Redacția StartupCafe.ro

Măsura 2 – 2022 : Guvernul asigură fondurile necesare beneficiarilor

Thumbnail

Guvernanții susțin că au alocat fondurile necesare plății granturilor de câte 5.000 – 120.000 Euro către beneficiarii Măsurii 2 a IMM AGRI-FOOD, după ce inițial Ministerul de Finanțe prevăzuse fonduri insuficiente în proiectul de ordonanță de rectificare bugetară, așa cum a avertizat atunci StartupCafe.ro.

„La Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului - un plus de 1,15 miliarde de lei per sold, asigurând-se fondurile necesare pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe rambursabile; mă refer aici la programul „Agri-Food”, dar şi pentru alte programe cum sunt „Start-up Nation” şi programe de stimulare a antreprenorilor mici şi mijlocii” - a precizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, joi. 

Totuși, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ceruse 1,24 miliarde de lei, o sumă superioară celei menționate de ministrul Câciu, pentru a putea face plățile către toți beneficiarii eligibili ai Măsurii 2 IMM AGRI-FOOD. 

Amintim că, inițial, pentru MAT, în proiectul de ordonanță al Finanțelor, se propusese suplimentarea bugetului pe anul 2022 cu 648,3 milioane lei, per sold.

Din acești bani, pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile erau alocate fonduri de 639,1 milioane lei. 

Ulterior, Guvernul a modificat proiectul primei rectificări bugetare, astfel că la MAT au fost alocate 1,15 miliarde lei per sold. 

„Ministerul Finanţelor la acţiuni generale - plus 8,69 miliarde de lei, din care 4 miliarde de lei dobânzi, 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului; 528 milioane de lei contribuţia României la bugetul UE şi 1,13 miliarde de lei transferuri către întreprinderi în cazul schemelor de ajutor de stat, ocazie cu care, în completare, astăzi, am aprobat o suplimentare a schemei de ajutor de stat pe HG 807 cu 1 miliard de lei pentru finanţarea proiectelor depuse în cadrul acelei scheme”, a mai explicat el.

Așadar, printre ministerele care primesc bani la rectificarea bugetară sunt:

  • Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: +8,692 miliarde lei;
  • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene primeşte în plus 2,72 miliarde de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe, nerambursabile şi din PNRR;
  • Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului primeşte 1,15 miliarde de lei, pentru programele Agrifood, Start-Up Nation şi alte programe, conform ministrului Finanțelor.

Câciu a anunţat că, prin rectificarea bugetară, cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde de lei, ajungând la 93,1 miliarde de lei, o creştere cu 0.1% din PIB, de la 6,7% din PIB, la 6,8% din PIB.

Deficitul bugetului general consolidat se menţine ca procent din PIB la acelaşi nivel ca bugetul iniţial, respectiv 5,84% din PIB, iar ca valoare nominală creşte de la 76,9 miliarde de lei la 80,1 miliarde de lei.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2998
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 892
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri