Denisa Crăciun

A demisionat de la OpenAI (ChatGPT) și acum și-a deschis startup de IA

startup

Unul dintre fondatorii OpenAI își deschide startup de inteligență artificială la doar câteva luni după ce a demisionat de la „părintele” ChatGPT,

Ilya Sutskever, co-fondator și fost Chief Scientist al OpenAI, anunța la mijlocul lunii mai 2024 că pleacă din companie „după aproape 10 ani” și sugera, printr-o postare pe X, că îl așteaptă un nou proiect, fără a preciza atunci despre ce este vorba.

„A fost o onoare și un privilegiu să lucrăm împreună și îmi va fi dor de toată lumea. Mulțumesc pentru tot. Sunt încântat de ceea ce urmează – un proiect care este foarte important pentru mine, despre care voi împărtăși detalii în timp util”, a scris Ilya Sutskever pe contul său de X (Twitter).

Miercurea aceasta, Sutskever, apreciat pentru activitatea sa de cercetare în IA, a anunțat tot pe X că lansează Safe Superintelligence (SSI). „Deschid o nouă companie”, a spus acesta.

Din echipa de fondatori mai fac parte și Daniel Levy, fost inginer la OpenAI, dar și Daniel Gross, fost partener Y Combinator, acceleratorul american de afaceri condus cândva chiar de Sam Altman, CEO-ul OpenAI.

„Suntem o companie americană cu birouri în Palo Alto și Tel Aviv, unde avem rădăcini adânci și capacitatea de a recruta cei mai buni specialiști tehnici”, susține startup-ul.

„SSI este misiunea noastră, numele nostru și întregul nostru plan de produs, pentru că este singurul nostru obiectiv. Echipa noastră, investitorii și modelul de afaceri sunt toate aliniate pentru a atinge SSI”, se arată într-o declarație a noii companii, care nu precizează, însă, și cine sunt investitorii.

La OpenAI Sutskever s-a ocupat de eforturile companiei de a îmbunătăți securitatea inteligenței artificiale odată cu creșterea sistemelor IA „superinteligente”, arată TechCrunch.

Despre Ilya Sutskever am mai scris și noi pe StartupCafe.ro, atunci când și-a anunțat demisia. Antreprenorul și cercetătorul în IA în vârstă de 38 de ani s-a născut în Rusia, dar la vârsta de 5 ani a plecat în Israel, unde a rămas până când a împlinit 15 ani. După terminarea studiilor în Israel, s-a mutat în Canada împreună cu familia sa, studiind la Universitatea din Toronto.

În 2015 a fondat, alături de mai mulți cercetători, dar și de Sam Altman și Elon Musk, laboratorul de IA OpenAI, care a lansat în noiembrie 2022 ChatGPT, „robotul” conversațional folosit și în România.

Ilya Sutskever este unul dintre cei care au susținut ca Altman să fie demis din funcția de CEO al OpenAI în noiembrie 2023. Ulterior, el și-a reconsiderat decizia.

Parallax

Vizualizari
492
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri