Claudiu Zamfir

Microsoft investește 1 miliard de dolari în OpenAI, startup-ul fondat de Elon Musk să prevină „riscul existențial al inteligenței artificiale”

Thumbnail

Microsoft a anunțat luni un parteneriat prin care va investi în total 1 miliard de dolari în OpenAI, startup-ul fondat de miliardarul și inovatorul Elon Musk pentru a preveni ceea ce el numea „riscul existențial” pe care inteligența artificială l-ar ridica asupra omenirii.

Prin acest parteneriat, Microsoft și OpenAI vor să construiască noi tehnologii de supercomputing și inteligență artificială pe baza platformei Azure a gigantului software.

„Microsoft Corp. și OpenAI, două companii care se gândesc profund la rolul inteligenței artificiale în lume și la modul în care să construiască AI sigură, de încredere și etică, pentru a servi publicul, colaborează să extindă capabilitățile Microsoft Azure în sistemele AI de mari dimensiuni. Prin acest parteneriat, companiile vor accelera progresele înregistrate în inteligența artificială și vor susține eforturile OpenAI de a crea inteligența artificială generală  (AGI)”, spune Microsoft.

Parteneriatul mai cuprinde următoarele:

  • Microsoft și OpenAI vor construi împreună noile tehnologii de supercomputere Azure AI.
  • OpenAI va porta serviciile sale pentru a rula pe platforma Microsoft Azure, pe care o va folosi pentru a crea noi tehnologii de inteligență artificială și pentru a îndeplini promisiunea creării inteligenței artificiale generale.
  • Microsoft va deveni partenerul preferat al OpenAI pentru comercializarea noilor tehnologii de inteligență artificială.

„Crearea inteligenței artificiale gemerale (AGI) va fi cea mai importantă dezvoltare tehnologică din istoria omenirii, cu potențialul de a modela traiectoria omenirii. Misiunea noastră este de a ne asigura că tehnologia AGI aduce beneficii întregii omeniri și că, împreună  cu Microsoft, vom pune fundația supercomputing-ului pe care vom construi AGI. Considerăm că este esențial ca AGI să fie pusă securizată și că beneficiile sale economice sunt distribuite pe scară largă. Suntem încântați de cât de profund ne împărtășește Microsoft această viziune”, a spus directorul general (CEO) al Open AI, Sam Altman.

Sam Altman (34 de ani) este cunoscut mai ales pentru faptul că a fost președinte al YCombinator, probabil cel mai prolific accelerator de startup-uri din lume.

În 2015 el a înființat, alături de miliardarul Elon Musk (Tesla, Space X etc.), Open AI, o organizație for profit pentru studierea și combaterea posibilelor riscuri legate de utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în viitor.

Miliardarul a părăsit, însă, OpenAI în 2019, pentru că nu s-a înțeles cu asociații asupra planurilor de dezvoltare. El a spus că deja de un nu se mai implica în organizație.

Elon Musk este de multe ori ironizat de alți antreprenori din Silicon Valley pentru viziunea sa apocaliptică asupra roboților și a inteligenței artificiale.

Cu mai puțin de un an înainte să înființeze Open AI, miliardarul de la Tesla și Space X a vorbit, la un simpozion organizat de universitatea MIT, despre „riscul existențial” pe care inteligența artificială îl ridică asupra omenirii.

Cred că ar trebui să fim foarte atenți la inteligența artificială. Dacă ar fi să ghicesc care ar fi cea mai mare amenințare existențială, este probabil asta. Așa că trebuie să fim foarte atenți cu inteligența artificială. Tor mai mulți oameni de știință consideră că asupra AI ar trebui să existe o supraveghere și o reglementare, poate la nivel național și internațional, doar pentru a ne asigura că nu facem ceva foarte greșit. Cu inteligența artificială invocăm demonul. În toate poveștile în care apare tipul cu pentagrama și apa sfințită (alchimist - e.n) omul e sigur că poate controla demonul. Nu i-a ieșit”, spunea Elon Musk, în 2014, citat de Washington Post.

De asemenea, în documentarul „Do you trust this computer?”, realizat de Chris Paine, în 2018, Elon Musk avertiza că, printr-o dezvoltare iresponsabilă a inteligenței artificiale și a roboților, oamenii riscă să creeze „un dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa”.

Parallax

Vizualizari
4575
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri