Raluca Abrihan

Harta hub-urilor din Romania: Unde gasesti un loc in care sa iti dezvolti startup-ul si cat te costa chiria

Imagine principala
Harta hub-urilor din Romania: Unde gasesti un loc in care sa iti dezvolti startup-ul si cat te costa chiria
​Spatiile de coworking (colaborative) sau hub-urile, asa cum sunt adesea numite, au inceput sa prinda contur si in Romania, in ultimii cinci ani. Exista astfel de spatii amenajate in 9 orase din tara si pot gazdui, in total, peste 600 de antreprenori si freelanceri. Vezi in harta hub-urilor realizata de StartupCafe unde poti sa gasesti un loc intr-un spatiu colaborativ in Romania, cum arata acestea, cat te costa sa lucrezi aici si cine sunt cei care au pus bazele comunitatilor de coworking locale.

Scopul spatiilor de coworking este de a oferi o alternativa la birourile clasice. Acestea se adreseaza antreprenorilor aflati la inceput de drum, startup-urilor si freelancerilor care fie nu isi permit sa inchirieze spatiu intr-o cladire de birouri, fie pur si simplu isi doresc sa se alature comunitatii din jurul acestor hub-uri.

Ideea lansarii acestui gen de spatiu a aparut in urma cu 20 de ani in Berlin, prin lansarea unui asa-numit hackerspace, unde pasionati de tehnologie se intalneau pentru a lucra impreuna. Insa, conceptul a prins contur in 2005, in Statele Unite, unde a fost lansat primul hub pe modelul celor pe care le regasim azi raspandite si in Romania.

Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Galati si Oradea sunt orasele in care s-au dezvoltat astfel de huburi care gazduiesc antreprenori si startup-uri, ce activeaza in special pe zona de tehnologie sau in industrii creative. Aceste spatii amenajate pot primi intre 12 si 100 de persoane concomitent, in functie de spatiul de care dispune fiecare hub in parte. Preturile pentru abonamentele de inchiriere a unui birou (care includ de obicei si accesul la evenimentele organizate in cadrul hub-ului si accesul la diferite facilitati) sunt intre 40 de euro si 150 de euro pe luna.

Exista si spatii de coworking gandite sub forma unor proiecte sociale (spre exemplu: City Hub Constanta) care nu percep membrilor taxe de inchiriere, dar o parte dintre rezidenti ofera in schimb servicii voluntare pentru a sprijini functionarea hub-urilor respective.

Da click pe zonele marcate si vei gasi denumirile hub-urilor si link-ul catre articolul de pe Startupcafe.ro,


Editor GIS Victor Cozmei

Spatiile de coworking sunt in plina expansiune la noi in tara, fie ca model de business, fie prin sprijinul unor institutii sau companii care vor sa incurajeze industria startup-urilor.

Lista huburilor din Romania:

Startup Hub Bucuresti: TechHub
Startup Hub Bucuresti: Impact Hub Bucharest
Startup Hub Bucuresti: Connect Hub
Startup Hub Bucuresti: 360HUB
Startup Hub Bucuresti: Flash Hub
Startup Hub Bucuresti: NOD makerspace
Startup Hub Bucuresti: MobileHUB
Startup Hub Cluj-Napoca: ClujHUB
Startup Hub Cluj-Napoca: Cluj Cowork
Startup Hub Timisoara: StartUP HUB
Startup Hub Sibiu: Central Hub
Startup Hub Brasov: Hub 1317
Startup Hub Brasov: Hub Onezero
Startup Hub Brasov: Alchemy Hub
Startup Hub Constanta: City HUB
Startup Hub Constanta: Forte Life
Startup Hub Bihor: Coworking Oradea
Startup Hub Galati: Bankers Hubb
Startup Hub Iasi: The Grape


Daca te numeri printre cei care au un astfel de hub, in orice colt al tarii, sau pregatesti lansarea unuia si nu te regasesti pe aceasta harta, te rugam sa ne contactezi: redactia@startupcafe.ro sau raluca.abrihan@startupcafe.ro.
Parallax

Vizualizari
4629
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
corect chiria insasi este un cost, deci chiria nu poate sa "coste", ci poate doar sa "fie" . Corect se spune "cat e chiria", nu "cat costa chiria"...
poza de profil
Ok Sunt interesat. Puteți da mai multe detalii? Judecând după poză, un hub nu oferă mai mult decât un loc la o masă. Asta-i tot?
poza de profil
innoHUB | Sfantu Gheorghe Bună ziua, pe 3 septembrie 2015 am deschis primul spațiu de coworking în Sfântu Gheorghe, cu numele innoHUB, care se află într-un Incubator de Afaceri.Vă așteptăm să vizitați pagina de facebookwww.facebook.com/innohub.coworking

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri