Claudiu Zamfir

Bolt a ajuns un gigant de 4 miliarde Euro și aduce în România un nou serviciu

Thumbnail

Startup-ul de transport ride-hailing și livrări prin aplicație Bolt a ajuns un gigant internațional evaluat la peste 4 miliarde de euro și anunță un nou serviciu pe care îl va introduce și în România, una dintre primele sale piețe în acest sens.

Aplicația estoniană a primit o nouă rundă de investiții, de 600 de milioane de euro, condusă de marele fond american Sequoia, al cărui birou pe Europa este condus de o româncă, Luciana Lixandru.

La această rundă de finanțare au mai participat Tekne, Ghisallo, G Squared, D1 Capital, Naya.

Această finanțare „crește evaluarea Bolt la mai mult de 4 miliarde de euro”, a anunțat unicornul european.

Astfel, în cei 8 ani de existență, compania estoniană ajunge la investiții totale de peste 1 miliard de euro.

De asemenea, startup-ul a anunțat acum și lansarea Bolt Market, un serviciu prin care consumatorii pot comanda prin aplicație alimente și alte cumpărături de zi cu zi, cu livrare în 15 minute.

Bolt Market va fi lansat în 10 țări europene, în următoarele câteva luni, inclusiv în România, Portugalia, Croația, Suedia și Țările Baltice, a precizat compania.

  • Markus Villig, CEO Bolt, a declarat: „Misiunea Bolt este aceea de a face călătoriile urbane accesibile și durabile. Construim un viitor în care oamenii nu vor mai fi obligați să cumpere mașini, ele fiind cauza traficului aglomerat și a poluării, ci vor putea folosi transportul la cerere atunci când chiar au nevoie de el. După șapte ani de muncă neîncetată, serviciile de mobilitate și livrare ale companiei Bolt oferă o alternativă mai bună pentru aproape toate cazurile în care este necesară folosirea mașinii. Sunt încântat să aduc aceste produse către milioane de clienți din Europa și Africa, luând accentul de pe mașini și dând orașele înapoi oamenilor.”
  • Andrew Reed, partener la Sequoia, a declarat: „Bolt redefinește transportul urban în foarte multe țări din lume. Markus a construit o afacere excelentă din punct de vedere operațional - care acoperă Europa și Africa - și o cultură solidă, care formează baza unei companii durabile. Bolt ajută utilizatorii, orașele și mediul înconjurător. Suntem încântați să fim parteneri cu ei.”

Cine este Bolt, gigantul ride-hailing cu prezență puternică în România

Aplicația Bolt a fost lansată în anul 2013, la Tallinn, sub numele de Taxify, de către un tânăr programator estonian, Markus Villig, care avea 19 ani atunci și era încă la liceu.

Tânărul antreprenor estonian ne-a acordat și un interviu, în exclusivitate pentru cititorii StartupCafe.ro, în anul 2017, la Tallinn.

Inițial, compania oferea doar servicii de transport în sistem ridesharing, pe modelul lui Uber, din SUA. Ulterior, Bolt s-a extins cu servicii de livrare de mâncare de la restaurante, închirieri auto, închirieri de trotinete electrice pe aplicație, precum și cu un sistem de francizare.

În România, aplicația estoniană a intrat în anul 2016, când încă se numea Taxify. A început cu Bucureștiul, dar acum serviciul de ride-hailing este prezent în 15 orașe românești, în total. La noi, în unele orașe, startup-ul oferă și servicii de închiriere de trotinete electrice, precum și de livrări. În România, Bolt are și un centru de dezvoltare IT, foarte important pentru creșterea companiei. 

Firma locală Bolt Services RO SRL a avut în anul 2020 un număr mediu de 78 de angajați. Operațiunile Bolt din România sunt coordonate de Cristian Sălceanu, country manager.

În anul 2020, subsidiara românească Bolt Services RO SRL a avut venituri totale de 31,47 milioane de lei (circa 6,4 milioane euro), în creștere cu 52% față de anul 2019.

Cheltuielile firmei românești deținute de Bolt au fost de 29 de milioane de lei (5,9 milioane de euro), în creștere cu 44% față de anul 2019.

Bolt România a terminat anul 2020 cu profit de 2 milioane de lei (aproape 410.000 de euro), în creștere cu 62% față de anul 2019.

Bolt spune că are, în prezent,  75 de milioane de utilizatori în 45 de țări din Europa și Africa.

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
9607
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri