Claudiu Zamfir

Startup fondat de un IT-ist român, cumpărat de studioul Pokemon Go. „Economia își va reveni, stați acasă acum, până trece coronavirusul!”

Thumbnail

Studioul american Niantic, deținătorul jocurilor Pokemon Go și Harry Potter: Wizards Unite, a achiziționat marți startup-ul de realitate augmentată 6D.ai, fondat în Marea Britanie de către un IT-ist român împreună cu un antreprenor australian.

Românul Victor Prisăcariu și australianul Matt Miesnieks au fondat, în anul 2017, startup-ul IT 6D.ai, care are sedii la Oxford și la San Francisco.

Aflat în UK, unde trăiește de ani buni, Victor a transmis un mesaj pentru antreprenorii români, în momentele acestea dificile cauzate de pandemia coronavirus COVID-19. „Economia își va reveni, asa că e bine să stea acasa acum și să se pregătească pentru ceea ce va urma cand coronavirusul va trece”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Victor Prisăcariu, ca mesaj pentru comunitatea de antreprenori IT din România.

În Marea Britanie s-au înregistrat 22.141 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus COVID-19, iar în România, 2.245 de cazuri, conform datelor centralizate până la data de 31 martie 2020 pe site-ul Worldometer.
 
Victor Prisăcariu a făcut facultatea la Iași, la „Gheorghe Asachi”, unde și-a luat licența în ingineria calculatoarelor, în anul 2008. Pe urmă s-a dus în Anglia și, în 2012, a ajuns doctor în computer vision la Oxford, unde și predă, ca profesor asociat, în prezent. Un amănunt interesant din biografia inginerului Prisăcariu este și o întâlnire pe care a avut-o în noiembrie 2017, la Oxford, cu Tim Cook, când românul nostru i-a prezentat un demo AR șefului Apple.

Deocamdată îmi mențin pozitia de associate professor la Oxford și devin chief scientist la Niantic, la Londra. Asta îmi va lua tot timpul liber. Nu cred că va fi timp de altceva în următorii ani. Ne bucuram să ne alăturam Niantic, iar ca ceea ce vom realiza în continuare va ajunge în mâinile a milioane de utilizatori”, a mai declarat antreprenorul român, pentru StartupCafe.ro, în legătură cu achiziția 6D.ai de către Niantic.
 
Părțile nu au dezvăluit suma tranzacției.

În martie 2018, startup-ul de realitate augmentată (AR) 6D.ai a obținut o rundă de finanțare seed condusă de fondul de investiții General Catalyst. La investiție au mai participat Oxford Sciences Innovation Plc. și alți investotori de top în domeniul augmented reality ca Jeff Kraus de la Google Ventures, Greg Castle de la Anorak Ventures sau Ori Inbar de la Super Ventures.

Suma nu a fost făcută publică oficial, însă potrivit publicației americane Forbes.com a fost o finanțare medie de 7 cifre, adică de ordinul milioanelor de dolari, cel mai probabil în jurul a 5 milioane.

Startup-ul britanic cu ADN românesc are un „pedigree” cu mare autoritate în cercetare. 6D.ai  s-a născut la Active Vision Lab, din cadrul Oxford University. Firma este axată pe tehnologii avansate în computer vision și dezvoltarea de instrumente de lucru care rezolvă probleme fundamentale de realitate augmentată (AR), cum ar fi reconstrucția 3D și persistența AR. Acesta este un motiv pentru care Niantic a dorit să preia 6D.ai.

„Pentru cei care joacă astăzi vor veni experiențe de realitate augmentată pe care le vor iubi și mai mult, iar pentru dezvoltatorii noștri, o platformă inovatoare prin care să dea viață vizunii lor AR. Imaginați-vă că, în același timp, toți oamenii vor putea să experimenteze habitatele Pokémon din lumea reală sau să vadă dragoni care zboară pe cer și aterizează pe clădiri în timp real. Imaginați-vă personajele noastre preferate conducându-ne într-un tur al orașului sau prieteni care lasă note personale pentru alții, pentru a le găsi mai târziu. Acestea sunt doar câteva exemple ale experiențelor pe care le va putea aduce tehnologia de mapping AR. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu echipa 6D.ai”, spun cei de la Niantic.

Compania Niantic a fost fondată în anul 2010, sub numele Niantic Labs, un startup intern al Google. Din 2015, s-a desprins din Google, devenind o companie de sine stătătoare, sub numele de Niantic.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3651
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri