Claudiu Zamfir

Compania-mamă a Sezamo a obținut o finanțare de 160 milioane EUR, susținută de UE

sezamo.jpg

„Unicornul” ceh de comerț online Rohlik, care operează în România sub brandul Sezamo, a obținut, vineri, o nouă finanțare de capital de creștere, în valoare de 160 de milioane de euro, de la BERD și mari fonduri de investiții, cu susținerea Uniunii Europene. 

Runda de investiții este condusă de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu participarea fondurilor de investiții Sofina, Index Ventures, Quadrille și TCF Capital, care au mai finanțat compania. Investiția este completată cu bani de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), prin inițiativa UE  Scale-Up. 
 
Rohlik va folosi investiția pentru planurile sale de extindere în mai mult de 10 orașe din regiunea DACH (Germania-Austria-Elveția) și Europa Centrală și de Est, până în anul 2030. 

„Există o cerere uriașă, în toată Europa, pentru produse alimentare livrate rapid și sigur, prin comenzi online, fără niciun compromis în ceea ce privește calitatea. Nu vedem asta ca pe un fenomen pe termen scurt, ci ca pe o oportunitate pe termen lung în jurul căreia să construim o propunere de lider pe piață. La Rohlik, am construit tehnologia pentru a îndeplini această promisiune într-un mod sustenabil și profitabil, valorificând tehnologiile de inteligență artificială, machine learning  și robotică, cu obsesia noastră pentru serviciul pentru clienți, pentru a genera eficiență maximă și productivitate ridicată. Această finanțare ne va permite să ne accelerăm creșterea, deschizând unități în peste 10 orașe noi”, a spus Tomáš Čupr, fondatorul și CEO-ul al grupului Rohlik. 

În prezent, supermarketul online Rohlik, axat pe livrarea de produse alimentare, activează în Cehia (Rohlik.cz), Ungaria (Kifli.hu), Austria (Gurkerl.at), Germania (Knuspr.de) și Romania (Sezamo.ro). Compania țintește venituri de peste 1 miliard de euro cu  flux de numerar pozitiv pentru anul fiscal 2024. Firma spune că a atins profitabilitatea în Cehia, Ungaria și în Munchen, deocamdată. 

În România, Rohlik s-a lansat în anul 2022, sub brandul Sezamo, operând aici pe firma Covrig Crocant SRL. În anul 2023, firma a avut, în România, venituri totale de 74,25 milioane de lei și a terminat anul cu pierderi de aproape 60 de milioane de lei, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor. SRL-ul a avut un număr mediu de 194 de angajați, în anul 2023. 

Compania Rohlik (cuvânt care înseamnă corissant sau corn în limba cehă) a fost fondată în anul 2014, la Praga, de către antreprenorul Tomáš Čupr. În cei 10 ani de existență, platforma a obținut investiții de circa 800 de milioane de dolari. Platforma a atins statutul de unicorn în anul 2021, când a fost evaluată la peste 1 miliard de euro după o investiție de 100 de milioane de euro de la fondul american  Index Ventures. 

Parallax

Vizualizari
1116
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri