Raluca Abrihan

Fenomenul ASMR pe YouTube: Cum au ajuns copiii să facă mii de euro pe zi din astfel de video-uri

Thumbnail

ASMR, o abreviere pentru “autonomous sensory meridian response”, se referă la videoclipuri care au ca scop producerea unor senzaţii plăcute, de relaxare, celor care le urmăresc prin redarea unor sunete precum şoapte sau foşnete uşoare, or afişarea unor mişcări ritmice. Fenomenul nu este unul nou, însă în ultima perioadă a apărut o controversă în jurul său având în vedere că tot mai mulţi copii fac astfel de video-uri şi câştigă mii de euro pe zi prin YouTube.

Un astfel de exemplu este cel al unei fetiţe de doar 13 ani, Makenna Kelly, al cărei canal de YouTube are peste 1,3 milioane de abonaţi şi care îi aduce peste 1.000 de dolari pe zi, scrie businessinsider.com.

Un raport realizat de revista Wired arată că sunt copii chiar şi mai mici de atât care fac astfel de video-uri şi câştigă bani din aşa ceva.

În primul video de acest gen postat de Makenna Kelly, în vara anului trecut, ea se filmează în timp ce mestecă un fagure de miere foarte aproape de un microfon pentru a reda cât mai clar sunetul pe care îl face mestecând. Un sunet care, se pare, poate da o senzaţie plăcută, de relaxare pentru multe persoane, având în vedere că, în prima lună de la publicare, clipul a înregistrat 12 milioane de vizualizări. YouTube nu era singura ei sursă de venit pentru realizarea acestor videoclipuri, ea încasa sume importante de bani (50 de dolari pentru un video de 10 minut) prin PayPal.

Între timp, PayPal a blocat plăţile pentru astfel de producţii, iar guvernul chinez le-a interzis, mai arată Wired.

Acest fenomen ridică serioase semne de întrebare având în vedere că oricine poate ava acces la astfel de videoclipuri printr-o simpla căutare pe YouTube. Totuşi, platforma dă asigurări că siguranţa copiilor care postează astfel de clipuri este o prioritate pentru companie şi că, de-a lungul timpului, mai multe canale au fost închise după ce reprezentanţii platformei au discutat cu părinţii copiilor care postau astfel de imagini.

Însă, ASMR-ul a devenit între timp o adevărată subcultură având în vedere că doar pe YouTube sunt publicate peste 45 de milioane de astfel de videoclipuri.

Parallax

Vizualizari
4648
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri