Claudiu Zamfir
„Tânără stea a investițiilor de capital de risc din Europa”, o româncă a primit de la americani misiunea de a găsi primul startup european de tehnologie care poate să ajungă la valoarea de 100 de miliarde de dolari, scrie luni, Sifted.eu, o publicație britanică despre antreprenoriat, susținută de Financial Times.
Fondul de investiții american Sequoia Capital este considerat „bunicul” investițiilor de venture capital din Silicon Valley. Este cunoscut în primul rând pentru investiția de 150.000 de dolari acordată în anul 1978 unui mic startup de calculatoare personale, la vremea aceea, deschis cu doi ani înainte: Apple. În 1999, un startup „de un an” a primit o investiție, de 25 de milioane de dolari, condusă de Sequoia: Google. Între timp, atât Apple, cât și Google au atins valoarea de 1000 de miliarde de dolari, capitalizare pe bursă. YouTube, Oracle, WhatsApp au primit și ele finanțări de la legendarul fond de investiții american.
În martie, 2020, când Europa se pregătea de pandemia coronavirus COVID-19, americanii de la Sequoia Capital anunțau deschiderea primului lor birou european, cu o româncă la conducere. Buzoianca Luciana Lixandru (36) a fost mai înainte partener în biroul european al altui mare fond de investiții american, Accel.
„Tânără stea în ascensiune a investițiilor europene de capital de risc, originară din România, ea se potrivește în matrița Sequoia de povești de succes cu imigranți” - scrie, luni, publicația britanică Sifted.eu, care a stat de vorbă cu Luciana Lixandru.
Ea a fost trimisă să pornească divizia europeană a Sequioa, extindere considerată „un vot de încredere” dat ecosistemului tech din Europa, că acesta îl va prinde din urmă pe cel american. Mandatul Lucianei este clar acum: „să găsească primul startup de 100 de miliarde de dolari al Europei, și să-l găsească devreme”, cred jurnaliștii de la publicația britanică.
Ea caută în principal firme de tehnologii pentru companii - business to business (B2B): software pentru firme, instrumente de productivitate, tehnologii pentru IMM-uri. „Îmi plac startup-urile pentru consumatori, dar eu cred că este mai greu în Europa (să dezvolți acest domeniu). Scalare... nu e vorba numai de a traduce aplicația” - a spus ea, pentru Sifted.eu.
Luciana Lixandru este originară din Buzău, unde a absolvit Colegiul Național „BP Hasdeu”, potrivit publicației locale sansanews.ro. Părinții ei, Mihaela şi Nicolae Lixandru, au făcut afaceri în plan local, în domeniul cofetăriilor.
În 2003, Luciana a plecat în SUA pentru a face facultatea. Ea a studiat Matematica și Economia la Universitatea Georgetown din Washington (2003-2007), iar apoi a lucrat, ca analist, la Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume.
În anul 2017, când activa în fondul Accel Partners, românca a coordonat o rundă de investiții de serie B în valoare de 153 de milioane de dolari, acordară companiei de automatizări software UiPath, fondate la București de antreprenorul român Daniel Dines. În prezent, Uipath a ajuns să fie evaluată la 10,2 miliarde de dolari.