Claudiu Zamfir

Doi foști angajați Google și-au făcut un startup. Valorează 5 miliarde de dolari după 4 ani

Thumbnail

Doi IT-iști care lucrau la Google au plecat din compania americană și și-au deschis un startup de livrări cu mașini autonome, care a ajuns acum, după 4 ani, să valoreze 5 miliarde de dolari, potrivit presei internaționale.

Jiajun Zhu a studiat calculatoare în China, la Universitatea Fudan din Shanghai, iar apoi s-a dus în America, unde și-a luat masteratul la Universitatea din Virginia. A făcut ceva practică la Microsoft și Intel, iar în 2008 s-a angajat la Google.  

La rândul său, Dave Ferguson este din Wellington, capitala Noii Zeelande, și a studiat informatica mai întâi la el în țară, la University of Otago, din orașul Dunedin. Pe urmă, s-a dus în Elveția, la Politehnica din Lausanne, iar apoi și-a dat doctoratul în roboți și calculatoare la Carnegie Mellon University, din SUA. În 2011, s-a angajat la Google, unde a ajuns șef pe zona de computer vision și machine learning.

În anul 2016, cei doi ingineri IT au plecat de la Google, unde lucrau în ultima perioadă la proiectul de mașini autonome Waymo al gigantului tech.  Ei au înființat un startup în Silicon Valley, la Mountain View mai exact, denumit Nuro, care se ocupă fix cu vehicule autonome.

Nuro dezvoltă un sistem de livrări de pizza și produse de la magazine la domiciliul cumpărătorului, cu vehicule electrice compacte, fără șofer. Serviciul a fost lansat pe piață în ianuarie 2018.

În cei 4 ani de existență, Nuro a atras finanțări de capital de risc de 1,5 miliarde de dolari, conform Crunchbase.com. Cea mai recentă investiție, de 500 milioane de dolari, a fost anunțată luni, 9 noiembrie 2020. Finanțarea a fost acordată de T. Rowe Price Associates, Fidelity Management & Research Company, Baillie Gifford, SoftBank și Greylock.

Investiția a fost acordată la o evaluare a startup-ului de 5 miliarde de dolari, conform unor surse citate de Reuters.

La rândul său, Waymo, proiectul de taxiuri fără șofer demarat de Google în anul 2009, a obținut în anul 2020 investiții de 3 miliarde de dolari. Printre investitori se numără și T. Rowe Price Associates și Fidelity Management & Research Company, care au finanțat acum și Nuro.

Parallax

Vizualizari
4943
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri