Claudiu Zamfir

Măsura 2: Câte plăți s-au făcut din noul buget luat de la Măsura 3. Situație ajutoare stat la zi

Thumbnail

Ministerul Economiei a reluat, săptămâna aceasta, plata ajutoarelor de stat către beneficiarii de la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 euro, fiind reliefate plățile efectuate din noul buget mutat de la Măsura 3.

În total, de anul trecut până acum, prin Măsura 2, s-au plătit 8.365 de firme, cu granturi de capital de lucru în valoare totală de 2,576 miliarde lei, adică aproximativ 524 milioane euro, la cursul prezent.

În toată luna iulie, s-au efectuat 46 de plăți către firme. Abia 8 firme au fost plătite în primele 3 săptămâni ale lunii, dar în ultima săptămână plățile s-au dezmorțit ca urmare a bugetului suplimentar intrat la Măsura 2 din transferul de la Măsura 3 - granturi de investiții, care a fost lichidată de guvernanți.

Astfel, din noul buget, de 241 milioane euro, venit prin transferul de la M3 la M2, au apucat să fie plătite 38 de firme, cu granturi de capital de lucru în valoare totală de 10.020.761 lei, adică puțin peste 2 milioane euro. Plățile au fost făcute zilele trecute.

Ultima firmă plătită figurează la numărul de ordine RUE 14878, un beneficiar care a încasat 11.9171 lei de la Agenția Ploiești.

Acești beneficiari au primit de la agențiile IMM notificări, începând de la finalul săptămînii trecute, și s-au grăbit să-și descarce contractele, să le semneze și să le încarce cu dovada cofinanțării de 15%, iar apoi au virat cofinanțarea în contul special de grant deschis la banca parteneră și au primit banii. Acum, ei trebuie să efectueze cheltuielile și să încare facturile în sistemul electronic de granturi, în cel mult 6 luni.

Cei care au granturi de peste 10.000 de euro trebuie să dea și anunțuri/comunicate în presă, la începutul și la sfârșitul proiectului.

Mai sunt 4.637 solicitanți (care fuseseră admiși în lista de așteptare) care au primit și ei notificări să-și semneze contractele de finanțare, pentru a fi plătiți din cei 241 milioane de euro - buget suplimentar. Ultimul aplicant în această situație este la numărul RUE 15621.

Dintre aceștia:

  • un număr de 1.058 de aplicanți au primit notificări, dar încă nu și-au semnat contractele de finanțare, dintr-un motiv sau altul. Ultimul în situația aceasta figurează la RUE 15.620, o companie care ar trebui să primească suma de 328.000 de lei de la Agenția Cluj. De la momentul în care primesc contractele în sistemul electronic, oamenii au la dispoziție 20 de zile să le semneze și să le reîncarce cu dovada cofinanțării.
  • un număr de 2.423 solicitanți au semnat contractele, dar acum așteaptă să semneze și agenția IMM. Ultima în situația aceasta este la RUE 15621, o firmă care trebuie să primească 248.000 lei de la Agenția Cluj-Napoca.
  • un număr de 1.156 solicitanți sunt cu contractele semnate și de o parte și de alta. Ei trebuie să pună banii de cofinanțare în contul de grant deschis la banca parteneră, dacă nu au făcut-o deja. În orice caz, e bine să țină legătura cu banca parteneră să definitiveze procedurile și să-și primească banii. Ultima în situația aceasta este la RUE 15618, o firmă care trebuie să primească 725.000 lei de la Agenția Constanța.

(Consultă AICI procedura pentru Măsura 2)

Separat, mai sunt în clarificări 14 solicitanți, la agențiile IMM București, Cluj, Timișoara, Ploiești și Târgu Mureș.

Solicitanți în lista de așteptare-ce se întâmplă cu ei

Încă 3825 de beneficiari sunt admiși în lista de așteptare. Ei nu au prins deocamdată buget nici din această suplimentare (a doua) prin transferul de la Măsura 3 la Măsura 2. Este însă posibil ca pe măsură ce sunt procesate plățile în curs, să mai intre la finanțare dintre solicitanții aflați acum în așteptare. Prima „sub linie” este la RUE 15623, o firmă care a solicitat 725.000 lei de la agenția Timișoara.

Inițial, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, afirmase că din suplimentarea de buget se vor face plăți până în jurul RUE 17.000. Ulterior, Ministerul Economiei a estimat plăți până pe la RUE 16.000, iar acum vedem că s-au trimis notificări de plată până la RUE 15.621.

Aplicanții care nu apucă acum plăți din bugetul mutat de la Măsura 3 trebuie să aștepte ca Ministerul Investițiior și Proiectelor Europene să reușească să programeze facilitatea ReactEU. Momentan, cei de la Comisia Europeană sunt în concediu și se întorc în septembrie. Deci, în cel mai bun caz, prin toamnă sunt speranțe să se reia plățile și pentru cei trei mii și ceva de solicitanți admiși pe lista de așteptare, care nu prind acum buget.

Tot pe atunci ar trebui reluată și Măsura 3 - granturi de investiții, pe care ministrul Năsui vrea să o relanseze de la zero, pe buget din ReactEU. Dar între timp, Ministerul Economiei ar trebui deja să elaboreze noile reguli pentru M3 și să le scoată în consultare publică.

La Măsura 2, mai sunt 5.385 de solicitanți respinși sau respinși în lista de așteptare.

Descarcă de AICI situația de la Măsura 2, la data de 30 iulie 2021, în format Excel.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4916
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri