Claudiu Zamfir

Rezultate Innotech Student: Peste 1300 studenți români și-au făcut firme cu granturi europene de max. 100.000 EUR fiecare

Thumbnail

Peste 1300 de studenți, masteranzi și doctoranzi din România și-au deschis firme noi cu granturi cu valori maxime de câte 40.000-100.000 de euro prin programul Innotech Student, finanțat din fonduri europene și de la bugetul de stat - a raportat luni Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

De precizat că multe dintre proiectele derulate de studenți sunt încă în implementare și au primit deocamdată doar prima tranșă, de 70%, din granturile cu valori maxime de câte 40.000-100.000 euro.

Apelul de proiecte Innotech Student a fost deschis, către organizațiile care aveau să devină administratori de grant, în iulie 2020 și finalizat la 30 septembrie 2020, aceste organizații depunând 351 de cereri de finanţare în valoare de 680 milioane de euro. Bugetul inițial al programului, în valoare de 20 de milioane de euro, a fost suplimentat ulterior la 134 milioane euro.

Au fost selectate 66 de proiecte mari, derulate de organizațiile-administratori de granturi, care, la rândul lor, au recrutat studenți, masteranzi și doctoranzi care voiau să devină antreprenori.

În cadrul celor 66 de proiecte mari, startup-urile create au primit ajutoare de minimis proporțional cu numărul de locuri de muncă generate, astfel:

  •     Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create;
  •     Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mică sau egală cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create;
  •     Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mică sau egală cu 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create;
  •     Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mică sau egală cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create.

Astfel, au fost create în total peste 3.300 noi locuri de muncă în cadrul firmelor înființate de studenți - susține MIPE.

Noi fonduri UE pentru tineri în perioada de programare 2021-2027

Programul Innotech Student a fost finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

„Dacă facem un calcul simplu de eficienţă, la 130 milioane de euro investiţi, peste 22.000 de studenţi au participat la cursuri de antreprenoriat, peste 1.300 de companii s‑au înfiinţat şi peste 3.300 de locuri de muncă sunt astăzi propuse ca rezultat pentru implementarea celor 66 de contracte de finanţare (în programul Innotech Student). Dacă privim spre următorii ani, vedem că Politica de Coeziune 2021–2027 ne aduce noi oportunități importante pentru ca tinerii să acceadă pe piața muncii. Prin Programul Educație și Ocupare, vom continua să investim în antreprenoriatul studențesc. Sunt bani europeni pentru formarea competențe antreprenoriale, formare în management de proiect, organizațional sau strategic, acoperirea costurilor de calificare la locul de muncă, creare de noi locuri de muncă prin inițierea de afaceri, inclusiv în zona economiei sociale (start-up) sau incubatoare de afaceri”, a susținut ministrul Marcel Boloș.

Potrivit MIPE, prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027 (PEO), ce urmează fi aprobat de Comisia Europeană, aproximativ 230 de milioane de euro sunt alocați pentru valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, prin:

  •     formarea competențelor antreprenoriale, tutorat/mentorat, asistență/consiliere/coaching pentru tineri cu inițiativă în organizații, role models, formare în management de proiect, organizațional sau strategic, schimb de experiență cu tineri români din diaspora,
  •     acordarea de granturi pentru creare de noi locuri de muncă prin inițierea de afaceri, inclusiv în zona economiei sociale (start-up) sau incubatoare de afaceri pentru care se vor pune la dispoziție inclusiv spațiile în cadrul construcțiilor lipsite de folosință, aflate în proprietatea publică a UAT,
  •     asistență și consultanță post-înființare.
Parallax

Vizualizari
3224
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri