Claudiu Zamfir

Site-ul UE pe care poți urmări absorbția fondurilor PNRR în România

taste-euro-uniunea-europeana-dreamstime

Comisia Europeană a emis, marți, o comunicare privind stadiul implementării Planului Next Generation EU, care cuprinde Mecanismul de Redresare și Reziliență, la împlinirea a doi ani de la lansare, publicând și situația fondurilor europene pe care le-a absorbit România prin Planul ei de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin PNRR, România are la dispoziție, până la finalul anului 2026, un ajutor total de 19,2 miliarde de euro, din care 14,24 miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile și 14,94 miliarde de euro, împrumuturi.

Deocamdată, România a atras prin PNRR 6,35 miliarde euro - granturi și împrumuturi - în 4 runde:

  • Granturi: prefinanțare de 1,85 miliarde de euro  (2 decembrie 2021) și prima tranșă de grant, de 1,77 miliarde euro (27 octombrie 2022).
  • Împrumuturi: prefinanțare de 1,94 miliarde euro (13 ianuarie 2022) și prima tranșă de împrumut, de 0,79 miliarde euro (27 octombrie 2022).

plati pnrr romania

Problema cu prefinanțările este că acești bani se retrag proporțional cu sumele rămase neatrase de România (din motive de neîndeplinire a țintelor și jaloanelor asumate) la finalul anului 2026.

De asemenea, site-ul european arată și către ce piloni merg  banii atrași până acum de România prin PNRR:

  • Tranziția către economia verde: 116,6 milioane euro- granturi și 51,95 milioane euro- împrumuturi.
  • Transformarea digitală: 256,52 milioane euro-granturi și 114,29 milioane euro-împrumuturi.
  • Creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, cercetare și inovare, cu piață internă funcțională și IMM-uri puternice: 606,32 milioane euro-granturi și 270,15 milioane de euro împrumuturi.
  • Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, inclusiv având în vedere creșterea capacității de reducere a crizei și de pregătire în fața crizei: 466,4 milioane euro - granturi și 207,81 milioane euro - împrumuturi.
  • Politici pentru generația următoare, copii și tineri, inclusiv educație și aptitudini: 93,28 milioane euro-granturi și 14,56 milioane euro-împrumuturi.

plati piloni pnrr

Pentru a atrage treptat banii din PNRR, România trebuie să rezolve 215 reforme și 292 de investiții (așa-numitele jaloane și ținte). Din acestea România a îndeplinit 4%, conform situației de pe site-ul european. Dintre reforme, un număr de 12 au fost îndeplinite.

jaloane-tinte pnrr

Acest grafic afișează ponderea jaloanelor și țintelor îndeplinite în mod satisfăcător. Un jalon sau o țintă este îndeplinită odată ce un stat membru a furnizat Comisiei dovezile, prin transmiterea unei cereri de plată (maximum de două ori pe an) că a îndeplinit etapa sau ținta într-o manieră satisfăcătoare și Comisia a evaluat-o pozitiv într-o decizie de punere în aplicare.

Consultă AICI lista jaloanelor și țintelor îndeplinite de România.

 

 

 

Parallax

Vizualizari
3484
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri