Claudiu Zamfir

Antreprenor român care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială, acceptat într-un accelerator de startup-uri NATO

dragos stanciu grayscale

Un antreprenor de origine română a fondat, în Marea Britanie, un startup care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială (AI), iar acum a fost admis într-un accelerator de business susținut de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Startup-ul Grayscale AI, lansat de Dragos Stanciu, în anul 2020, la Londra, a fost admis, zilele trecute, în programul NATO Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).

Firma dezvoltă algoritmi avansati de învățare automată (machine learning - ML) și soluții de inteligență artificială (AI). Cu sedii în SUA și Marea Britanie, Grayscale AI pune accentul pe modelarea viitorului dronelor autonome și al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV). Inovațiile startup-ului permit roboților să-și perceapă și să-și înțeleagă mediul.

Grayscale AI se alătură astfel unui grup select de startup-uri inovatoare dedicate dezvoltării soluțiilor deep tech pentru NATO. 7 firme din Marea Britanie au fost admise în acceleratorul NATO, în total.

În Programul de accelerare DIANA al NATO, Grayscale AI obține acces la o serie de resurse și oportunități valoroase:

  •      Granturi: Sprijin financiar pentru dezvoltarea și demonstrarea tehnologiei.
  •      Rețea de acceleratoare: acces la rețeaua extinsă de acceleratoare a DIANA din întreaga Alianță, oferind o platformă pentru colaborare și creștere.
  •      Acces la centrul de testare: Utilizarea celor peste 90 de centre de testare DIANA din întreaga Alianță pentru validarea soluțiilor tehnologice și eliminarea riscurilor.
  •      Mentorat: îndrumare din partea oamenilor de știință, inginerilor, partenerilor din industrie, utilizatorilor finali și a experților în achiziții guvernamentale.
  •      Rețea de investitori: Integrare într-o rețea de investitori pentru finanțare de la terți.
  •      Medii operaționale: Oportunități de a-și prezenta și demonstra tehnologia în medii operaționale din lumea reală.
  •      Acces la piață: canale de acces către piață, în cadrul NATO și al celor 31 de țări aliate.

Soluțiile companiei sunt deja testate în scenarii reale, de lideri din industrie, cum ar fi HORIBA MIRA, AVL și Smart Mobility Living Lab London. De asemenea,  Departamentele  Energiei și Apărării din SUA, Ministerul Apărării din Marea Britanie și parteneri din industria aerospațială s-au arătat interesați de tenologiile Grayscale AI.

În cei 3 ani de existență, Grayscale AI a obținut investiții în cadrul acceleratirului de afaceri global Techstars. De asemenea, startup-ul lui Dragoș Stanciu a primit un sprijin de 50.000 de dolari de la Armata SUA, în cadrul programului xTech. Firma a mai primit 100.000 de lire sterline (circa 126.000 dolari), sub formă de grant guvernamental, din partea autorităților britanice.

Fondatorul și CEO-ul startup-ului, Dragoș Stanciu, vine cu un background în neuroștiință, utilizând modele matematice derivate pentru a stimula inovația în domeniul roboticii.

„Suntem încântați să implementăm noua noastră tehnologie de procesare neuromorfică în cadrul rețelei de inovare a NATO. Cererea globală de investiții în deep tech este evidentă și este lăudabil să vedem că NATO își asumă un rol de lider în conducerea acestei inițiative” - a declarat Dragos Stanciu, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Dragos Stanciu a absolvit Informatica la Universitatea Essex și a făcut un masterat în neuroștiință, la Universitatea din Edinburgh. De asemenea, el a început un doctorat pe zona de robotică în Elveția, la ETH Zürich, dar nu l-a finalizat, conform CV-ului său de pe LinkedIn.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4666
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri