Claudiu Zamfir
Un nou magazin online românesc vinde, începând de luni, telefoane second hand recondiționate, din gamele superioare, și spune că are prețuri cu 50% mai mici, în medie, decât ale acelorași modele noi.
Startup-ul românesc Fenix.eco este specializat pe telefoane SH și are acum disponibile peste 20 de modele de smartphone-uri recondiționate, potrivit unui comunicat remis StartupCafe.ro.
Ce aduce magazinul online nou pe piața de telefoane second hand? Startup-ul își propune să ofere consumatorilor de telefoane SH o experiență de cumpărare similară cu achiziționarea unui telefon nou, dar la preț mult mai mic:
Fenix.eco este un startup românesc fondat de doi antreprenori francezi.
Grégoire Vigroux (39 de ani), un antreprenor stabilit la București, a investit 200.000 de euro în startup-ul românesc de comerț online.
El este business angel și antreprenor în serie, cofondator al Telus România (cunoscută anterior drept CallPoint), parte a unei companii canadiene de outsourcing în acest moment.
De asemenea, Vigroux investește pe piața media din România, în publicații destinate în principal comunității de expați: Le Petit Journal (limba franceză), Romania Insider (limba engleză). A abordat și domeniul criptomonedelor: exchange-urile Bitcoin Romania și BTR Exchange).
Vigroux a realizat a realizat investiții și în domeniul imobiliar, în spațiul de co-working Puzl și mai recent la NOD Makerspace.
Cu cea mai recentă investiție, el spune că vizează nu doar zona de e-commerce, ci și pe cea a economiei circulare.
„Fenix.eco este un magazin online dedicat cumpărătorilor inteligenți. Fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea, clienții noștri pot economisi până la 50% din valoarea telefonului. Am încorporat principiile economiei circulare în modelul nostru de afaceri, ceea ce face ca soluția să fie și mai adecvată acestor vremuri dificile.
Pe lângă faptul că este o alegere economică pentru cumpărători, fenix.eco este, de asemenea, o opțiune atrăgătoare pentru cei care respectă mediul înconjurător. Fabricarea unui nou smartphone este un dezastru pentru planetă deoarece această operațiune necesită 13 tone de apă și va produce 55 kg de CO2e. Mai mult, acesta are nevoie de 35 kg de materii prime.”, a declarat Grégoire Vigroux, cofondator al fenix.eco.
Al doilea cofondator al fenix.eco este Adrien Arnoux, cu experiență de e-commerce, ca fost manager în cadrul companiei americane Amazon.
În România, comerțul cu telefoane second hand pare să fie dominat mai degrabă de vânzările informale directe sau intermediate prin platforme marketplace sau site-uri de anunțuri.
În noiembrie 2019, un site-românesc de tip marketplace, prin care persoanele fizice vând și cumpără telefoane second hand, a primit o investiție de 120.000 de euro.
Site-ul Flip.ro a fost deschis de Alin Luca (22 de ani) si George Moroianu (25 de ani). Printre finanțatori se numără fondul de investiții V7 Capital, deținut de Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, co-fondatorii abonamentului la sport și ai rețelei naționale 7card, precum și fondul de investiții susținut de Uniunea Europeană GapMinder (prin acceleratorul Techcelerator).