Răzvan Tătaru

De ce a fost demis Sam Altman de la OpenAI (ChatGPT) în 2023 - explicațiile unei foste directoare de la compania de IA

OpenAI și fostul CEO, Sam Altman

Helen Toner, fostă directoare, membră a consiliului de administrație al OpenAI Inc., a explicat contextul în care Sam Altman a fost demis în noiembrie 2023, potrivit The Verge.

La finalul anului trecut, consiliul de administrație al companiei OpenAI l-a demis din funcția de director general pe Sam Altman. Atunci, board-ul susținea că „nu mai are încredere în capacitatea lui de a conduce în continuare OpenAI”, potrivit comunicatului de la acea vreme. Între timp, Altman a revenit în poziția sa de CEO, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro.

O fostă membră a consiliului de atunci, Helen Toner, a explicat împrejurările în care „tatăl” ChatGPT a fost demis, în cadrul podcastului The TED AI Show.

Toner a spus că un motiv pentru care consiliul de administrație a încetat să aibă încredere în Altman a fost eșecul său de a informa board-ul că deținea fondul OpenAI Startup Fund.

Un alt motiv a fost modul în care a furnizat informații inexacte despre procesele de siguranță ale companiei.

Totodată, directoarea a spus că a fost vizată personal de directorul general după ce a publicat o cercetare care l-a înfuriat: „Sam a început să mintă alți membri ai consiliului de administrație pentru a încerca să mă elimine din consiliu”.

După ce alți doi directori au vorbit direct cu board-ul despre experiențele lor cu Altman, consiliul de administrație a făcut pasul.

Directorii au descris atmosfera de la OpenAI ca fiind una toxică, l-au acuzat pe Altman de „abuz psihologic” și au furnizat dovezi că Altman „minte și este manipulator în diferite situații”.

Helen Toner a menționat lansarea ChatGPT în sine ca un exemplu al modului în care board-ul nu avea un control real asupra companiei. La momentul lansării chatbot-ului, consiliul de administrație a aflat despre asta „pe Twitter", a spus Toner.

Recent, firma a anunțat lansarea unui Comitet de Siguranță și Securitate, care va fi responsabil cu recomandări pentru consiliul de administrație cu privire la deciziile critice de siguranță și securitate pentru proiecte și operațiuni, potrivit unui anunț de pe site-ul oficial.

Din acest comitet, fac parte Bret Taylor, președintele acestuia, Adam D'Angelo, Nicole Seligman și Sam Altman, directorul general al OpenAI. Pe lângă aceștia, fac parte și alți experți tehnici și de politici din cadrul companiei.

Acesta are ca primă sarcină evaluarea și dezvoltarea proceselor și securităților OpenAI în următoarele 90 de zile, ca mai apoi să împărtășească recomandările cu board-ul.

Parallax

Vizualizari
385
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri