Denisa Crăciun

Gaming în România: Femeile se joacă în număr egal cu bărbații (studiu)

Gaming in Romania

Deși am fi tentați să credem că doar bărbații sunt împătimiții jocurilor video, ei bine, și femeile își petrec tot mai mult timp în fața ecranelor, conform unui studiu.

Astfel, din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, femeile se joacă în număr egal cu bărbații, potrivit unui studiu al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). 

7,8 milioane de români joacă jocuri video pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete, mai arată raportul. 

Jocuri video in Romania

Studiul detaliază care sunt cele mai populare platforme pe care românii se joacă, câți bani investesc în jocurile video, de unde își achiziționează jocurile, unde și de ce se joacă.

Dintre jucătorii pasionați (care se joacă, de regulă, de cel puțin câteva ori pe săptămână), vârsta medie este de 27 de ani la bărbați și 32 de ani la femei.

Există însă diferențe între genuri: bărbații preferă să folosească PC-ul, laptop-ul sau consolele, în timp ce femeile preferă să folosească telefonul mobil pentru a se juca.

„Piața jocurilor video este una globală, în ziua de astăzi dezvoltatorii își lansează produsele în magazine digitale accesibile de oriunde în lume. Este important însă pentru noi să înțelegem cine sunt utilizatorii de jocuri în România și este important ca publicul larg să constate că jocurile video sunt un mediu de divertisment ce oferă o varietate mare de produse și platforme de care se pot bucura oameni de toate vârstele, în egală măsură femei și bărbați” a spus Cătălin Butnariu, Președinte al RGDA.

TOP cele mai populare platforme pe care se joacă românii

  • telefonul mobil (70%);
  • PC/laptop (69%);
  • console (40%);
  • online în browser-ul de internet (18%);
  • tablete (11%);
  • social media (9%).

În ceea ce privește achiziția jocurilor video în România, este semnificativ numărul respondenților care declară că plătesc pentru jocuri video.

Astfel, 62% dintre utilizatorii regulați ai jocurilor video au declarat că plătesc lunar pe cel puțin unul dintre device-urile folosite pentru a se juca.

9% dintre jucătorii pe console plătesc lunar între 250 lei și 500 de lei pentru a achiziționa jocuri și 5% dintre jucătorii pe PC plătesc sume similare.

La polul opus, 22% din jucătorii pe telefonul mobil plătesc sume sub 50 lei lunar pentru a se juca, în timp ce 72% din jucătorii pe mobil nu cheltuiesc bani pe această platformă.

Prețurile prea ridicate ale jocurilor (48%), posibilitatea de a le obține în mod gratuit (27%), dar și absența jocurilor dorite din magazinul digital (22%) se numără printre motivele principale pentru care jucătorii nu le achiziționează.

Totodată:

  • 42% dintre utilizatori cumpără jocuri noi din magazin;
  • 83% le descarcă direct de pe site-ul dezvoltatorilor;
  • 66% preferă să le achiziționeze din magazine digitale precum Steam sau Epic Store.

Studiul a relevat și o tendință de scădere a achizițiilor din magazine retail și o creștere a achizițiilor digitale dar și pe piața de second hand.

50% dintre jucători afirmă că achiziționează jocurile de pe site-uri de tip torrents, în scădere față de nivelul de 55% din 2020.

Atunci când urmăresc conținut de gaming pentru informare sau divertisment, 70% dintre jucători au răspuns că obișnuiesc să o facă pe platforme de streaming.

YouTube se află în preferințele a 75% dintre jucători, urmată fiind de Twitch și Facebook.

Printre brandurile menționate spontan a fi cele mai active în gaming, se află Razer (11%), ASUS ROG (9%), Sony Playstation (8%), Ubisoft (7%), EA Sports (6%), Logitech (6%), Nvidia (4%), Microsoft (3%), PlayStation (2%) Nintendo (2%) și Riot Games (2%).

Principalele evenimente la care participă jucătorii sunt East European Comic Con și Bucharest Gaming Week.

De ce preferă românii jocurile video

Printre motivațiile aduse de joc, cea mai răspândită este relaxarea după o zi grea (62%), caracterul de hobby al jocurilor (52%), atenuarea plictiselii (35%), dar și pentru a socializa/ petrece timp cu prietenii (26%).

Printre tipurile de jocuri preferate, se numără în principal jocurile de acțiune/ aventură (60%), jocurile de tip shooter (47%), Role-Playing Games (38%), Puzzle/ Match-3 (28%), Strategie (28%), și Arcade (26%), Survival/ Horror (26%).

În timp ce bărbații preferă semnificativ mai mult jocurile de tip aventură (69% față de 50% femei), shooter (67% față de 25% femei), Role-Playing Games (44% față de 31% femei), studiul arată că femeile preferă mai degrabă jocurile de tip Puzzle (50% față de doar 7% bărbați), și Arcade (33% față de 20% bărbați).

Studiul este o cercetare compusă dintr-un studiu de incidență (1.083 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet) și un studiu targetat (1.047 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă).

--- 

Urmărește și: 

Parallax

Vizualizari
682
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri