Redactia StartupCafe.ro

România riscă să piardă sute de milioane EUR din PNRR din cauza pensiilor speciale (ministrul Boloș)

bancnote-euro-dreamstime

România riscă să piardă fonduri europene de sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă ratează îndeplinirea jalonului privind reformarea pensiilor speciale și respectarea principiului contributivității, a declarat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (PNL).

„În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană. (...) Pot să vă confirm conţinutul jalonului 215 din PNRR pe care îl ştiu pe de rost şi care spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale. Prima condiţie de sustenabilitate, adică să generăm prin proiectul de lege privind pensiile speciale cheltuieli pe care le putem susţine pe termen lung din bugetul de stat. Deci discutăm nu de o cheltuială de pe o zi pe alta. Cea de-a doua condiţie este cea legată de contributivitate” - a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Digi 24, citat de News.ro.

Ministrul PNL a precizat că fondurile PNRR se bazează pe 3 piloni, iar Comisia Europeană este intransigentă în privința respectării obligațiilor pe care și le-a asumat România pentru a primi banii europeni.

„Vreau să să spun cât de intransigentă este Comisia şi că noi avem trei piloni fundamentali pentru PNRR care sunt legaţi de aprobarea PNRR şi la care nu văd Comisia să facă nici la stânga, nici la dreapta – este reforma pensiilor, este guvernanţa corporaţiilor de stat şi este decarbonizarea. Sunt măsuri dureroase pe care trebuie să le conştientizăm foarte bine pentru că noi, i-am spus şi domnului premier, înaintăm cu proiectele de investiţii, avem în spate angajamente pe care ni le asumăm din banii din PNRR.

Aceste investiţii sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro şi noi practic intrăm într-un drum cu înfundătura, dacă reformele asumate nu le facem şi atunci problema se complică substanţial. România are nevoie de cererile de plată să fie onorare integral, pentru că angajamentele sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro. Să nu uităm că reforma pensiilor are cele două subcomponente. Pe de o parte este proiectul legii privind pensiile speciale şi pe de altă parte este reforma pensiilor care urmează ca jalon pentru următoarea cerere de plată şi din acest punct de vedere trebuie să fim foarte atenţi la deciziile pe care le luăm, pentru că e un jalon foarte, foarte greu pentru România”, a concluzionat Marcel Boloş.

În schimb, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că nu va accepta ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale, astfel că la nivelul coaliţiei de guvernare a fost constituit un grup de lucru care va analiza legea pensiilor şi va veni cu amendamente. El a arătat că legea nouă a pensiilor nu va fi retroactivă şi că nu este normal ca o persoană care a lucrat o zi ca magistrat să beneficieze de legea specială.

Prin PNRR, România are alocați 19,2 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, inclusiv pentru antreprenori. În prezent, este în desfășurare sesiunea de depunere a proiectelor la Programul pentru Digitalizarea IMM, cu o alocare de aproape 350 de milioane EUR prin PNRR.

De aceea, oamenii de afaceri reuniți în organizația Romanian Business Leaders au anunțat că vor constitui „Coaliție pentru PNRR”, pentru a determina autoritățile să ia măsurile necesare pentru ca România să nu rateze fonduri europene de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Decizia pensiilor speciale nu poate fi doar a Guvernului, a Parlamentului și a Curții Constituționale, aflate într-un conflict de interese evident” - au afirmat, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, antreprenorii și managerii membri ai organizației Romanian Business Leaders.

Parallax

Vizualizari
5492
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 892
Adauga comentariu
poza de profil
Teo
Popa
...este reforma pensiilor, este guvernanţa corporaţiilor de stat şi este decarbonizarea. Sunt măsuri dureroase... cred ca inteleg de ce la scara nationala este - sau poate fi - dureroasa decarbonizarea, dar reforma pensiilor (speciale?); guvernanta corporatiilor de stat? mai exact pentru cine sunt ele dureroase?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri