte puternice într-o direcție care este centrată pe om, sigură și de încredere.
  • Solicităm președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui SUA, Joe Biden, să convoace un summit global la nivel înalt privind inteligența artificială, cu scopul de a conveni asupra unui set preliminar de principii pentru dezvoltarea, controlul și desfășurarea unui sistem foarte puternic de inteligență artificială.
  • Invităm directorii Consiliului pentru Comerț și Tehnologie (TTC) să convină asupra unei agende preliminare pentru summit-ul menționat mai sus privind inteligența artificială, în timpul viitoarei reuniuni TTC; subliniem că implicarea Parlamentului European și a Congresului SUA este esențială pentru transpunerea principiilor de guvernare în reglementări.
  • Facem apel la țările democratice să reflecteze asupra potențialelor sisteme de guvernanță, supraveghere, co-creare și sprijin pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale foarte puternice; facem apel și la alte țări, inclusiv cele nedemocratice, să manifeste reținere și responsabilitate în dezvoltarea unei tehnologii de inteligență artificială foarte puternice.
  • Facem apel la companiile și laboratoarele de inteligență artificială, care lucrează cu tehnologii AI foarte puternice, să depună eforturi pentru un simț al responsabilității din ce în ce mai mare, să sporească substanțial eforturile pentru a se asigura că modelele lor sunt sigure și de încredere, să sporească în mod semnificativ transparența față de autoritățile de reglementare și dialogul cu acestea și să se asigure că mențin controlul asupra evoluției inteligenței artificiale pe care o construiesc.

Mesajul nostru către industrie, cercetători și factori de decizie, din Europa și din întreaga lume este că dezvoltarea unei tehnologii de inteligență artificială foarte puternice demonstrează nevoia de atenție și de analiză cu grijă. Împreună, putem îndrepta istoria în direcția corectă.

Descarcă de AICI scrisoarea semnată de cei 12 europarlamentari implicați în elaborarea AI Act.

 

Parallax

Vizualizari
1509
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
C.
M
Si uite asa, iar au gasit de lucru domnii de la comissile astea europene ... scriu reguli peste reguli in care isi dau cu stangul in dreptul, reguli care oricum pana ajung sa fie scrise, sunt depasite de realitate; mie la suta vor duce la blocarea multor initiative si dezvoltari de proiecte in UE, ca nu degeaba suntem cam pe la coada clasamanetului in ce priveste dezvoltarea de tehnologii inovatoare, birocratia incredibila sufoca initiativa inca din fasa, asa ca ne uitam cu jind peste gard spre SUA si ASIA cum acolo se poate si aici nu.
Nu ca nu ar trebui niste reguli, dar in UE sigur lucrurile se vor super-complica; hai sa ne amintim doar de idiotenia cu cookie-urile, ce s-a realizat cu asta? Care a fost fantasticul efect benefic? Si cate miliarde ne-a costat?
poza de profil
Chris
~
Haideti sa ne uitam un pic si la ce parere au si alti europeni mai cu "greutate", nimeni nu pare prea entuziasmat de ce se "coace" la Strasbourg
"The EU AI Act leads to significant legal uncertainties, additional bureaucracy, and competitive disadvantages, especially for startups and SMEs:
https://ki-verband.de/wp-content/uploads/2023/03/Position-Paper_EU-AI-Act.pdf"
Banuim ca nu are domnul parlamentar cu pricina nici o pozitie de exprimat?
Ar fi interesant daca l-ati contacta, sa auzim si noi ceva mai mult decat bla bla politic ...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri