Claudiu Zamfir

Start-up Nation: Antreprenori care vor fi exclusi de la cei max. 44.000 Euro de la stat. Noi conditii si restrictii. Vezi si grila de punctaj

Imagine principala
Start-up Nation: Antreprenori care vor fi exclusi de la cei max. 44.000 Euro de la stat. Noi conditii si restrictii. Vezi si grila de punctaj
Noi restrictii si conditionari au fost strecurate in Programul Start-up Nation Romania, prin care statul va acorda fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) antreprenorilor cu microintreprinderi si firme mici si mijlocii (IMM) din Romania, pentru investitii. Noile prevederi sunt introduse prin amendamente aprobate de Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, la care se adauga si o grila de punctaj pentru afacerile depuse in program. UPDATE: Raportul cu modificarile a fost dezbatut in plen, luni, iar marti este asteptat votul final.

Comisia de industrii a Camerei Deputatilor a adoptat raportul favorabil pentru proiectul de lege de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 10/2017, privind instituirea programului Start-up Nation Romania. Raportul cuprinde o serie de amendamente depuse de parlamentari, unele la solicitarea reprezentantilor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, prin care se modifica substantial programul de sprijin pentru IMM, asa cum era el prevazut in ordonanta emisa de Guvern in ianuarie 2017.

Pentru a fi batute in cuie, aceste modificari mai au nevoie si de votul final al plenului Camerei Deputatilor, asteptat marti. Reamintim ca Guvernul ar vrea sa dea drumul aplicatiilor on-line in program in a doua jumatate a lunii mai 2017.

Principalele amendamente admise ar urma sa modifice astfel programul Start-up Nation:

 • In primul rand, ramane pe mai departe ca firmele admise in program sa fie cele care au fost infiinate dupa data de 30 ianuarie 2017, facandu-se acum aceasta precizare exacta a datei. Insa vor fi exclusi de la finanare antreprenorii care, in afara de firma cu care aplica in program, au mai avut sau au fost actionari intr-o firma in acelasi domeniu, in anul precedent sau in anul in care aplica, pana la deschiderea inscrierilor.

"Intreprinderile beneficiare sunt intreprinderile infiintate dupa data prevazuta la alin. (1)  de catre persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-o  alta  intreprindere mica  sau mijlocie care desfasoara  sau  a  desfasurat  aceeasi activitate autorizata pentru care aplica in cadrul   programului in anul anterior inscrierii  sau  in  anul  inscrierii  pana  la deschiderea sesiunii de inscriere" - se arata in amendamentul depus de 7 deputati si senatori de la Uniunea Salvati Romania (USR).Ei motiveaza modifiarea prin faptul ca programul trebuie sa stimuleze aparitia de noi oameni de afaceri. Parlamentarii mai atrag atentia ca in forma veche a programului un om de afaceri cu experienta si-ar fi putut muta 2 angajati de pe o firma veche pe o mica firma creata special pentru a obtine banii de la stat, fara sa fie astfel create noi locuri de munca.

De remarcat ca in amendament se mentioneaza doar firmele mici si cele mijlocii, nu si microintreprinderile (care au pana in 9 salariati), ceea ce ar putea crea anumite interpretari si confuzii atat pentru antreprenori, cat si pentru functionarii care vor face evaluarile. De asemenea, nu sunt inclusi explicit la aceste interdicii cei care au sau au avut firme mari.

 • Se pastreaza si mecanismul rambursarii cheltuielilor - prin care antreprenorul face investitii cu banii sai si apoi statul i le deconteaza -, dar se introduce si decontarea cererii de plata, prin care antreprenorul ia echipamente, furnizorul ii emite o factura scadenta la 30 de zile, iar apoi statul plateste factura respectiva in contul antreprenorului.

 • Un alt amendament prevede conditia ca firma beneficiara sa angajeze minimum 1 salariat, timp de cel putin 2 ani dupa finalizarea implementarii planului de afaceri. Amendamentul reprezinta o inlesnire pentru antreprenori, comparativ cu ordonanta Guvernului, in care numarul minim de salariati era de 2, pe o perioada de cel putin 3 ani incepand cu anul urmator platii ajutorului de minimis.
Totusi, amendamentul introdus nu suna chiar atat de bine cum explica secretarul de stat Ilan Laufer, pentru StartupCafe, inainte de Pasti, cand arata ca perioada in care trebuia mentinut locul de munca arfi urmat sa se stabileasca la 2 ani, dar de la plata ajutorului.

 • Planul de afaceri depus on-line se va evalua in urmatoarele etape:

a) pe baza criteriilor prevazute in anexa (vezi la finalul articolului grila de punctaj - n.r.) care  face  parte  integranta  din  prezenta  ordonanta  de  urgenta aplicatia  on-line genereaza automat punctajul in urma transmiterii planului de afaceri;

b) verificarea administrativa  si  de  eligibilitate,   precum   si   verificarea veridicitatii  si  coerentei  informatiilor  inscrise in planul de afaceri se efectueaza in ordinea punctajului     generat de aplicatia  on-line, in conformitate cu prevederile  schemei  de  ajutor de  minimis prevazuta la art 5.

c) solicitantii pot beneficia de finantare nerambursabila obtinuta in cadrul Programului Start-up Nation Romania o singura data.

 • Plata se face anual in limita creditelor bugetare  evidentiate  in bugetul aprobat pentru anul   respectiv al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Pentru contractele semnate intr-un  an  in  baza creditelor de angajament, plata se poate face in limita creditelor bugetare evidentiate in bugetul aprobat pentru anul respectiv si a creditelor bugetare  aprobate pentru anii urmatori pana la ultimul contract semnat.

 • In  cazul in care se constata ca beneficiarii nu au respectat obligatia pastrarii locurilor de munca  si  a investitiei  pe  perioada  prevazuta  in schema  de  ajutor  de  minimis, au  facut declaratii incomplete sau neconforme cu realitatea  pentru  a  obtine  ajutorul de minimis sau au schimbat  destinatia acestuia ori se constata ca nu au respectat obligatiile prevazute in contractul de finantare,  se  recupereaza  total  ajutorul de minimis acordat.

 • Cheltuielile si domeniile elgibile vor fi mentionate intr-un ordin al Ministrului pentru Mediul de Afaceri, prin care se va institui schema de ajutor de minimis. Salariile vor fi eligibile, insa numai pentru primele 6 luni, potrivit
  unui raspuns facut de ministerul de resort la o interpelare a deputatei
  Roxana Minzatu, in martie 2017 (Descarca de AICi documentul). Ea a mai explicat ca salariul va fi platit de stat sub forma de rambursare. Salarul va fi plafonat la salariul mediu pe economie (3.100 de lei net) si va acoperi toate contributiile si impozitul, asa cum a aratat la randul sau secretarul de stat Ilan Laufer, pentru StartupCafe.ro.

In fine, legea, in forma in care arata in raportul comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, include si grila de punctaj, care va favoriza domeniile productiei generale si al programarii IT (cod CAEN 6201), dar si pe cele care angajeaza tineri absolventi sau someri, care fac inovatie sau care creeaza mai multe locuri de munca.Grila de evaluare on-line a planurilor de afaceri:Resurse utile:

Descarca de AICI Raportul Comisiei de industrii, cu amendamentele admise in programul Start-up Nation


Citeste mai multe despre Programul Start-up Nation:

Fonduri
pentru mici afaceri 2017: Pana la 44.000 euro de la stat in programul
Start-up Nation Romania. Care vor fi conditiile de acordare a banilor
(propunere)


Start-up Nation: Au aparut calendarul de implementare si noul punctaj pentru cei 200.000 RON pentru antreprenorii cu firme noi

Parallax

Vizualizari
15039
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
grila evaluare buna ziua,imi puteti spune va rog, in cazul in care cunoasteti, la ce se refera exact sintagma "carcater inovativ al investitiei" din grila de evaluare?existe niste norme concrete care determina acest "carcater inovativ"?multumesc!
poza de profil
Inovare Din câte am citit într-un alt articol, e posibil să fie aplicabil acolo unde e vorba de brevete, invenții etc.
poza de profil
Motoc Cev
Anca
Buna ziua as avea niste intrebari referitoare la proiectul pentru fonduri nerambursabile de la stat pentru micile afaceri care sant conditile si ce sanse ar avea o companie care a fost deschisa in 2016 noiembrie care sunt conditile de participare si cu cine as putea lua legatura in conditile in care santem eligibili pentru acest proiect. Va multumesc
poza de profil
Ovidiu D.
Popica
Buna seara, din pacate intrebarile dvs. la acest articol vin prea tarziu, intre timp inscrierile in program s-au si inchis. Oricum daca firma e din 2016, nu era eligibila pentru Start Up Nation 2017

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri