Claudiu Zamfir

Ghiduri ANAF actualizate 2023: Impozit pe venituri din crypto, NFT, rețele sociale-Descarcă PDF

bitcoin-ethereum-nft-dreamstime

ANAF a actualizat pentru anul 2023 ghidurile pentru impozitarea veniturilor din tranzacții cu criptomonede, NFT-uri și din activitatea de promovare pe rețelele sociale.

Și în 2022 a publicat ANAF astfel de ghiduri.

În 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală a făcut variante actualizate ale broșurilor explicative, adăugând și noutățile lagate de contribuțiile sociale:

Pe scurt, impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei crypto.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Contribuabilii care realizează venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate.

În anul 2023 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 3.000 lei lunar.

Descarcă de AICI broșura ANAF pentru crypto 2023

 

În ultima perioadă, piața NFT-urilor (active digitale sub formă de tokenuri non-fungibile) s-a cam dezumflat, dar în continuare ANAF speră să scoată impozite din tranzacții. Ce sunt NFT-urile am mai scris pe StartupCafe.ro, de-a lungul timpului, inclusiv cum definește ANAF aceste active digitale.

În broșura pe 2023, ANAF face distincția între cei care creează NFT-urile și le valorifică, și cei care le cumpără și le re-vând, iar Fiscul scoate bani de la amîndouă categoriile:

- Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate. Oamenii depun în acest sens Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate.

În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceea şi categorie de venit. Obligațiile fiscale declarative şi de plată ce le revin persoanelor fizice care obțin venituri din vânzarea de conținut sub forma unor fi şiere digitale (NFT-uri) sunt cele corespunzătoare categoriei venituri din drepturi de proprietate intelectuală, prevăzute de Codul fiscal.

- În cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât autorul care face publică spre vânzare creația sa, esența tranzacției, respectiv a activității desfăşurate/prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale datorate.

Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT), independent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet – ul virtual/să schimbe în FIAT criptomonedele reprezentând prețul produsului.

Descarcă de AICI Broșura ANAF pentru NFT 2023

 

În broșura sa explicativă pe anul 2023, ANAF arată cum se impozitează și veniturile obșținute de persoanele fizice din activitățile de promovare online, desfășurate independent. Fiscul taxează atât banii, cât și câștigurile în natură, cum ar fi produse sau servicii turistice pe care le obțin influencerii de la diverse firme pe care le promovează pe Facebook, Instagram sau alte rețele sociale.

Veniturile obținute de persoanele fizice din postări realizate pe diferite rețele de socializare reprezintă venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.), conform Art. 10 din Codul fiscal.

În situația în care activitatea se desfăşoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu şi urmărind obținerea de venituri şi sunt întrunite criteriile unei activități independente, veniturilor obținute de persoanele fizice din postările realizate pe diferite rețele de socializare şi care fac astfel reclamă pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activități independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

De asemenea, persoanele fizice care desfăşoară în mod independent, cu caracter de continuitate, activităţi de producţie, comerţ şi prestări de servicii în România au obligaţia de a se înregistra şi autoriza, în condițiile O.U.G. nr.44/20083, şi pot desfăşura activităţile în calitate de persoane fizice autorizate (PFA), întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale (II) sau membri ai unei întreprinderi familiale (IF).

Fie că persoana determină venitul pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit/venitului net anual estimat, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Pentru veniturile din activități independente persoanele fizice datorează contribuția de asigurări sociale dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate.

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente datorează şi contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate.

Descarcă de AICI broșura ANAF pentru social media 2023

 ---

Citește și:

Declarația Unică 2023: Descarcă formularul „PDF inteligent” de la ANAF, pentru PFA, activități independente, drepturi de autor, chirii, crypto

Parallax

Vizualizari
7953
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bianca
Salaj
Daca primesc crypto cadou/donatie, platesc impozit pe toata suma sau doar pe diferenta(pretul cat a costat cand am primit cadoul)-pretul de exchange in fiat?

Daca primesc si trasnform in fiat 10.000$, dar la momentul primirii Bitcoinul meu a valorat 6.000$. Eu platesc impozit pe 4.000$ sau pe 10.000$

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri