Claudiu Zamfir

Măsura 2: Când se fac plățile din bugetul care se mută de la Măsura 3

Thumbnail

În ultimele două săptămâni s-au mai plătit doar 11 firme la Măsura 2, potrivit situației Schemei de ajutoare de stat COVID-19 la data de 2 iulie, de la Ministerul Economiei. StartupCafe.ro s-a interesat când vin banii din suplimentarea de buget prin mutarea fondurilor europene de la Măsura 3 la Măsura 2.

Au trecut două săptămâni de când s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență 597/2021, prin care se vor muta fondurile europene de la Măsura 3 la Măsura 2, dar plățile de granturi de capital de lucru nu au accelerat deloc.În ultimele două spătămâni s-au mai plătit doar 11 firme, cu sume totale în valoare de 3,27 milioane de lei, la Măsura 2. În total, de anul trecut și până vineri, 2 iulie 2021, au fost plătiți 8.319 beneficiari la Măsura 2, suma totală achitată fiind de 2,56 miliarde de lei.

În sfârșit, avem și vești bune pentru beneficiarii Măsurii 2. Joi seara, în Monitorul Oficial s-a publicat Ordinul 690/2021 al ministrului investițiilor și proiectelor europene privind aprobarea Schemei de ajutor de stat — Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Ordinul a venit în ultima clipă, pentru că exista un termen pe 1 iulie pentru publicarea sa în Monitorul Oficial.

În urma acestui ordin, săpătmâna viitoare, Ministerul Economiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene urmează să semneze un nou act adițional la acordul lor de finanțare a Schemei de ajutoare de stat COVID-19 pentru IMM.

„Pașii următori vor fi semnarea actului adițional la contractul de finanțare între MIPE și MEAT după care vor putea fi efectuate plățile către antreprenori. Estimăm ca întreaga procedură va fi finalizată în cursul săptămânii următoare” - a informat MIPE.

După actul adițional, ar mai trebui să treacă încă o săptămână până la reluarea plăților, din bugetul mutat de la Măsura 3 la Măsura 2 - au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse oficiale.

Astfel, 241 de milioane de euro, aferente Măsurii 3 care a fost anulată, vor fi utilizate pentru plata contractelor aferente proiectelor depuse de companii la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) - a precizat Ministerul Investițiilor și Poriectelor Europene.

Prin noua mutare de buget se vor putea face plăți până pe la RUE 17.000 - a spus Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Dacă ne uităm în lista de aplicanți de la Măsura 2, putem observa că până la numărul RUE 17.001 sunt 5542 de firme acceptate în lista de așteptare.

În total, însă, sunt 8407 aplicanți acceptați în lista de așteptare la Măsura 2. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului peste 2860 de aplicanți admiși în lista de așteptare. Ultima firmă admisă la Măsura 2 în lista de așteptare este la numărul de ordine 22.226.

Pentru restul de peste 2860 de solicitanți admiși în lista de așteptare va fi nevoie ca guvernanții să programeze facilitatea europeană React EU pentru România, să aloce de acolo bani, așa cum era planul de la început.

Anterior, guvernanții au mai mutat 209 milioane de euro de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru că OUG 199/2020 permitea mutarea de bani între cele 3 măsuri ale schemei de ajutare de stat COVID-19. Acum, însă, Ministerul Economiei a susținut că avea nevoie de o nouă OUG de modificare a OUG 130/2020 pentru a lua toți banii de la Măsura 3 și pentru a o desființa.

Thumbnail

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
6974
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Vasile
Popa
Deci când se fac plățile? Au trecut toate termenele și toate promisiunile posibile... 😂
poza de profil
Vasile
Popa
Deci când se fac plățile? Au trecut toate termenele și toate promisiunile posibile... 😂
poza de profil
Florin
A.
E jenant, cand incep sa se faca platile. Nasui doar minte de ingheata apele! Ne ia de prosti pe toti! Ar trebui dat in judecata guvernul pentru faptul ca a favorizat doar o parte din firme sa primeasca bani in timp ce altii tot asteapta si nu e corect! Ar trebui sesizat consiliul concurentei !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri