Claudiu Zamfir

Doi muzicieni au pus roboții să lucreze în locul lor pe YouTube. Non-stop

Thumbnail

De o lună de zile, un canal de YouTube transmite live piese death metal și a strâns 10.000 de like-uri la un video. „Trupa” este un bot lansat de doi programatori și muzicieni, care compune la nimereală și cântă piese death metal, via livestream 24/7 , la infinit, totul pe bază de inteligență artificială.

Canalul de YouTube Dadatabots Official a fost deschis în februarie 2018 și are 11.000 de abonați și vreo 400.000 de vizualizări adunate pe câteva video-uri. Cel mai recent video este un live urcat pe 24 martie 2019, care până acum a strâns vreo 10.000 de like-uri și o mulțime de comentarii de la fanii genului death metal.

Transmisiunea live „Relenteless Doppelganger” rulează non-stop muzică death metal. Practic e o piesă de tobe, chitare și ceva voce, fără pauze, fără sfârșit. Este o „trupă” neobosită de roboți software (boți). Doppelganger asta înseamnă, o ființă imaginară, mitologică, un fel de fantomă, o dublură imaterială a unei persoane reale.

Canalul de YouTube face parte dintr-un proiect mai mare al lui Zack Zukowsk și Cj Carr, programatori care au și studii muzicale. Ei s-au întâlnit la Boston, la un program al Berklee College, și au făcut împreună proiectul Dadabots. Numele face trimitere la dadaism, curentul artistic fondat acum 100 de ani de un grup de artiști printre care și românii Tristan Tzara, Marcel Iancu, Arthur Segal. La fel ca poeții și pictorii din secolul trecut, boții dadaiști de pe YouTube compun și cântă piese din bucăți muzicale pe care le îmbină la infinit, aparent fără noimă. Totul, pe bază de inteligență artificială.

„Rețele neurale generând death metal tehnic, via livestream 24/7 la infinit” - așa sună descrierea canalului de YouTube Dadabots.

Zack Zukowsk și Cj Carr au descris conceptul într-o lucrare. „Acest prim exemplu de sinteză neurală este un proof of concept pentru modul în care machine learning poate dezvolta noi tipuri de software muzical. Crearea de muzică poate fi la fel de simplă ca și specificarea unui set de influențe muzicale pe care se tratează un model” - scriu cei doi ingineri și muzicieni pe platforma științifică a Universității Cornell.

Sesiunea de death metal de pe YouTube se bazează pe o arhitectură de calcul neurală  recurentă, care "învață" pattern-uri dintr-o cantitate mare de date introdusă (în acest caz, death metal) pentru a le prezice pe cele mai comune și pentru a le re-crea, scrie Motherboard.

Dadabots nu este (încă) un business, ci un proiect lateral al lui Zack Zukowsk și CJ Carr, care sunt implicați în alte startup-uri de tehnologie.

Dacă ne gândim, însă, câți bani scot cele mai vizionate canale de YouTube, de ce n-ar putea cei doi programatori să-și pună roboții să facă bani pe net pentru ei? Mai ales când te uiți la succesul pe care îl au pe YouTube clipurile de tip ASMR - autonomous sensory meridian response. Astea sunt videoclipuri care redau sunete precum şoapte sau foşnete și care strâng milioane de vizionări.

Muzica are însă cel mai mare succes pe YouTube. Recordul de vizionări all time aparține piesei portoricanului Luis Fonsi , Despacito, care a strâns peste 6 miliarde de vizualizări. Primul care a atins 1 miliard de vizionari pe YouTube a fost sud-coreeanul Psy, cu Gangnam Style (care are acum peste 3,3 miliarde de vizualizări).

Din creare de conținut se pot face însă bani mulți pe YouTube chiar dacă nu ești cântăreț, actor sau vreo vedetă din alt domeniu, ci pur și simplu youtuber.  Cei mai populari youtuberi fac zeci de milioane de dolari pe an. Ei sunt plătiți de YouTube în funcție de traficul pe care îl produc pe rețea și în baza căruia platforma vinde spațiu publicitar. Potrivit Forbes, în 2018, în topul celor mai bine plătiți youtuberi au fost:

  • #10: Logan Paul - 14,5 milioane de dolari
  • #9: PewDiePie - 15,5 milioane de dolari
  • #8: Jacksepticeye - 16 milioane de dolari
  • 7: Vanoss Gaming - 17 milioane de dolari
  • #6: Markiplier - 17,5 milioane de dolari
  • #5: Jeffree Star - 18 milioane de dolari
  • #4: DanTDM - 18,5 milioane de dolari
  • #3: Dude Perfect - 20 milioane de dolari
  • #2: Jake Paul - 21,5 milioane de dolari
  • #1: Ryan ToysReview - 22 milioane de dolari

Sumele au fost estimate incluzând cheltuielile și taxele, pe perioada iunie 2017-iunie 2018, pe baza datelor de pe Captiv8, SocialBlade și Pollstar.

Pe lângă banii care vin de la platformă, youtuberii pot face bani și plasând ei înșiși reclame, din promovare, evenimente, vânzări de produse etc.

În România, youtuberii cei mai vizionați sunt soții Cristina si Alexandru Badan, de la Iași, Ei au fondat canalul de cântece pentru copii în engleză LooLooKids, care are peste 15 milioane de abonați, fiind primul canal din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est premiat de YouTube cu „Butonul de Diamant”. Ei au și canalul de YouTube TraLaLa, cu cântece pentru copii, în limba română, care a adunat în total peste 3 miliarde de vizualizări.

Foarte populară este și o adolescentă din Suceava, cunoscută pe YouTube drept Izabela Stress. Ea are 3 canale de YouTube, pe care încarcă filmulețe cu o singură temă: realizarea de „slime” - un fel de bulgări dintr-un soi de plastilină. Cel mai mare canal al ei, în limba engleză, a adunat peste 6 milioane de abonați din toată lumea.

Și ieșenii cu muzica pentru copii și tânăra suceveană încasează de la YouTube probabil sume de ordinul zecilor de mii de dolari pe lună, conform estimărilor de pe Social Blade.

Parallax

Vizualizari
4009
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri