Claudiu Zamfir
Aproape 40 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și Minorități au depus la Parlament o propunere de lege care prevede pedepse cu închisoarea între 6 luni și 2 ani sau amendă penală pentru persoanele care realizează, difuzează și stochează pe internet sau în mass-media imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială sau realitate augmentată și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană în realitate nu le-a rostit, respectiv, nu le-a făcut, în condițiile în care conținutul media respectiv nu este marcat ca fiind fals.
Parlamentarii care au semnat inițiativa legislativă, printre care fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, fostul prim-ministru interimar Eugen Bejinariu și actuala președintă a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Laura Vicol (toți de la PSD), susțin că își propun „interzicerea utilizării malițioase a tehnologiei și limitarea fenomenului „deep fake”, termen englezesc pe care îl traduc în limba română drept „fals sever”.
Senatorii și deputații Puterii definesc „Deepfake (Falsul Sever)” drept „orice conţinut de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV) astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană”.
„Realizarea, difuzarea şi stocarea pe internet sau în mass-media de conținut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV şi create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană în realitate nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut sunt interzise în situația în care nu sunt însoțite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conținut” - mai prevede inițiativa legislativă depusă la Senat.
De menționat, însă, că acronimul „RV” se referă, în mod normal, la tehnologia de realitate virtuală (virtual reality - VR), nu la cea de realitate augmentată (AR), invocată de fapt în definiția „falsului sever” din propunerea de lege.
Încălcarea interdicției prevăzute de inițiativa legislativă „constituie infracțiune şi se pedepsește cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani” - mai propun cei aproape 40 de senatori și deputați de la Putere.
În schimb, parlamentarii inițiatori vor să permită utilizarea materialelor deep fake în scopuri de reclamă comercială, cu condiția marcării acestora cu precizarea „Acest material conține ipostaze imaginare”.
„Anunțul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere şi pe întreaga derulare a conținutului de tip Deepfake (Fals Sever) realizat şi difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii va avea următorul conținut Acest material conține ipostaze imaginare” - prevede propunerea de lege.
Nu este foarte clar dacă va putea constitui infracțiune desfășurarea celor 3 tipuri de activități incriminate - realizare, difuzare şi stocare pe internet sau în mass-media a materialelor deep fake - doar în mod cumulat sau și separat, fiecare activitate în parte.
Practic, așa cum arată propunerea de lege, ar putea risca închisoarea și persoanele care difuzează sau stochează materiale deep fake primite de la altcineva, fără să știe că sunt false. Astfel, jurnaliștii din media online sau din televiziune, precum și utilizatorii rețelelor sociale ar putea fi vizați de pedeapsa propusă, dacă se vor lasă păcăliți și vor distribui materiale deep fake, crezând că sunt reale.
În expunerea de motive, parlamentarii afirmă că „realizarea unor astfel de materiale de tip Fals Sever precum şi difuzarea lor constituie, fiecare, un act responsabil, realizat cu discernământ şi intenție directă, fapta care se referă la realizarea şi distribuirea malițioasă de conținut tip Deepfake urmând a fi calificate în acest demers legislativ ca infracțiuni”.
„Prezentul proiect de lege definește o serie de noțiuni şi stabilește condițiile pentru care poate fi reținută infracțiunea. În acest context, deepfack-ul (sic!) reprezintă conținutul video sau audio creat şi gestionat cu ajutorul Inteligenței Artificiale astfel încât să furnizeze aparența ca o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care în realitate nu le-a spus, respectiv nu le-a făcut” - mai explică parlamentarii în expunerea de motive la inițiativa legislativă.
Propunerea de lege pentru „interzicerea utilizării malițioase a tehnologiei și limitarea fenomenului Deepfake” a fost înregistrată la Senat, joi, 6 aprilie 2023 și are un drum destul de lung de parcurs în procedura de legiferare. Camera Deputaților este forul decizional.