Denisa Crăciun

Idei de afaceri premiate în România: de la un curier orbital pentru nanosateliți la o platformă de automatizare a învățării

Thumbnail

5 idei de afaceri au fost premiate în finala Demo Day a programului de pre-accelerare și mentorat pentru antreprenori Innovation Labs, sprijinit inclusiv de Fitbit și compania IT româno-americană UiPath, care susțin startup-urile câștigătoare.

Cele 5 startup-uri care au fost desemnate câștigătoare marți sunt:

  • Artificial Intelligence Space Analytics (AiSA) a primit premiul „Public Vote”, acordat pe baza votului publicului. AiSA este o platformă ce oferă servicii integrate de date analitice și automatizări de procese spațiilor fizice, cu scop logistic sau de retail. Prin îmbinarea dispozitivelor din spațiul fizic cu motorul de inteligență artificială și cu software-ul propriu AiSA, echipa reușește să creeze rețele care îmbunătățesc și scurtează exponențial fluxul operațional. În acest fel, clienții pot monitoriza autonom activități cheie și pot lua decizii informate privind datele, salvând timp și bani.
  • Recycllux a primit premiul „Spin-off of the Year”. Startup-ul implementează cele mai noi tehnologii în crearea unei platforme end-to-end pentru reciclarea plasticului marin. Soluția propusă de Recycllux folosește imagini din satelit și algoritmi de machine learning pentru a identifica locurile marine poluate cu plastic și apoi găsește agenți de colectare și reciclare printr-o tehnologie blockchain. Soluția permite intervenții de reciclare end-to-end și este concepută pentru entitățile poluante care pot demonstra astfel răspunderea extinsă în conformitate cu cerințele europene.
  • 2Space  a câștigat „Start-up of the Year”, premiu acordat de UiPath. 2Space este curierul orbital pentru nanosateliți, care își propune să ofere lansări orbitale rapide și personalizate la un preț accesibil. Pe scurt, echipa 2Space dezvoltă o rachetă capabilă să transporte un nanosatelit (cu o încărcătură orbitală de până la 15 kg) pe orbita inferioară a Pământului. Principalul avantaj constă în rapiditatea lansării, precizia orbitală și ușurința generală a procesului.
  • VBoard a luat „Scaleup of the Year”. Cu VBoard predarea online e mai ușoară. Oferă un produs care să faciliteze procesul de învățare la distanță pentru elevi și profesori. Soluția propusă presupune o tablă virtuală compatibilă cu platformele de comunicare digitală existente, care oferă o experiență superioară pe dispozitivele mobile, capabilități video și audio superioare soluțiilor existente, generarea automată a suporturilor de curs și scriere sincronizată. Astfel, VBoard își propune să îmbunătățească experiența de învățare în regim online.
  • Anon a obținut „Innovation Labs Grand Prize”, acordat de Microsoft. Anon propune o platformă de automatizare a învățării automate. Tot mai multe companii au date disponibile și sunt interesate de introducerea machine learning/inteligenței artificiale în produsele lor, dar criza expertizei în domeniu îi împiedică să găsească resursele umane necesare. Anon le deschide accesul spre aceste tehnologii, oferindu-le rapid modelele de automatizare dorite și reducând costurile și fricțiunile inovării, printr-o platformă SaaS.

În martie 2021, peste 470 de antreprenori s-au înscris la cele cinci Hackathoane Innovation Labs, desfășurate la nivel național și au propus 177 de idei pentru produse și servicii digitale.

După șapte luni de mentorat săptămânal, în care și-au perfecționat produsele, în finala Demo Day s-au calificat 20 de echipe. Finaliștii au fost aleși în semifinalele naționale la finalul lunii septembrie din întreaga generație de 71 de startup-uri care au făcut parte din ediția 2021 a programului Innovation Labs.

Innovation Labs este un program de pre-accelerare dedicat startup-urilor tehnice și are ca scop principal creșterea generațiilor tinere de noi antreprenori români prin crearea unui context actualizat de învățare, practică și debutare în mediul de business.

 

Parallax

Vizualizari
664
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri