Claudiu Zamfir

Noi miniștri la ministerele care gestionează cele mai multe fonduri pentru antreprenori și fermieri

ministri-caciu-oprea-barbu

Odată cu schimbarea guvernului, în noul Cabinet Ciolacu (PSD-PNL) vor veni noi miniștri care gestionează principalele scheme de finanțare, din fonduri europene și de la bugetul de stat, destinate antreprenorilor IMM și fermierilor români.

Culmea, cei 3 noi miniștri propuși, care vor lua decizii care privesc direct firmele private, sunt toți de la Partidul Social Democrat (de centru-stânga):

  • Fonduri Europene - Adrian Câciu (49 de ani). El îl înlocuiește în funcție pe Marcel Boloș (PNL). Adrian Câciu a fost ministru de Finanțe în Guvernul Ciucă, în mandatul său fiind modificat destul de mult Codul fiscal, cu noul prag pentru impozitarea microîntreprinderilor, majorarea impozitului pe dividende, noile praguri la impozitarea PFA, creșterea impozitului pe chirii și alte astfel de măsuri privind mediul privat. El este absolvent al Facultății Relaţii Comerciale și Financiar Bancare Interne și Internaționale din cadrul Universității Româno-Americane și lucrează în sectorul de stat de peste 20 de ani. Ca ministru al Fondurilor Europene, Câciu va gestiona miliarde de euro pentru antreprenori, ministerul având acum în derulare Acțiunile 4.1.1 și 4.1.1Bis - ajutoare de câte 50.000-500.000 EUR pentru IMM, Programul pentru Digitalizarea IMM (max. 100.000 EUR prin PNRR) și multe alte finanțări importante pentru afacerile mici și mijlocii. De asemenea, trebuie să pornească noile fonduri UE 2021-2027.
  • Agricultură - Florin Barbu (42 de ani). El îi ia locul la Ministerul Agriculturii colegului său de partid, Petre Daea (PSD). Prin agențiile sale APIA și AFIR, Ministerul Agriculturii gestionează principalele fonduri europene pentru fermieri și antreprenorii din sectorul procesării.  În perioada de programare 2014-2020, au fost disponibili circa 20 de miliarde de euro. În noua perioadă de programare, 2021-2027, sunt 21,6 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală. De menționat că, din noile fonduri europene, prima finanțare notabilă, Sprijin pentru Tinerii Fermieri, în valoare totală de 250 de milioane de euro, abia s-a lansat în dezbatere publică. Barbu este deputat PSD, președinte al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților. El este licențiat în Marketing, la Universitatea din Craiova și are și un doctorat în economie.
  • Economie - Radu Ștefan Oprea (53 de ani). În noul guvern Ciolacu, Ministerul Economiei va lua înapoi agențiile IMM după desființarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, care fusese condus de Daniel Cadariu (PNL) în guvernarea Ciucă. Radu Ștefan Oprea a mai gestionat programul Start-Up Nation și celelalte programe IMM, ca ministru pentru Antreprenoriat și Mediul de Afaceri, în guvernarea Dăncilă (2018-2019). În acest moment, se află în implementare programele Start-Up Nation 2022 și Femeia Antreprenor 2022, prin care antreprenorii IMM pot primi granturi de câte 200.000 de lei. De asemenea, sunt bugetate și schemele de finanțare Microindustrializare și Comerț-Servicii 2023, dar nu s-au lansat până acum. Ministrul propus al Economiei, Radu Ștefan Oprea, este senator PSD de Prahova, liderul grupului PSD din Senat. El este licențiat în inginerie la Facultatea Utilaj Tehnologic- Universitatea de Petrol si Gaze, Ploiești.

Noii miniștrii propuși mai trebuie să treacă de Parlament și apoi să depună jurământul la Cotroceni și să-și preia mandatele. Noul Guvern Ciolacu (PSD-PNL) dispune de majoritate parlamentară și fără UDMR, care a fost împinsă afară de la guvernare, în cadrul negocierilor asupra ministerelor.

Foto: PSD, Camera Deputaților, Senat.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
1528
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri