Blockchain în aviație: Startup-urile românești se pot înscrie într-o competiție lansată de Lufthansa și SAP
SAP.iO Foundry și Lufthansa Innovation Hub lansează Aviation Blockchain Challenge, o competiție de idei pentru soluții bazate pe blockchain, care să optimizeze experiența călătorilor și să transforme procesele, lanțurile de aprovizionare și fluxurile de mentenanță în operațiuni mai fluente și mai bine conectate. Data limită pentru trimiterea ideilor este 31 august 2018.
Tehnologia blockchain poate avea un impact major în orice industrie, prin puterea sa de a schimba fundamental procese și lanțuri valorice. În vreme ce industrii precum sectorul financiar au demarat deja proiecte bazate pe blockchain, companiile mari din domeniile turismului și mobilității încep abia acum să-și descentralizeze rețelele.
Tehnologia Blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul blockchainului este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrări în mod eficient, verificabil și permanent.
De-a lungul timpului, puține soluții cu impact asupra lanțului valoric al companiilor aeriene au reușit să se lanseze și să rămână pe piață. Din acest motiv, Lufthansa Innovation Hub și SAP.iO Foundry au lansat Aviation Blockchain Challenge, o competiție care își propune să atragă atenția asupra potențialului pe care tehnologia blockchain îl are în industria aviatică, să descopere idei inovatoare în diferite domenii de aplicare și să inițieze proiecte pilot concrete, potrivit unui comunicat de presă remis StartupCafe.
Cele mai bune idei vor avea șansa să fie prezentate în fața juriului, în cadrul evenimentului Lufthansa Group Innovation Forum & Awards, în octombrie, la sediul central Lufthansa din Frankfurt, Germania. Echipa câștigătoare va fi susținută de Lufthansa să transforme ideea într-o soluție software pilot, astfel încât aceasta să poată satisface nevoile din industrie. De asemenea, câștigătorii vor putea utiliza gratuit tehnologia SAP blockchain-as-a-service (BaaS) și vor putea folosi informații relevante din industrie, prin accesul la ecosistemul grupului Lufthansa, pentru a-și dezvolta proiectul.
Competiția este deschisă start-up-urilor aflate la început de drum, antreprenorilor și programatorilor din întreaga lume, iar cele trei categorii la care aceștia pot aplica sunt:
- Experiența Călătorului – soluții care pot transforma călătoria cu avionul într-o experiență plăcută, de la achiziția de bilete, rezervări, programe de loialitate sau identificarea în aeroport;
- Operațiunile Companiei – cu focus pe ideile care pot îmbunătăți operațiuni și procese specifice industriei aviatice (de exemplu: optimizarea schimbului de date în cadrul departamentelor unei companii aeriene);
- Provocările Furnizorului – proiecte care redefinesc procesele de mentenanță și alte aspecte ce țin de lanțul de aprovizionare, precum digitalizarea și urmărirea documentelor sau transparența în verificarea documentației.
Participanții pot trimite ideile folosind formularul de aplicație (disponibil AICI), data limită fiind 31 august, urmând ca juriul, format din specialiștii în blockchain ai SAP și experții Lufthansa Innovation Hub, să selecteze cele mai bune 3 idei din fiecare categorie și, începând cu luna septembrie, să demareze un program de mentorat alături de membrii echipelor, ajutându-i să-și pregătească prezentările de pitching.
Etapa finală o reprezintă susținerea proiectelor în fața juriului format din experți SAP și Lufthansa, în cadrul evenimentului Lufthansa Innovation Forum, din Frankfurt, ce va avea loc pe 23 octombrie. Lufthansa va suporta costurile cu transportul pentru finaliști, în limita a 2500 euro penru fiecare echipă.