Claudiu Zamfir

Antreprenor IT român, mărturie din New York: Criza coronavirus „ne va face mai umili”/ De ce nu au prevăzut-o „vizionari” ca Elon Musk și Donald Trump

Thumbnail

Un antreprenor român tech, stabilit la New York, nu se aștepta de la bun început ca vizionari și oameni de afaceri ca șeful Tesla, Elon Musk, sau președintele SUA, Donald Trump, să aibă informații și să ia măsuri din timp pentru a preîntâmpina criza coronavirus COVID-19 și recesiunea economică, pentru că ei nu își bazează acțiunile pe un control total, ci pe sesizarea oportunităților. Raul Popa, cofondator și CEO al startup-ului TypingDNA, mai crede că această criză „ne va face mai umili și să ne gândim la ce e prioritar în viață”.

SUA sunt pe primul loc în topul negru al pandemiei de coronavirus COVID-19, cu peste 500.000 de îmbolnăviri și 19.833 de decese cauzate de această boală, până sâmbătă, 11 aprilie, conform statisticii de pe site-ul Worldometers.com. Americanii au mai multe cazuri decât Italia, Spania și Franța la un loc. Și în România crește bilanțul sumbru, la 291 de decese, sâmbătă, la ora transmiterii acestui articol, având și noi puțin sub 6.000 de cazuri confirmate oficial în urma testărilor efectuate de autorități.

Epicentrul epidemiei mondiale se află în statul american New York, unde COVID-19 a ucis mai mult de 7.800 de oameni şi a făcut cel puțin 160.000 de îmbolnăviri. La New York „am ajuns” și noi, prin aplicația Zoom, unde l-am găsit pe Raul Popa, un antreprenor român din domeniul tehnologiei.  

Raul (40 de ani) a fondat, alături de alți doi antreprenori români, startup-ul TypingDNA, care vine cu o soluție de securitate cibernetică bazată pe inteligență artificială. În ianuarie 2020, TypingDNA a luat o investiție de 7 milioane de dolari de la un grup de investitori din SUA, printre care și un fond al Google. Lucrurile mergeau excelent pentru românii noștri când a venit criza coronavirus.

Cum își petrece Raul Popa rutina zilnică în mijlocul epidemiei din New York, cum simte starea de spirit a oamenilor de acolo, care sunt factorii care au oprit investițiile în startup-urile de tehnologie și de ce „marii vizionari” din America nu au prevăzut această situație cu atâtea implicații? Să vedem ce spune antreprenorul român...
 

„Carantina” de acasă, pentru cumpărături

StartupCafe.ro: Salut, Raul! Ce faci la New York?

Raul Popa: Am fost acceptați în Techstars acum 2 ani, am trecut prin programul din New York, unul dintre cele mai bune programe ale lor. Ei au vreo 30 de programe, inclusiv în Europa. Ăsta din New York este unul dintre programele legacy și noi nam trecut pe acolo. Apoi, am ridicat o rundă seed în decembrie 2018- ianuarie 2019, de 1,5 milioane de dolari. Pe urmă am început să scalăm. Acum am ridicat o nouă rundă, de 7 milioane de dolari de la mai mulți investitori, cum ar fi Gradient, care este fondul de AI al Google, de la Credo Ventures, de la Techstars Ventures, care este fondul de invetsiții al Techstars și care investește doar până la 10% din startup-urile din acceleratorul de afaceri. Plus GapMinder, care investește predominant în România.

Eu m-am mutat în America, cu familia. Nu definitiv, o vreme, nu știu, 2-3 ani. Nu am neapărat planuri. Mă întreabă lumea unde îmi place mai mult: în România, în America, ce mă consider mai mult, român...? Nu consider o chestie de aroganță, dar cred că facem parte dintr-o nouă generație, în care putem liniștiți să ne considerăm cetățeni globali. Adică nu mai locuiești într-o singură țară, într-un singur oraș, ci ne mai mutăm din loc în loc. Astăzi suntem în România, mâine în Germania, poimâine, în America. Bineînțeles, nu toate țările permit luxul ăsta, să stai, să lucrezi... În America, de exemplu, e mai greu să ai toate drepturile ca să poți să muncești. Eu le am, dar nu e ușor pentru toată lumea să facă pasul ăsta. În schimb, în Uniunea Europeană e mai ușor.

StartupCafe.ro: Unde anume la New York locuiești.

Raul Popa: Eu locuiesc în Brooklyn, într-o zonă foarte frumoasă, care se numește Park Slope.

StartupCafe.ro: Și cum este acolo, Raul, ce vezi în jurul tău în momentele astea, te-am prins într-un moment rău din păcate, vedem și noi pe posturile TV americane, pe CNN, New York-ul este foarte afectat. Acolo au murit foarte mulți oameni, au avut un record negru, 2000 de oameni au murit într-o zi în SUA din cauza bolii COVID-19. Care sunt restricțiile, cum trăiești acolo? Cum trăiește lumea în momentul de față în New York?

Raul Popa: Păi aici nu sunt restricții. Aici sunt recomandări. Nu e ca în România. Mă rog, există și aici restricția să nu se întâlnească mai mult de 20 de oameni, primești amendă, e plin de poliție. Oamenii nu se prea întâlnesc mai mult de 20. Mai nou, este și recomandarea de a purta mască, înainte nu a fost, ca să nu facă oamenii hoarding de măști, ca să fie suficiente pentru cei din zona medicală. Noi nu am prea ieșit, cam stăm cuminți în casă, dar am ieșit când a fost un pic mai soare, 2 zile, și săptămâna trecută am ieșit în parc, aici, aproape, avem un parc foarte mare. Într-adevăr, erau destul de mulți oameni care făceau exerciții, dar oamenii se distanțează destul de bine, fac social distancing, poartă măști. Oamenii sunt destul de liniștiți, sunt puțini în magazine, nu se aglomerează. Eu nu am mai mers cu metroul de o lună de zile.

StartupCafe.ro: Ai un birou?

Raul Popa: Avem un birou, dar nu mai merg la birou. Avem un birou în DUMBO, o zonă foarte fancy din Brooklyn, e fix sub Brooklyn Bridge și sub Manhattan Bridge. Sunt multe birouri, firme cunoscute au acolo birourile. E o zondă de startups, de young startups. Mie îmi ia 10 minute cu metroul până acolo, dar n-am mai mers de vreo o lună. Am mers o dată pe jos și mi-a luat vreo 40 de minute. Și o dată m-am mai dus cu Uber.

StartupCafe.ro: Dar acum lucrezi de acasă?

Raul Popa: Lucrez de acasă. Am un birou aici, mai schimb, mai stau la birou, mai stau pe canapea, mai am un birou și în dormitor și fac cu schimbul când mă plictisesc.

StartupCafe.ro: Care e rutina ta zilnică, ce faci, cum mănânci, pentru că „voi, americanii”, ca să zic așa, voi mâncați de multe ori în oraș, știu că lumea nu prea gătește și, la New York, oamenii sunt foarte ocupați, au și câte 2-3 joburi...

Raul Popa: Nu am stat suficient în America, să mă pot considera american, nici new-yorkez, nici american, îs român. Am tot fost back and forth în ultimii mulți ani și cumva m-am acomodat. În New York se mănâncă destul de mult în oraș, dar se mănâncă destul junk food, nu se merge doar la restaurante cu 3 stele Michelin. Există și restaurante cu stele Michelin, practic toate felurile de restaurante le găsești în orașele mari, dar am impresia că oamenii au tendința să meargă la restaurant pe week-end. Brunch-ul e o chestie foarte populară în  general în America.

StartupCafe.ro: Sunt deschise localurile, că la noi, în România, sunt închise?

Raul Popa: Nu, nu-s deschise. Sunt din astea, take away, nu-ți intră nici înăuntru în magazin. Ușa e deschisă și pusă o sfoară și o măsuță și, dacă vrei, acolo te servesc, la intrare.

StartupCafe.ro: Și comanzi acasă pe Uber Eats, pe aplicațiile astea?

Raul Popa: Eu folosesc Amazon Fresh. Amazon au opțiunea să comanzi de la Amazon sau de pe Whole Foods Market. Și mai este o aplicație, se numește Mercato, care aici, în New York, funcționează destul de bine și au 400 de magazine sau ceva de genul ăsta... Dacă vrei ceva de la un anumit magazin care are lista de produse pe Mercato, tu comanzi și practic Mercato ți le trimite acasă, ți le aduce la ușă. Mai există Instacart, care funcționează destul de bine, Uber Eats, mai sunt câteva servicii, dar nu le folosesc pe toate. Am încercat să ne facem provizii, avem și aici aproape niște magazine, am făcut provizii din timp.

StartupCafe.ro: Dar cum percepi oamenii, atmosfera, sunt anxioși, e panică la New York?

Raul Popa: O, da, da, e panică! Ne-am mai uitat și la televizor să vedem ce se întâmplă, de obicei noi nu ne uităm la televizor chiar deloc, decât la ceva on demand, Netflix. Dar în perioada asta te mai uiți la ce se mai întâmplă, la chestii live, prezintă ba guvernatorul statului, ba primarul, ba Trump ce s-a mai întâmplat.

Oamenii sunt panicați. Era un șofer de autobuz supărat că cineva a tușit în fața lui, o femeie și el era foarte supărat că ce s-a întâmplat și pusese pe YouTube și l-au invitat la o emisiune să vorbească. Și cinci zile mai târziu a murit omul de COVID și acum e un caz. Dar sunt multe cazuri din astea în care oamenii s-au supărat că alții nu păstrează distanța, sunt și care s-au bătut, prin spitale, că nu au ținut distanța. Îs atenți și pe trotuare, când mergi, oamenii repede se mută pe celălalt trotuar sau te muți tu, deci la modul ăsta de social distancing se face. Îs destul de atenți oamenii. Am înțeles că și în metrou se spațiază bine, mai nou.

StartupCafe.ro: Ai un ritual cu spălatul pe mâini, cu dezinfectarea?

Raul Popa: Cam am. În principiu, și dacă cumpărăm chestii, le dezinfectăm pe toate înainte. Nu știu dacă e ce trebuie făcut, dar avem o zonă în care lucrurile pe care le cumpărăm le lăsăm să stea câteva zile înainte să ne atingem de ele, „zona de carantină” a bunurilor. Și dacă chiar vrem neapărat ceva din chestiile alea sau trebuie puse în frigider, atunci le spălăm bine și le punem în frigider. Dacă nu, le lăsăm acolo. De exemplu, am luat făină și am pus-o să stea să se purifice singură. Dar nu știu cât funcționează...

S-a creat „business nou pentru noi”

StartupCafe.ro: Acum 3-4 luni, ați luat o rundă de finanțare mare, erați pe val și deodată a venit nenorocirea asta. Cum v-a schimbat și viața voastră personală și personală, afacerea voastră, s-au blocat anumite activități legat de TypingDNA?

Raul Popa: Nu prea. Nu s-a blocat nimic, lucrurile merg foarte bine înainte. Avem norocul să fim într-o piață care atunci când se activează remote, creează business nou pentru noi. Este zona de e-learning, toată lumea învață de acasă acum. Avem câțiva clienți care cresc like crazy, 10X. În luna martie au început să se înroleze ultimizatorii care vor să-și facă examenele prin ei.

Pe zona de banking, în America, undeva până la 15% din oameni foloseau online banking, mai puțin decât în România. Oamenii mergeau la bancă, să-și încaseze cecul, chestii din astea. Și acum trebuie să plătească de acasă curentul, gazul, online și crește foarte mult cererea pentru verificare cu încă un factor și noi suntem bine poziționați pe zona asta. Pipeline-ul nostru de clienți noi e pe zona de bănci, servicii de plăți, aplicații financiare și toți văd un număr mare de useri.

Da, într-adevăr, probabil că prioritatea pentru cei mai mulți dintre ei e să facă ca servciul respectiv și infrastructura să funcționeze, dincolo de securitate. Cumva, availability și accesability first, security later. Dar deja au început să fie loviți destul de tare și foarte mulți se uită la noi. Noi am avut record în martie, dar record de genul de câteva ori mai mare decât în orice lună anterioară.

StartupCafe.ro: Pentru cine nu știe, TypingDNA a realizat un sistem de logare, de autentificare bazat pe tiparale biometrice de tastare. Am spus bine?

Raul Popa: Da, da. Ne uităm la cum tastează oamenii la calculator și în funcție de timpii dintre taste, cât ții fiecare tastă apăsată - iar pe telefonul mobil și cum miști telefonul atunci când tastezi anumite lucruri -, în funcție de cadență, de lucruri de genul acesta, ne creăm un profil care funcționează ca un biometric, ca și o amprentă, ca și vocea, ca și fața... Și e foarte util atunci când nu ai altă metodă de a-l verifica pe userul respectiv. Atunci când faci un pasword reset sau când faci o logare cu 2 factori, pur și simplu te poți uita la cum scrie userul ăla username-ul și parola.

De exemplu, avem o companie foarte mare care ne implementează în 3D Secure. În România e folosit foarte mult 3D Secure. Atunci când faci o plată cu cardul, îți vine un SMS sau o verificare cu parolă, sunt mai multe metode care fac parte din procesul 3D Secure și acest proces trebuie să fie în conformitate cu un nou set de reglementări. Una dintre ele este strong customer autentification sau SCA, care e un nume mai fancy pentru autentificarea cu doi factori, atunci când se fac plăți sau tranzacții în bănci și servicii de plată. Și 3D Security trebuie să fie conformă cu asta, iar TypingDNA și typing biometrics, ca tehnologie, e unul din factorii compliant, așa cum a declarat European Banking Authority, anul trecut, ceea ce pe noi ne pune într-o poziție foarte privilegiată, ca una dintre puținele tehnologii care pot rezolva problema asta ca un factor fără fricțiune, foarte user friendly și în același timp conform. Așa că avem foarte mult business pe zona asta, nu ne plângem.

 

Un algoritm AI poate să investească mult mai smart decât un om, la bursă

StartupCafe.ro: Și inteligența artificială la ce o folosiți în procesul ăsta?

Raul Popa: Oricare două pattern-uri de tastare, dacă te utiți la ele, un om nu poate să facă diferența dacă acele pattern-uri vin de la același om sau de la doi oameni diferiți. Sunt niște cifre până la urmă, care diferă suficient de puțin încât să nu realizezi cine e cine. Și ai nevoie de inteligență artificială ca să rezolvi problem asta. Se mai poate rezolva cu acuratețe slabă din statistică, dar, dacă vrei să o rezolvi din puține mostre anterioare, ai nevoie de inteligență artificială.

Inteligența artificială are foarte multă aplicabilitate. Unul din părinții inteligenței artificiale, Andrew Ng, zice că în viitor, în următorii câțiva ani, toate lucrurile pe care noi le putem face în maximum 5 secunde or să poată fi făcute de un robot, un machine learning. Pot să văd o banană și o recunosc - „uite o banană!”. Sau mă uit la tine și te recunosc. Astea sunt lucruri pe care noi le putem face instant și calculatorul, folosind machine learning și AI, ar putea să facă asta. Ăsta e human level capability. Chiar și under human level capability, deci poate să facă doar lucrul ăsta, nu tot ce poate face un om.

Există și zona aia de AGI, artificial general intelligence, care teoretic ar fi mai deșteaptă decât omul și va putea face toate lucrurile pe care le face un om, să converseze, de exemplu... Ăsta e un lucru care nu există și unii zic că în 50 de ani, alții că în 100 de ani, alții că niciodată nu vom putea avea așa ceva.

Dar există și task-uri mici pe care inteligența artificială le poate face , iar un om nu le poate face. Anomaly Detection - să detectezi o anomalie într-un reactor nuclear. Sau servicii de diagnostic mai bune decât ale medicilor. Efectiv se uită la date și pot să ia decizii mai bune decât pot medicii lua. Sau, în cazul nostru, cu AI poți să faci mai mult decât face omul, poți să îți dai seama dacă un om e același doar după pattern-urile de tastare sau pattern-urile comportamentale.

De exemplu, o aplicabilitate este pe zona de bursă, pe investiții, de indici bursieri. Practic trebuie să te uiți la atâtea date încât pentru un om este foarte greu să decidă rațional în ce să investească. În schimb, un algoritm poate să ia în calcul toate trednurile care se întâmplă pe toate piețele de capital și să investească mult mai smart. Iar e o zonă în care avem super human level capabilities care vin odată cu AI.

Frica asta de inteligență artificială nu vine de aici, deși de aici ar trebui să vină, din super human capabilities. Frica vine din zona asta, că „vine AI și ne înlocuiește pe noi, să nu mai avem de lucru”. Dar nu cred că de acolo ar trebui să vină frica.

„Aveam inițial în plan să ne triplăm echipa în 2020, dar semnalele sunt destul de negre”. Cele 3 probleme ale investitorilor în startup-uri tech

StartupCafe.ro: Câți oameni sunteți acum în echipă, Raul? Sunteți doi cofindatori, tu și Cristian Tamaș, și angajați, programatori?

Raul Popa: Suntem 20 în total. Cofondatori suntem eu, Cristi Tamaș și Adi Gheară. Adi este un silent co-founder, este investitor și cofondator, am fost primii 3 din echipa inițială. În principal cu Cristi am cosntruit prima parte, avem și câțiva angajați early, pe care îi considerăm parte din echipa fondatoare, CTO-ul nostru, CRO-ul nostru, de dinainte de seed round, cînd eram 5-6 oameni pe care îi considerăm founding team.

Și acum suntem 20 în total. Aveam inițial în plan să ne triplăm anul ăsta, dar semnalele sunt destul de negre. Chiar dacă business-ul merge bine, luna asta a mers extraordinar și ar urma să meargă bine în următoarele 2 luni din ce vedem în pipeline, totuși încercăm să fim cumpătați cu angajările, să angajăm unde avem nevoie, avem semnale de la investitori, fondatori că lucrurile nu merg foarte bine.

StartupCafe.ro: Și cei dela Sequioa Capital, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții în startup-uri de tehnologie din America, vorbeau de o lebădă neagră, aceastpă boală COVID-19 a venit pe neașteptate și a schimbat radical tendințele. Ce probleme au investitorii, din cîte vezi?

Raul Popa: Investitorii au 3 probleme principale:

- Problema 1. Limited partners. Au limited partners, care au investit bani sau au scris un acord că vor investi bani atunci când este nevoie, de multe ori ei nu au investit banii propriu-zis, banii nu sunt în banca investitorului, ci în banca LP-ului, care zice: „Da, voi investi”. Dar există niște clauze, acel limited partener se poate retrage: „Da, eu m-am angajat că pun 7 milioane de dolari în fondul vostru de investiții de 100 de milioane, dar nu mai vreau să-i dau. Pierd niște lucruri dacă nu mai dau banii, dar având în vedere că pe bursă toți indicii au scăzut suficient, merită să investești poate mai bine decât în startup-uri”.  Sau, pe fond de frică și panică, oamenii vor să aibă rezerve mai mari de cash, de aur sau de altceva. Ideea e că LP își cer banii înapoi sau oricum sunt foarte speriați și cer investitorilor să nu facă investiții în perioada următoare.

- Al doilea lucru care îi afectează pe investitori este faptul că o parte din startup-uri o duc foarte, foarte rău. Ei au investit într-un portofoliu de zeci de startup-uri, iar o parte o duc foarte rău. Și atunci fondurile de investiții își pun problema dacă este o chestie generală sau să le ofere o finanțare bridge (punte) să-i ajute pe ăștia să meargă mai departe, pentru că și ei pierd bani, dacă startup-urile alea pierd. Și au problema asta suficient de mare încât nu se mai pot focaliza pe new business așa tare.

- Problema majoră numărul 3 pe care o văd eu este că investitorii văd o oportunitate care va fi mai degrabă în 2-3 luni sau 6 luni de acum încolo, prin faptul că multe startup-uri încep să moară de foame, să dea oameni afară. Cei care supraviețuiesc vor fi cumva filtrați și peste 3-6 luni de zile, startup-urile în care poți investi atunci sunt filtrate și în al doilea rând valuation este mult mai jos. Am auzit că în Silicon Valley evaluarea este la jumate la majoritatea startup-urilor. Cel mai tare accelerator din lume, Y Combinator, nu și-a mai găsit investitori la ultimul batch (cohortă de startup-uri selectate). Asta nu se întâmpla înainte, se luptau investotorii pentru o mică rundă de investiție seed, care începea de la 2-3 milioane și ajungea la 7-10, chiar 15 milioane de dolari am văzut rundă seed la Y Combinator. Nu se mai întâmplă asta.

„O recesiune cum nu s-a mai văzut până acum”, pe care vizionari ca Elon Musk și Donald Trump nu au prevăzut-o

StartupCafe.ro: Dar cum am ajuns aici, Raul? Gândește-te că s-a auzit despre acest virus, când a izbucnit el la Wuhan, în China, la finalul lui decembrie 2019. E adevărat că guvernul chinez a pus capacul informațional pe problemă, dar SUA, Guvernul american, cele mai puternice servicii de informații din lume nu au aflat despre acest pericol care vine atât de puternic? They didn't see it coming.

Raul Popa: Nu. Au fost mulți care au avertizat. Bill Gates zice chestia asta de ani buni, sunt epidemiologi, oameni de business care zic de mult timp că urmează să fie lucruri de genul ăsta și oamenii să se pregătească. Și, na, fiecare s-a pregătit cât a putut.

StartupCafe.ro: Dar ai văzut că și Donald Trump a bagatelizat virusul la început...

Raul Popa: O, da! Păi statul New York și-a vândut anul trecut rezerva de echipament de protecție, pentru că avea prea mult și a zis „mai bine să avem niște bani acolo”.

StartupCafe.ro: Te uiți și la aceste mari companii, ca Amazon, Tesla, care au probleme acum, Tesla a trebuit să închidă producție în SUA, după ce anul trecut deschiseseră în China. Marii vizionari, ca Elon Musk, nu au prevăzut catastrofa asta? La nivelul lor, nu au avut suficiente informații să-și ia măsuri?

Raul Popa: Nu. Eu cred că greșim aici. Eu cred că e o chestie fundamentală legat de antreprenori și oameni de știință. Eu cred că semnele astea trebuia să vină de la oamenii de știință mai mult decât de la antreprenori. Așa cum zicea Mario Andretti, din Formula 1, „dacă încerci să controlezi tot, mergi prea încet”. Dar asta e valabil foarte mult și la startup-uri. Nu poți să controlezi foarte mulți parametri și să fii primul. Nu poți să fii Elon Musk și să fii în control. Nici Trump nu poți să fii... Nu poți să ai un impact foarte mare în lume și să fii în control pe toate părțile. Îți trebuie foarte mult curaj, să controlezi câțiva parametri, să-ți dai seama că ai o oportunitate și să folosești oportunitatea respectivă. Ăștia nu-s oameni care promovează..., ceea ce fac nu fac pe panică, pe frică, ei fac pe oportunitate, văd oportunitatea și acționează în baza ei. Eu, sincer, nu mă așteptam de la ei să vină cu predicții sumbre și pe baza lor să facă investiții, ci dimpotrivă.

Și recesiunea asta despre care se vorbește acum că s-a intrat este foarte interesantă, că nu-i bazată pe faptul că economia merge în jos pur și simplu și că nu e sănătoasă sau că firmele nu-s conduse cum trebuie. Și în mod normal, ai investi în companii dacă vezi că pe o perioadă, în trecutul ei, pe history data, au mers bine. Dar ele toate au mers bine până a venit chestia asta, deci e un factor extern care a lovit în companiile astea și toată economia. Lucrurile merg în recesiune și e o recesiune cum nu s-a mai văzut până acum, pentru că e influențată din exterior. Ray Dalio, un mare investitor, are un interviu pe TED, în care explică cum vede el lucrurile și vorbește și de predicții și despre toate lucrurile astea și cred că e mult mai în măsură să explice ce se întâmplă și la nvel macro.

StartupCafe.ro: Ai văzut că și Trump a spus o chestie, să nu fie tratamentul mai rău decât boala în sine... Cum am putea ieși din problema asta economică? Firmele românești sunt foarte afectate acum.

Raul Popa: Cred că o să fie greu, dar cred că partea bună e că ne face pe toți un pic mai humble, mai umili, mai down to work, ne dăm seama că banii pot cumpăra niște lucruri, dar nu tot. Acum toată lumea e egală. Mă rog, dacă îți permiți să stai o vreme la o casă de vacanță, da, poți să faci asta. Dar nu poți să cumperi tratament, multe persoane foarte bogate au banii în business-uri care acum crapă. Se întoarce lumea cu susul în jos și inegalitatea socială care s-a creat în ultimii ani, mai ales prin capitalism, se reduce la nimic și avem de a face cu o egalitate naturală în care cel mai fit supraviețuiește. Bătrânii și cei care sunt mai bolnavi nu supraviețuiesc așa ușor. Dar nu supraviețuiesc neapărat cei mai bogați. Și asta ne face să fim mai humble și să ne gândim la ce e prioritar în viață.

Parallax

Vizualizari
12527
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Articol de 2 lei. Cand de prost sa fii sa zici ca Trump este vizionar.
Claudiu
Zamfir
Poate ai văzut că „vizionari” e între ghilimele și poate știi la ce se folosesc ghilimelele, în afară de citate. Dacă ai văzut, nu e prea bine, vorbind despre prostie
poza de profil
Radu
Jonos
poza de profil
Radu
Jonos
Articolul tot de 2 lei rămâne, cu ghilimele sau fără.
Claudiu
Zamfir
Măi, Radule, articolul nu poate fi „de 2 lei”. Fie și numai pentru simplul fapt că e, de fapt, gratuit. Te văd așa foarte zelos azi, dai tu verdicte din spatele tastaturii p-acolo.De bine, de rău, articolul ăsta a fost citit de două mii de oameni, să zicem, unora le place, altora nu, văd că ai și tu o părere, pe care nu ți-o motivezi în vreun fel, ții doar să ne împărășești părerea ta. Foarte bine, ți-am aprobat „comentariul” și așa, feedback-ul face bine. Dar ia spune, tu cu ce te ocupi, munca ta de câți oameni a fost evaluată azi?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri