Claudiu Zamfir

Fond european de 3,75 miliarde EUR pentru investiții în companii tech

euro-bani-dreamstime

Grupul Băncii Europene de Investiții și cinci statele membre ale Uniunii Europene au constituit European Tech Champions Initiative (ETCI) - Inițiativa Campionilor Tehnologici Europeni, un fond al fondurilor în valoare totală de 3,75 miliarde de euro, pentru finanțarea companiilor europene de tehnologie.

Noul fond european al fondurilor de investiții a strâns contribuții publice din partea Spaniei, Germaniei, Franței (câte 1 miliard euro), Italiei (150 milioane euro) și Belgiei (100 milioane euro), la care se adaugă 500 de milioane de euro din partea Grupului BEI (Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții). Fondul își continuă mai departe campania de strângere de capital de pe piață.

European Tech Champions Initiative (ETCI) este condus, la nivel de management, de Grupul BEI.

Cu acești bani, vor fi alimentate preponderent fonduri de investiții din Europa, cu obiectivul de a acorda finanțări de peste 50 de milioane de euro fiecare unor companii europene de tehnologie aflate în expansiune (scale-up), în schimbul unor pachete de acțiuni din business.

Scopul principal al acestei inițiative europene este de a încuraja companiile europene de tehnologie de a rămâne în Europa, în condițiile în care în prezent foarte multe firme migrează către SUA sau Asia în căutare de capital pentru a-și susține expansiunea pe piețele internaționale.

„De multe ori, startup-urile tech din Europa nu dispun de capital suficient pentru a concura la scară globală și sunt împinse să se mute de pe continent. Reducerea acestui deficit de finanțare pentru faza de scale-up ar putea conduce la crearea unui număr mare de locuri de muncă de înaltă calificare și ar putea stimula creșterea economică” - crede Banca Europeană de Investiții.

„Tehnologia europeană este în plină expansiune. În 2021, piața europeană de capital de risc a stabilit un nou record, cu aproximativ 100 de miliarde de euro investiți, potrivit estimărilor – adică de aproape trei ori volumul din 2020, de 35 de miliarde de euro, și de zece ori mai mult decât fuseseră investiți în 2015. Grupul BEI a avut rolul său în facilitarea acestei creșteri; ecosistemul pentru startup-uri inovatoare este creat. Acum trebuie să facem același efort pentru a ajuta întreprinderile inovatoare să se dezvolte dincolo de etapa de startup. Cele mai promițătoare companii inovatoare europene își văd creșterea frânată de dificultatea de a strânge suficient capital de la fondurile de investiții din Europa” - a declarat Werner Hoyer președintele Grupului BEI.

Parallax

Vizualizari
1311
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri