Claudiu Zamfir

Tranzacții NFT: Startup-ul crypto Elrond, parteneriat cu institutul guvernamental care gestionează domeniile .ro

Thumbnail

Startup-ul crypto Elrond, fondat la Sibiu, a făcut un parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, cel care gestionează Registrul Național de Domenii de internet .ro,  RoTLD, prin care cele două părți susțin că „pun bazele unor platforme de tranzacționare de active digitale (NFT) pentru instituții”, în România.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți StartupCafe.ro, ICI București și Elrond Network vor dezvolta împreună două proiecte:

  • O platformă de tranzacționare de active digitale unice de tip NFT (Non-Fungible Tokens) pentru instituțiile statului, mediul de afaceri și cetățeni;
  • Un ecosistem DNS (Domain Name System) și TLD (Top-Level Domain) descentralizat ce are la bază tehnologia blockchain ce, în versiunea dezvoltată de Elrond Network, „beneficiază de scalabilitate net superioară, precum și de o amprentă negativă de carbon”.

Cele două entități spun că „ambele inițiative reprezintă o premieră la nivelul Uniunii Europene” și sunt „dezvoltate în paralel” de către experții în cercetare ai ICI București în colaborare cu inginerii de la Elrond Network.

„Obiectivul nostru comun este evoluția relației dintre cetățeni, mediul de afaceri, și instituțiile statului, folosind inovația digitală de ultimă oră. Tehnologiile de tip Web3 pot ajuta administrația publică și procesele instituționale să se desfășoare eficient, rapid și sigur. Vrem să explorăm acest potențial semnificativ alături de partenerii noștri de la Elrond Network.” a declarat Adrian Victor Vevera, Director General INCD ICI București, potrivit comunicatului transmis StartupCafe.ro .

Sistemul Național al Emitenților și Activelor Digitale „va fi o premieră la nivel național și european”, mai spun ICI București și Elrond.

Platforma dezvoltată de către ICI București va folosi active digitale unice (NFT) și identitate digitală descentralizată (DID), folosind instrumente inovative bazate pe tehnologia blockchain a Elrond Network.

Prin intermediul acestei platforme ICI București „încurajează cetățenii, mediul de afaceri și instituțiile statului să colaboreze în proiecte cu utilitate comună, având la dispoziție un mediu reglementat, rapid și sigur de tranzacționare a elementelor digitalizate, personalizate și proprii în domenii precum - educație, proprietate intelectuală, asigurări digitale, cadastru imobiliar, titluri de proprietate, certificate de autenticitate, certificate energetice, lanțuri de distribuție și aprovizionare, artă, strângere de fonduri și numeroase alte active care se pretează digitalizării”.

Potrivit institutului, criptarea activelor digitale folosind tehnologia blockchain va conserva autenticitatea și utilitatea documentelor digitale, făcându-le în același timp transferabile și verificabile într-un mod rapid, eficient și sigur, la costuri semnificativ reduse. Acest format standardizat va simplifica interconectarea cu noi sisteme și va facilita tranziția către o administrație publică cu guvernare digitală.

ICI București urmărește să implementeze și un sistem DNS (Domain Name System) și TLD (Top-Level Domain) descentralizat, „care să folosească vasta rețea de 3200 de servere Elrond răspândită la nivel global pentru a depăși limitările sistemului DNS și TLD clasic, precum și potențialele sale vulnerabilități existente în arhitectura centralizată actuală”.

Noul sistem va ajuta astfel site-urile instituțiilor publice și platformele digitale să își sporească siguranța și reziliența la atacuri cibernetice - mai susține ICI. În plus, devin disponibile domenii noi care vor extinde inovația ecosistemelor, formele de organizare și prezentare a breslelor profesionale, a afacerilor și diverselor instituții. Dezvoltarea nativă a sistemului pe blockchain va permite tranziția platformelor instituționale spre tehnologia Web3 și va facilita procesele conexe între utilizatori, astfel eficientizând sistemul actual atât pentru instituții, cât și pentru cetățeni.

„La intersecția dintre administrația publică și tehnologie se află un univers de oportunități pentru avansarea colaborării dintre instituții, mediul de afaceri și societatea civilă. Este momentul oportun de a ne angaja, alături de partenerii noștri de la ICI București, în construirea cadrului tehnologic prin care această colaborare va avansa la următorul nivel de eficiență și performanță” - a spus și Beniamin Mincu, CEO Elrond Network.

ICI București a fost înființat în anul 1970, iar acum gestionează Registrul Național de Domenii .ro RoTLD - autoritatea oficială ce administrează domeniile de nivel superior .RO prin crearea, implementarea și menținerea sistemelor software, a bazelor de date și a unei infrastructuri necesare pentru ca .RO să fie prezent pe Internet. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică funcționează în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Parallax

Vizualizari
2646
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri