Claudiu Zamfir
Un antreprenor de origine română a fondat, în Marea Britanie, un startup care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială (AI), iar acum a fost admis într-un accelerator de business susținut de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Startup-ul Grayscale AI, lansat de Dragos Stanciu, în anul 2020, la Londra, a fost admis, zilele trecute, în programul NATO Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).
Firma dezvoltă algoritmi avansati de învățare automată (machine learning - ML) și soluții de inteligență artificială (AI). Cu sedii în SUA și Marea Britanie, Grayscale AI pune accentul pe modelarea viitorului dronelor autonome și al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV). Inovațiile startup-ului permit roboților să-și perceapă și să-și înțeleagă mediul.
Grayscale AI se alătură astfel unui grup select de startup-uri inovatoare dedicate dezvoltării soluțiilor deep tech pentru NATO. 7 firme din Marea Britanie au fost admise în acceleratorul NATO, în total.
În Programul de accelerare DIANA al NATO, Grayscale AI obține acces la o serie de resurse și oportunități valoroase:
Soluțiile companiei sunt deja testate în scenarii reale, de lideri din industrie, cum ar fi HORIBA MIRA, AVL și Smart Mobility Living Lab London. De asemenea, Departamentele Energiei și Apărării din SUA, Ministerul Apărării din Marea Britanie și parteneri din industria aerospațială s-au arătat interesați de tenologiile Grayscale AI.
În cei 3 ani de existență, Grayscale AI a obținut investiții în cadrul acceleratirului de afaceri global Techstars. De asemenea, startup-ul lui Dragoș Stanciu a primit un sprijin de 50.000 de dolari de la Armata SUA, în cadrul programului xTech. Firma a mai primit 100.000 de lire sterline (circa 126.000 dolari), sub formă de grant guvernamental, din partea autorităților britanice.
Fondatorul și CEO-ul startup-ului, Dragoș Stanciu, vine cu un background în neuroștiință, utilizând modele matematice derivate pentru a stimula inovația în domeniul roboticii.
„Suntem încântați să implementăm noua noastră tehnologie de procesare neuromorfică în cadrul rețelei de inovare a NATO. Cererea globală de investiții în deep tech este evidentă și este lăudabil să vedem că NATO își asumă un rol de lider în conducerea acestei inițiative” - a declarat Dragos Stanciu, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Dragos Stanciu a absolvit Informatica la Universitatea Essex și a făcut un masterat în neuroștiință, la Universitatea din Edinburgh. De asemenea, el a început un doctorat pe zona de robotică în Elveția, la ETH Zürich, dar nu l-a finalizat, conform CV-ului său de pe LinkedIn.