Claudiu Zamfir

Samsung România, eMAG, Altex și Flanco, amendate cu 123 milioane lei de Consiliul Concurenței: „Înțelegere anticoncurențială pe piața televizoarelor și telefoanelor mobile”

samsung-dreamstime.jpg

Consiliul Concurenţei anunță joi că a sancționat companiile SEROM (Samsung Electronics România), Dante International S.A. (eMAG), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei „pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”.

UPDATE 8.02.2024, ora 17.45: Flanco, după amenda Consiliului Concurenței: Vom continua să ne stabilim independent politica de prețuri

UPDATE 8.02.2024, ora 16.15: eMAG confirmă că plătește amenda aplicată de Consiliul Concurenței.

UPDATE 8.02.2024, ora 15.44: Reacția Samsung România față de amenda de la Consiliul Concurenței.

----

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • SEROM - 75.441.655 lei
  • Dante Internațional - 20.311.427 lei
  • Altex România -  21.376.113 lei
  • Flanco Retail - 6.223.580 lei

Ce spune Consiliul Concurenței:

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

 

Parallax

Vizualizari
13890
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri