Claudiu Zamfir
TikTok și-a exprimat, joi, dezamăgirea față de recomandarea Ministerului român al Digitalizării ca populația din România să fie prudentă în utilizarea aplicației chinezești, în contextul unor „riscuri de securitate cibernetică”.
„Suntem dezamăgiți de această recomandare, care pare să se bazeze pe informații inexacte despre platforma noastră și ce date colectăm sau nu. Experți în securitate independenți au ajuns în mod repetat la concluzia că nu colectăm mai multe date decât alte aplicații obișnuite. Atât informațiile pe care utilizatorii aleg să ni le furnizeze, cât și informațiile care ajută ca aplicația să funcționeze, sunt colectate pentru a ne ajuta să operăm în siguranță și să îmbunătățim experiența utilizatorului. Datele utilizatorilor noștri sunt stocate în siguranță în SUA, Singapore și Malaezia și deschidem noi centre de date în Europa. Ne angajăm să fim transparenți în legătură cu practicile noastre și să detaliem ce date colectăm, împreună cu modul în care le folosim. În plus, am interacționat deja cu autoritățile relevante pentru a le oferi informațiile necesare și suntem în continuare pregătiți să discutăm pentru a clarifica orice nelămurire” - a declarat un reprezentant TikTok, într-o notă transmisă presei române, pe mail.
De asemenea, aplicația deținută de colosul chinez ByteDance spune că majoritatea punctelor menționate în raportul Ministerului Digitalizării de la București „au fost deja comunicate în mod transparent de către TikTok în Politica de Confidențialitate, Centrul de Confidențialitate și Siguranță și Rapoartele de Transparență trimestriale și nu sunt diferite de practicile din industrie”.
„Unele dintre informațiile din raport care descriu datele pe care se presupune că le colectează TikTok (cum ar apăsările de taste, IMEI-ul dispozitivului, numărul de serie al cartelei SIM sau locația GPS) nu sunt adevărate, așa cum am explicat în mai multe rânduri în trecut” - susține aplicația chinezească de social media video.
Reamintim că, joi, Ministerul Digitalizării (MCID) a recomandat, oficial, cetățenilor României să „adopte o poziție prudentă și diligentă cu privire la utilizarea aplicației TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia”.
„Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicației TikTok de către cetățenii români pe dispozitive personale, dar atragem atenția că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicației la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia și la accesul la dispozitivele terților cu care utilizatorul aplicației interacționează în mediul cibernetic” - a precizat ministerul, într-un comunicat.
Statul a făcut aceste recomandări privind aplicația chinzească TikTok după o ședință a Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, „organ consultativ aflat în coordonarea strategică a CSAT”. La ședință, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat un raport tehnic „privind riscurile de securitate cibernetică asociate instalării și utilizării aplicației TikTok”.